Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

Jesień kojarzy się z wykopkami. To wtedy do piwnic i spiżarni trafiają pielęgnowane przez kilka miesięcy ziemniaki. Pomysłów na dania z ziemniakami jest cała gama, od knedli i kopytek, na plackach ziemniaczanych kończąc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 cebuli
- 2 jajka
- sól
- olej roślinny do smażenia
wykonanie placków ziemniaczanych:
ziemniaki obieram, ścieram na tarce według uznania - na małych lub większych oczkach. Solę je i odstawiam przynajmniej na 10 minut.
W międzyczasie odlewam zbierający się sok.
Przed wyrobieniem masy odciskam mocno ziemniaki, dodaję mąkę, drobno startą cebulę, jajka. Dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię, wlewam olej. Nakładam porcję masy łyżką na rozgrzany olej i rozprowadzam na placek. Smażę na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smażę je bezpośrednio przed podaniem, by zachowały swoją chrupkość. Podaję je na słodko lub ostro - z sosami, śmietaną, powidłami lub cukrem.
Jak poznać dobre ziemniaki?
Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę łupiny. Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. W konsekwencji ma to zgubny wpływ zarówno na smak, jak i na skład.
Czy wiesz, że...
W Polsce istnieją dwa monumenty poświęcone ziemniakowi - w Biesiekierzu oraz w Poznaniu, na Łęgach Dębińskich (Pomnik Pyry).