Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Tarta słodko - kwaśna z malinami

Tarta słodko - kwaśna z malinami

Hotblog - Hotblog 24 września 2025 09:36 Aktualizacja: 24 września 2025 10:08
Jedno z ulubionych, szybkich ciast!
Jedno z ulubionych, szybkich ciast!
Źródło: wiescirolnicze.pl
Jedno z ulubionych, szybkich ciast! Tarta z malinami, którą warto upiec zwłaszcza w sezonie na świeże maliny.
Spis treści:

    Sezon na maliny w pełni i jest ku temu okazja, żeby wykorzystać ich właściwości odżywcze i zdrowotne.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    składniki na tartę malinową

    • 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
    • 150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
    • szczypta soli
    • 3 łyżki cukru
    • 1 jajko

    składniki na krem budyniowy

    • 1 budyń waniliowy (na 3/4 litra mleka)
    • 3 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 250 ml kremówki

    dodatkowe składniki potrzebne do wykonania ciasta

    • około 30 dag świeżych malin

     wykonanie tarty malinowej

    Ze składników na ciasto zagniatam masę i schładzam około pół godziny w lodówce. Rozwałkowuję je i rozkładam w okrągłej formie. Okrywam je folią aluminiową i wysypuję fasolką lub specjalnymi kulkami, aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut, następnie usuwam folię wraz z obciążeniem i piekę przez kolejne 10-15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Budyń mieszam w szklance mleka, a pozostałe mleko zagotowuję z cukrem waniliowym. Budyń wlewam do gorącego mleka, dobrze mieszam i chwilę gotuję. Schładzam (wierzch przykrywam folią spożywczą co zapobiega utworzenia się kożucha). Kremówkę ubijam na sztywno, po czym delikatnie mieszam z zimnym budyniem. Przelewam masę na ciasto. Na wierzchu układam maliny. Posypuję cukrem pudrem. 

    Wartość odżywcza malin (w 100 g): kalorie - 29, węglowodany - 12 g, białko - 1,3 g, tłuszcze - 0,3 g, błonnik - 6,7 g.

    • Tagi:
    • budyń
    • przepis
    • sezon
    • Hotka
    • ciasto
    • maliny
    • tarta
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
    24 listopada 2025
    KRUS
    Emerytura z KRUS kontra świadczenie z ZUS. Rolnicy nie mają się z czego cieszyć
    24 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
    24 listopada 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad
    23 listopada 2025
    Hotblog
    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta
    20 listopada 2025
    Hotblog
    Carpaccio z kaczej piersi
    16 listopada 2025
    Hotblog
    Zupa szpinakowa z makaronem
    13 listopada 2025
    Hotblog
    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami
    9 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności