Wigilijna zupa grzybowa
składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- ok. 500 g suszonych leśnych grzybów
- 1,5 szklanki śmietany 18%
- ok. 2 litry wody
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz
wykonanie:
Grzyby zalewam połową wody i odstawiam na noc.
Jeśli grzyby są zbyt duże, po namoczeniu kroję je na mniejsze kawałki.
Grzyby razem z wodą, dodatkiem soli i pieprzu gotuję na wolnym ogniu przez kilkadziesiąt minut. Rozgrzewam na patelni masło, dodaję posiekaną cebulę i smażę na złoty kolor. Dodaję ugotowane grzyby i smażę przez chwilę, po czym dodaję z powrotem do wody, w której gotowały się grzyby. Dolewam pozostały litr wody i gotuję około 10 minut. Na koniec dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli zupa wydaje mi się zbyt rzadka, zagęszczam ją roztrzepaną mąką z wodą.
Gotową zupę możemy podać z makaronem, grzankami lub lanymi kluseczkami. Ja jednak wigilijną wersję wybieram ze śnieżnobiałym opłatkiem.



























