Tarta słodko - kwaśna z malinami

Sezon na maliny w pełni i jest ku temu okazja, żeby wykorzystać ich właściwości odżywcze i zdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
składniki na tartę malinową
- 250 g mąki (np. pszennej tortowej)
- 150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
składniki na krem budyniowy
- 1 budyń waniliowy (na 3/4 litra mleka)
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 ml kremówki
dodatkowe składniki potrzebne do wykonania ciasta
- około 30 dag świeżych malin
wykonanie tarty malinowej
Ze składników na ciasto zagniatam masę i schładzam około pół godziny w lodówce. Rozwałkowuję je i rozkładam w okrągłej formie. Okrywam je folią aluminiową i wysypuję fasolką lub specjalnymi kulkami, aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut, następnie usuwam folię wraz z obciążeniem i piekę przez kolejne 10-15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Budyń mieszam w szklance mleka, a pozostałe mleko zagotowuję z cukrem waniliowym. Budyń wlewam do gorącego mleka, dobrze mieszam i chwilę gotuję. Schładzam (wierzch przykrywam folią spożywczą co zapobiega utworzenia się kożucha). Kremówkę ubijam na sztywno, po czym delikatnie mieszam z zimnym budyniem. Przelewam masę na ciasto. Na wierzchu układam maliny. Posypuję cukrem pudrem.
Wartość odżywcza malin (w 100 g): kalorie - 29, węglowodany - 12 g, białko - 1,3 g, tłuszcze - 0,3 g, błonnik - 6,7 g.