Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
      Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie ma na co czekać. O tym najlepiej zdecydować już dziś
      Nowa i opłacalna strategia uprawy ziemniaków. Rolnicy z Wielkopolski są z niej zadowoleni
      Polska potrzebuje rzepaku z Ukrainy. Embargo zostanie zniesione?
      Tak przechowasz ziemniaki do wiosny - wybierz jedną z dwóch metod
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
      Zaliczki z ARiMR nie przyszły? Oto, kiedy rolnik nie dostanie pieniędzy
      PIORiN z Funduszami Europejskimi. Kto na tym skorzysta? Rolnik?
      Ten zasiłek wypłacany jest niezależnie od dochodu. Należy się też rolnikom
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
      Kwitnie aż do stycznia. Krzew, który musisz mieć w ogrodzie, zanim spadnie śnieg
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Staropolska szynka pieczona

Staropolska szynka pieczona

Hotblog - Hotblog Dec. 14, 2025, 7:01 a.m.
Szynka pieczona
Szynka pieczona
Źródło: Adobe Stock
Soczyste, aromatyczne mięso, które powoli piecze się w piekarniku, sprawia, że trudno mu się oprzeć.
Spis treści:

    składniki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 2 kg mięsa wieprzowego od szynki (w całości!)
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 10 ziaren jałowca
    • 4 łyżeczki dżemu (najlepiej pomarańczowego lub malinowego)
    • 2 winne jabłka
    • 1 cebula
    • ½ łyżeczki chili
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • szczypta cynamonu
    • 4 liście laurowe

    Szynka pieczona to klasyczna potrawa, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wspaniale pachnie dzięki mieszance przypraw.

    wykonanie:

    Zmiażdżone ząbki czosnku rozcieram z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca. Gotową pastą smaruję mięso, przykrywam i odstawiam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień podgrzewam dżem i jeszcze ciepłym smaruję mięso z obu stron, posypuję pieprzem, cynamonem i chili. Obrane jabłka dzielę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Cebulę kroje również na ćwiartki. W rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornego układam mięso, jabłka i cebulę oraz liście laurowe. Zamykam rękaw lub naczynie, wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekę do miękkości, ok. 1,5-2 godzin - pod koniec pieczenia przecinam rękaw lub otwieram naczynie, polewając wytworzonym przez mięso sosem, aby jego wierzch ładnie się przyrumienił. Podaję na zimno.

    Przygotowanie domowej pieczonej szynki nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości. Najpierw należy odpowiednio zamarynować mięso, by przesiąkło wszystkimi aromatami, a następnie piec je w piekarniku, podlewając je pod koniec pieczenia. Dzięki temu każda porcja pozostaje soczysta i pełna smaku.

    • Tagi:
    • obiad
    • kolacja
    • Hotka
    • Boże Narodzenie
    • święta
    • szynka
    • przyprawy
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Afera. Szynka z Hiszpanii sprzedawana jako polska. Reaguje ministerstwo

    Dec. 10, 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    Dec. 10, 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    Dec. 7, 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    Dec. 5, 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    Dec. 4, 2025
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    Nov. 30, 2025
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    Nov. 27, 2025
    Dla domu

    Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu

    Nov. 26, 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Tylko dni dzielą nas od wielkiego protestu. Rolniczy liczą na wsparcie
    Dec. 14, 2025
    Inne uprawy
    UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
    Dec. 14, 2025
    Owoce i warzywa
    Zimowe pędzenie warzyw. Prosty sposób naszych babć na świeżą zieleninę
    Dec. 14, 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Pieczarki faszerowane rybą
    Dec. 7, 2025
    Hotblog
    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu
    Dec. 4, 2025
    Hotblog
    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym
    Nov. 30, 2025
    Hotblog
    Kacze udka w ziołach prowansalskich
    Nov. 27, 2025
    Hotblog
    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad
    Nov. 23, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności