Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
      Zaliczki z ARiMR nie przyszły? Oto, kiedy rolnik nie dostanie pieniędzy
      PIORiN z Funduszami Europejskimi. Kto na tym skorzysta? Rolnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Wytrawny sernik? Jak najbardziej! Z czosnkiem niedźwiedzim!

Wytrawny sernik? Jak najbardziej! Z czosnkiem niedźwiedzim!

Dla domu - Hotblog 28 kwietnia 2025 16:03 Aktualizacja: 28 kwietnia 2025 22:17
Wytrawny sernik? Jak najbardziej!  Z czosnkiem niedźwiedzim!
Źródło: Adobe Stock
Serniki uwielbiamy chyba wszyscy. Jednak czy słyszeliście już o wytrawnym serniku? Jego podstawowym składnikiem jest oczywiście twaróg i... czosnek niedźwiedzi. Danie wybornie i oryginalnie.
Spis treści:

    Czosnek niedźwiedzi ma właściwości lecznicze podobne do czosnku pospolitego, a przy tym wyróżnia się atrakcyjnym ulistnieniem i kwiatami. Jadalne są wszystkie części rośliny.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    składniki na spód:

    • 250 g kruchych słonych ciasteczek owsianych lub krakersów
    • 100 g masła

    składniki na masę serową:

    • pęczek czosnku niedźwiedziego
    • pęczek szczypiorku
    • 5 łyżek oliwy
    • sól
    • pieprz
    • 500 g białego twarogu
    • 250 g koziego sera
    • 300 ml śmietanki 30%
    • 4 łyżki żelatyny
    • 1/3 szklanki mleka

    dodatkowe składniki:

    • rzodkiewka do dekoracji

    Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko w runie wilgotnych lasów liściastych, często w postaci rozległych łanów. To gatunek wykorzystywany jest od dawna jako roślina jadalna, lecznicza i ozdobna.

    wykonanie:

    Ciasteczka miksuję na okruchy, a masło roztapiam w rondelku. Mieszam na masę o konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiam spód tortownicy (zamiast tortownicy można użyć również małych foremek i przygotować mini porcje). Wstawiam do lodówki. Żelatynę mieszam w mleku i odstawiam do napęcznienia, po czym rozpuszczam w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (uważam, żeby nie zagotować!). Liście czosnku niedźwiedziego drobno miksuję razem z oliwą i doprawiam solą. Twaróg miksuję z kozim serem przez około 2-3 minuty. Śmietanę ubijam na puszystą masę. Partiami dodaję ją razem z czosnkiem do masy serowej i dokładnie, delikatnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję posiekany szczypiorek oraz wcześniej namoczoną w mleku i rozpuszczoną żelatynę. Szybko i dokładnie mieszam. Masę serową przelewam do tortownicy, odstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorują świeżymi warzywami, np. rzodkiewką lub pomidorkami koktajlowymi.

    • Tagi:
    • ser
    • szczypiorek
    • Hotka
    • sernik
    • śmietana
    • rzodkiewka
    • czosnek
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    30 listopada 2025
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?

    23 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    500 hektarów trafi w ręce rolników. KOWR ujawnia, gdzie i kiedy
    15 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Ostatni dzwonek, aby dostać 300 tys. zł z ARiMR
    15 grudnia 2025
    Newsy
    Pilne! Rolnicy mogą mogą mieć zablokowany dostęp do IRZplus
    15 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
    15 grudnia 2025
    Hotblog
    Staropolska szynka pieczona
    14 grudnia 2025
    Dla domu
    "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
    13 grudnia 2025
    Dla domu
    Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
    13 grudnia 2025
    Dla domu
    Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
    12 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności