Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

składniki:
- ziemniaki (najlepiej młode równej wielkości)
- sól czosnkowa
- koperek
- oliwa
wykonanie:
Ziemniaki szoruję (jeśli są duże to kroję na mniej więcej równe kawałki) i gotuję w wodzie ok. 5 minut. Odcedzam i studzę. Nadziewam na metalowe szpikulce do grillowania lub drewniane wykałaczki (wcześniej moczę je pół godziny w wodzie). Spryskuję oliwą i posypuję przyprawami. Piekę kilkadziesiąt minut (w zależności od wielkości ziemniaków).
Najważniejszą i podstawową zasadą grillowania jest przygotowanie odpowiedniego miejsca, w którym będzie się rozpalać ogień.
Trzeba je tak wybrać, by z jednej strony mieć ciągle na oku przygotowywane potrawy, a z drugiej by nie przeszkadzał nikomu dym wydobywający się z paleniska. W zasięgu grilla powinno się ułożyć podstawowe akcesoria, takie jak: spryskiwacz z wodą, pozwalający ugasić ewentualny płomień, który mógłby spalić potrawy oraz szczypce do przewracania potraw.
Do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru.
Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu.