Tłuczone ziemniaki z chrzanem
składniki na chrzanowe puree:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1 główka czosnku
- 500 g ziemniaków
- 100 g masła
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
- olej
wykonanie puree chrzanowego:
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Z całej główki czosnku odcinam czubek, tak by miąższ poszczególnych ząbków był widoczny i zdejmuję część wierzchnich łupinek. Skrapiam go olejem, posypuję solą i wkładam do piekarnika na około 20-30 minut, aż będzie przyrumieniony. Czosnek studzę. W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Ziemniaki odcedzam. Wyciskam do nich zawartość upieczonego czosnku (bez łupinki!). Tłuczkiem rozgniatam ziemniaki i stopniowo dodaję podgrzane mleko, masło, chrzan i śmietankę. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Takie ziemniaki to idealny dodatek do mięs - zarówno gotowanych, jak i pieczonych.
Jak poznać dobre ziemniaki?
Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę łupiny. Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. W konsekwencji ma to zgubny wpływ zarówno na smak, jak i na skład.
Jak mówimy na ziemniaki w różnych zakątkach Polski?
kartofel - w całym kraju, zwłaszcza etnolekt śląski
barabola - gwara lwowska
bùlwa - język kaszubski, gwara mazurska
grula - gwara góralska
pyra - gwara poznańska
rzepa - zachodnie Podhale
ziymniok - Śląsk Cieszyński
zimjok - gwara sądecka.



























