Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

Dla domu - Hotblog 1 maja 2025 06:02 Aktualizacja: 2 maja 2025 07:30
Ziemniaki z grilla
Ziemniaki z grilla
Źródło: Adobe Stock
To banalne danie, ale... wymaga czasu i uwagi. Aby były pyszne, musimy sprawić, by stały się miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz.
Spis treści:

    składniki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • ziemniaki (najlepiej młode równej wielkości)
    • sól czosnkowa
    • koperek
    • oliwa

    wykonanie:

    Ziemniaki szoruję (jeśli są duże to kroję na mniej więcej równe kawałki) i gotuję w wodzie ok. 5 minut. Odcedzam i studzę. Nadziewam na metalowe szpikulce do grillowania lub drewniane wykałaczki (wcześniej moczę je pół godziny w wodzie). Spryskuję oliwą i posypuję przyprawami. Piekę kilkadziesiąt minut (w zależności od wielkości ziemniaków).

    Najważniejszą i podstawową zasadą grillowania jest przygotowanie odpowiedniego miejsca, w którym będzie się rozpalać ogień.

    Trzeba je tak wybrać, by z jednej strony mieć ciągle na oku przygotowywane potrawy, a z drugiej by nie przeszkadzał nikomu dym wydobywający się z paleniska. W zasięgu grilla powinno się ułożyć podstawowe akcesoria, takie jak: spryskiwacz z wodą, pozwalający ugasić ewentualny płomień, który mógłby spalić potrawy oraz szczypce do przewracania potraw.

    Do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru.

    Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu.

     

    • Tagi:
    • majówka
    • mięso
    • lato
    • Hotka
    • ziemniaki
    • grill
    • porady
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Uprawy

    Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?

    17 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Uprawy

    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]

    14 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    KRUS
    Duże zmiany w terminach wypłat dla rolników w grudniu 2025. KRUS wyjaśnia
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Kacze udka w ziołach prowansalskich
    27 listopada 2025
    Dla domu
    Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
    26 listopada 2025
    Dla domu
    Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
    26 listopada 2025
    Dla domu
    To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
    25 listopada 2025
    Dla domu
    Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności