Pyszne naleśniki z jagodami

składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 2 szklanki jagód
- 0,5 kg serka śmietankowego półtłustego, dobrze zmielonego)
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (może być cukier waniliowy)
- cukier
- 2 żółtka
- ok. 1 szklanka cukru
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 200 ml kremówki
Jagody - niebieskie owoce lata są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Bardzo dobrze wpływają na pamięć i zdolność uczenia się. A do tego są bardzo smaczne.
wykonanie:
Naleśniki smażę według własnego przepisu - ważne, aby były cienkie. Przygotowuję nadzienie: ser mieszam z mlekiem, cukrem, esencją waniliową i żółtkiem. Zamiast niego można wykorzystać serek homogenizowany o smaku waniliowym. Naleśniki smaruję masą serową, posypuję jagodami i zawijam w rulon lub trójkąt. Kremówkę ubijam z 1 łyżką cukru. Naleśniki dekoruję bitą śmietaną i owocami.
Ważnym składnikiem ciasta naleśnikowego jest... woda gazowana. Oczywiście można dodać też zwykłą, mineralną czy z kranu, jednak dzięki zastosowaniu wody gazowanej naleśniki są bardziej napowietrzone, a przez to smaczniejsze i bardziej delikatne w smaku.
Zrywając jagody trzeba uważać, żeby się nie pogniotły i wsypywać najlepiej do płytkiego naczynia. Owoce przeznaczone na przetwory - soki, galaretki, konfitury, najlepiej przetwarzać szybko - jagody nie należą do zbyt trwałych owoców. Można je też przez 1-2 dni przechowywać w lodówce albo zamrozić. Jagody można również suszyć. Wysuszone powinny być twarde, ale elastyczne i zachować czarną barwę.