Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      TYLKO U NAS. Czesi odpowiadają rolnikom w sprawie afery z pietruszką
      Jak rolnicy odchwaszczają rzepak? Który system wygrywa?
      Czy jesień zastąpi wiosnę? Rewolucja w uprawie jęczmienia jarego
      Sorgo jako alternatywa dla wymagających upraw. Relacja z wydarzenia RAGT Polska
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ministerstwo wydało nowe zalecenia. Uwzględniono uproszczenia dla rolników
      To może poprawić krytyczną sytuację na rynku zbóż. Padło konkretne rozwiązanie
      Dopłaty 2025. Ile wyniosą? Znany jest kurs euro
      Jesienny start ubezpieczeń upraw. Państwo pokrywa nawet 65% składki
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy zrobi się cieplej. Ale najpierw trochę przymrozków i deszczu
      Skrzydłokwiat nie kwitnie? Popełniasz ten błąd. Zmień to na jesień
      Piękniejsza od storczyka. Zostanie nową królową polskich parapetów?
      Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie

Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie

Hotblog - Hotblog 2 października 2025 06:00
Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie
Źródło: wiescirolnicze.pl
Bazylia, mięta, rozmaryn, oregano, tymianek, kolendra, pietruszka, szczypiorek, koperek, majeranek, lubczyk i szałwia to zioła które były głównym tematem warsztatów ziołowych.
Spis treści:

    Ziołowo lato pożegnała grupa pań z rawickich wiosek, które uczestniczyły w warsztatach ziołowych w Chojnie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Warsztaty ziołowe

    Uczestniczki najpierw poznały tajniki wykonania bukietów, m.in. z bazylii, rozmarynu, mięty, szałwii i rumianku w wykonaniu florystki Hanny Wróblewskiej.

     

    Potem wysłuchały porad Honoraty Dmyterko, jak uprawiać w sposób ekologiczny zioła w przydomowym ogródku, a potem je prawidłowo przetwarzać, konserwować i przechowywać.

     

    Uczestniczki warsztatów były świadkami wykonania, m.in. soli ziołowej, w skład której weszły takie zioła jak: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, pietruszka, majeranek, lubczyk, cząber i szałwia. Była też słodka propozycja - cukier miętowy i lawendowy. Zobaczyły też, jak można szybko zrobić ziołowe grzanki, wykorzystując zarówno świeże zioła, jak i czerstwe pieczywo. Po spacerze ogródkowymi alejkami, podczas którego panie miały okazję zobaczyć, jak rosną zioła i jak pachną, przyszła kolej na degustację. Podano zupę krem z pieczonych warzyw z oliwą porową i wspomnianymi ziołowymi grzankami oraz bułeczki ziołowe z serowym smarowidłem.

    Akcentem kończącym spotkanie był quiz dotyczący oczywiście ziół. Na laureatki czekały doniczki pachnącej bazylii.

     

    "Podczas wakacji miałam ogromną przyjemność odwiedzić ten ogród i... przepadłam. Istne królestwo. Wszechobecna zieleń, rośliny, warzywa, zioła i kąciki relaksu powodują, że chce się tam być i być. Wtedy zrodził się pomysł, aby zaprosić panie do tej zielonej krainy, a Honorata dodatkowo postanowiła uatrakcyjnić spotkanie o interesujące ziołowo-kulinarne atrakcje. Trudno opisać słowami ten smak i gust kulinarny - podkreśla Agnieszka Jeziorska z Gminnej Biblioteki Publicznej w Pakosławiu, wpółorganizator spotkania.

    Kiedy używać ziół świeżych, a kiedy suszonych?

    Zioła świeże nie są odporne na działanie wysokiej temperatury. Powoduje ona, że ulatują z nich olejki eteryczne, a same zioła pod jej wpływem są oklapłe i tracą kolor. Z tego powodu dodaje się je do potrawy na samym końcu. Świeże zioła nadają bardzo przyjemnego aromatu, a także pełnią rolę dekoracyjną. Świeże zioła najlepiej posiekać ostrym nożem lub specjalnymi nożyczkami do ziół. Z kolei zioła suszone rozwijają pełnię swojego smaku nieco dłużej, dlatego warto dodawać je już na początku gotowania. Suszone zioła zawierają skoncentrowany smak, dlatego należy dodawać ich mniej. Jedna łyżeczka suszonych przypraw odpowiada 1 łyżce ziół świeżych.

    Dlaczego warto stosować zioła i przyprawy?

    • są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie
    • dodanie ich do potraw wzbogaca smak dań, co może zachęcać do zdrowszego odżywiania
    • wiele ziół i przypraw ma udokumentowane właściwości zdrowotne, m.in. przeciwzapalne, przeciwbakteryjne lub wspierające układ odpornościowy
    • mogą być używane jako naturalna alternatywa dla soli i cukru, co pomaga w przygotowywaniu zdrowszych posiłków
    • niektóre zioła i przyprawy, jak imbir czy kminek, mogą wspierać procesy trawienne
    • aromat niektórych ziół, np. mięty czy lawendy, może działać relaksująco i redukować stres
    • regularne ich stosowanie może wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu
    • społeczeństwa, które na co dzień korzystają z ziół i przypraw, często cieszą się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem.

