Sałatka ze szpinaku i pomidorków

Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i czerwoną cebulą to przykład, jak w prosty sposób, z użyciem niewielu składników, można przygotować aromatyczne danie pełne smaków i witamin.
składniki:
- 50 dag szpinaku
- 4 pomidory koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- 1/2 kostki sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- kilka listków bazylii lub lubczyku
- cukier, sól,
- świeżo zmielony pieprz kolorowy
wykonanie:
Liście szpinaku dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Niezbyt drobno kroję lub rwę na kawałki - ewentualnie zostawiam w całości. Pomidory kroję na połówki, fetę w kostkę, a obraną cebulę w cienkie krążki. Rozkładam wszystko na półmisku. Przyrządzam sos z oliwy, soku z cytryny, zmiażdżonego czosnku, soli i cukru. Polewam nim warzywa. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli lubimy elementy chrupiące - sałatkę można posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
PORADA:
Szpinak dobrze smakuje świeży, jako dodatek do sałatek, smażony, jako farsz do pierogów, naleśników, lasagni czy tart z kruchego ciasta. Przygotowując sałatki można łączyć szpinak z owocami, np. gruszkami, winogronami, truskawkami oraz cytrusami, a także serami: pleśniowymi, typu feta, oscypek czy parmezan. Do szpinaku szczególnie pasują takie przyprawy - czosnek, bazylia i gałka muszkatołowa.