Wytrawny sernik? Jak najbardziej! Z czosnkiem niedźwiedzim!

Czosnek niedźwiedzi ma właściwości lecznicze podobne do czosnku pospolitego, a przy tym wyróżnia się atrakcyjnym ulistnieniem i kwiatami. Jadalne są wszystkie części rośliny.
składniki na spód:
- 250 g kruchych słonych ciasteczek owsianych lub krakersów
- 100 g masła
składniki na masę serową:
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- pęczek szczypiorku
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- 500 g białego twarogu
- 250 g koziego sera
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
dodatkowe składniki:
- rzodkiewka do dekoracji
Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko w runie wilgotnych lasów liściastych, często w postaci rozległych łanów. To gatunek wykorzystywany jest od dawna jako roślina jadalna, lecznicza i ozdobna.
wykonanie:
Ciasteczka miksuję na okruchy, a masło roztapiam w rondelku. Mieszam na masę o konsystencji mokrego piasku. Masą wylepiam spód tortownicy (zamiast tortownicy można użyć również małych foremek i przygotować mini porcje). Wstawiam do lodówki. Żelatynę mieszam w mleku i odstawiam do napęcznienia, po czym rozpuszczam w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (uważam, żeby nie zagotować!). Liście czosnku niedźwiedziego drobno miksuję razem z oliwą i doprawiam solą. Twaróg miksuję z kozim serem przez około 2-3 minuty. Śmietanę ubijam na puszystą masę. Partiami dodaję ją razem z czosnkiem do masy serowej i dokładnie, delikatnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję posiekany szczypiorek oraz wcześniej namoczoną w mleku i rozpuszczoną żelatynę. Szybko i dokładnie mieszam. Masę serową przelewam do tortownicy, odstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorują świeżymi warzywami, np. rzodkiewką lub pomidorkami koktajlowymi.