Staropolska szynka pieczona
składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 2 kg mięsa wieprzowego od szynki (w całości!)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 10 ziaren jałowca
- 4 łyżeczki dżemu (najlepiej pomarańczowego lub malinowego)
- 2 winne jabłka
- 1 cebula
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta cynamonu
- 4 liście laurowe
Szynka pieczona to klasyczna potrawa, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wspaniale pachnie dzięki mieszance przypraw.
wykonanie:
Zmiażdżone ząbki czosnku rozcieram z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca. Gotową pastą smaruję mięso, przykrywam i odstawiam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień podgrzewam dżem i jeszcze ciepłym smaruję mięso z obu stron, posypuję pieprzem, cynamonem i chili. Obrane jabłka dzielę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Cebulę kroje również na ćwiartki. W rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornego układam mięso, jabłka i cebulę oraz liście laurowe. Zamykam rękaw lub naczynie, wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekę do miękkości, ok. 1,5-2 godzin - pod koniec pieczenia przecinam rękaw lub otwieram naczynie, polewając wytworzonym przez mięso sosem, aby jego wierzch ładnie się przyrumienił. Podaję na zimno.
Przygotowanie domowej pieczonej szynki nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości. Najpierw należy odpowiednio zamarynować mięso, by przesiąkło wszystkimi aromatami, a następnie piec je w piekarniku, podlewając je pod koniec pieczenia. Dzięki temu każda porcja pozostaje soczysta i pełna smaku.




