    Zastosowanie ziół w kuchni

    Bazylia - idealnie pasuje do dań kuchni włoskiej, takich jak pizza, makarony czy sałatki z pomidorami i mozzarellą. Jest też dobrym dodatkiem do twarożku, gotowanych jajek czy omletów. Dodaje aromatu zupom, daniom mięsnym, rybom, a także owocom morza.

    Mięta- świetnie sprawdza się w letnich sałatek z sosem jogurtowym, w koktajlach i lemoniadach, dodając im orzeźwiającego smaku. Ponadto stosuje się ją do dań z twarożkiem.

    Rozmaryn - jest pysznym uzupełnieniem dań rybnych, z drobiem, jagnięciną, wieprzowiną czy wołowiną. Idealnie smakuje w towarzystwie pomidorów, grzybów, jajek, sera czy szpinaku.

    Oregano - stosowane jest do różnego rodzaju sosów, a także wszystkich gatunków mięsa. Jest świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych i często spotkać można je w daniach kuchni włoskiej, takich jak pizza czy makarony.

    Tymianek - ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i kreolskiej. Jego delikatnie goździkowy posmak świetnie łączy się z jagnięciną, cielęciną, drobiem i rybami. Dodawane jest również do farszów i pasztetów. Często tymianek spotkać można w zupach i bulionach.

    Kolendra - to niezastąpiony dodatek do zup i gulaszu. Często jest składnikiem ciast, deserów i innych wypieków piekarniczych. Idealnie komponuje się z jagnięciną i mięsem kozim, a także szynką i wieprzowiną.

    Pietruszka - dodawana jest do gulaszu, wielu zup, sosów i past serowych. Smacznie komponuje się z ryżem, warzywami i daniami rybnymi. Często dodawana jest do jajecznicy czy omletów. Coraz częściej pojawia się w koktajlach.

    Szczypiorek - w kuchni europejskiej używany jest zazwyczaj do sałatek na zimno, gulaszów, a także wielu zup. Ponadto posypujemy nim większość posiłków takich jak jajecznica, twarożek, kanapki czy zapiekanki.

    Koperek - najczęściej Polacy posypują nim ziemniaki. Spotykany jest podczas kiszenia kapusty lub ogórków, a także w wielu zalewach octowych. Idealnie komponuje się z jogurtem lub śmietaną, więc często stosowany jest do sosów i dressingów. Jest idealnym dodatkiem do łososia, krewetek czy pstrąga.

    Szałwia - idealna do tłustych dań mięsnych, takich jak gęś, wieprzowina czy kaczka. Pasuje także do kurczaka oraz jako składnik kiełbasy. Idealnie komponuje się także z kremem z dyni.

    Majeranek - to kolejny niezastąpiony składnik polskich dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza gulaszy, zapiekanek czy zup, gdzie jego delikatnie korzenny smak łagodzi tłustość mięsa.

    Lubczyk - ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat jest często stosowany w kuchni. Stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, ryb, potraw mięsnych czy owoców morza. Jest również popularnym składnikiem zup.

    Kocanka włoska - zioło znane ze swojego intensywnego smaku i aromatu, który przypomina curry połączone z maggi oraz lekką nutką piołunu. Jest ciekawym dodatkiem do potraw, nadając im intensywnego zapachu i smaku. Świeże liście kocanki możemy dodawać do sałatek, majonezów, dań rybnych i z kurczaka. Doskonale pasuje do aromatyzowania ryżu, curry, rosołu oraz żurku.

    Cząber (pieprznik) - jest chętnie używaną przyprawą do zup, potraw rybnych, dziczyzny, tłustych mięs, grzybów i roślin strączkowych. Stosuje się go głównie w daniach kuchni włoskiej i greckiej. Ma korzenny smak i ostry aromat.

    • Tagi:
    • zioła
    • Hotka
    • warsztaty
    • chojno
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"

    29 września 2025
    Hotblog

    Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku

    26 września 2025
    Hotblog

    Mrożone bezy z malinami - zaskakujący deser

    25 września 2025
    Hotblog

    Tarta słodko - kwaśna z malinami

    24 września 2025
    Hotblog

    Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami

    23 września 2025
    Dla domu

    Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę

    15 września 2025
    Hotblog

    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień

    28 sierpnia 2025
    Hotblog

    Chłodnik ogórkowy idealny na letnie popołudnie

    26 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Przy tych dopłatach rolnicy nie otrzymają zaliczek. Co z resztą?
    2 października 2025
    Ciągniki
    Potwór na kołach z luksusowym wnętrzem. Te nowe ciągniki mają jeszcze więcej mocy
    2 października 2025
    Choroby i szkodniki
    Rozszerzą dostęp do środków ochrony roślin? W październiku mija ważny termin
    2 października 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku
    26 września 2025
    Hotblog
    Mrożone bezy z malinami - zaskakujący deser
    25 września 2025
    Hotblog
    Tarta słodko - kwaśna z malinami
    24 września 2025
    Hotblog
    Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami
    23 września 2025
    Hotblog
    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień
    28 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności