Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zgłaszają problemy z aplikacją suszową
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
      Przed nami kolejna fala opadów. Wiadomo, kiedy nastąpi zmiana w pogodzie
      To jedne z najbardziej lubianych iglaków. Miniaturki zachwycają pokrojem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Ogórkowa z młodych ogórków kiszonych

Ogórkowa z młodych ogórków kiszonych

Hotblog - Hotblog 23 sierpnia 2025 13:05
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Źródło: wiescirolnicze.pl
Jedna z najpopularniejszych polskich zup! Najlepsza ze świeżo kiszonych ogórków.
Spis treści:

    Ogórkowa to tradycyjna polska zupa, którą najchętniej zajadamy się właśnie w okresie letnim. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    składniki na zupę ogórkową:

    • 300 g mięsa gulaszowego
    • 1 łyżeczka jarzynki
    • 4 ziela angielskie
    • 3 listki laurowe
    • 5 ziarenek pieprzu
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/5 selera
    • 1/2 pora
    • 1 cebula (obrana)
    • po 4 gałązki natki pietruszki i lubczyku
    • 400 g ogórków kiszonych,
    • 1 łyżka masła
    • 500 g ziemniaków
    • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki

    Czy ma znaczenie jakiego wybierzemy ogórka? Oczywiście!!!! I to bardzo ważne? Bo to właśnie ogórek jest najważniejszym składnikiem zupy. Ważne, żeby były one KISZONE, a nie KWASZONE, ponieważ zupa ogórkowa na kwaszonych moim zdaniem po prostu jest niedobra! Co kiszone, to kiszone.

    wykonanie zupy ogórkowej:

    Mięso zalewam w garnku zimną wodą (około trzech litrów wody). Zagotowuję i ściągam szumowiny. Dodaję jarzynkę, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu, związany w pęk lubczyk i natkę pietruszki. Gotuję przez około 1 godzinę na małym ogniu. Następnie dodaję pokrojone w większą kostkę lub przetarte przez duże oczka warzywa. Por kroję w półksiężyce. Cebulę opalam płomieniami na kuchence przez około 1-2 minuty. Wszystko wkładam do zupy. Gotuję do miękkości warzyw przez ok. 30 minut. Wyjmuję mięso i kroję je na kawałki. Ogórki ścieram na tarce lub kroję w cienkie plasterki. Podsmażam przez ok. 5 minut na maśle. Dodaję do zupy razem z mięsem. Gotuję całość przez około 10-15 minut. Na koniec dodaję posiekaną zieleninę. Opcjonalnie można zupę zabielić śmietaną.

    Ogórki kiszone są otrzymywane w wyniku procesu fermentacji mlekowej, co ma wpływ na ich właściwości i wartości odżywcze, a także niskokaloryczność. Tak przygotowane ogórki są znane od stuleci, kojarzone zwykle z kuchnią Europy centralnej i wschodniej, szczególnie z Polską i Niemcami.

     

    • Tagi:
    • zupa
    • warzywa
    • przepis
    • lato
    • Hotka
    • ogórkowa
    • ogórek
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?

    11 września 2025
    Owoce i warzywa

    Jak zbierać warzywa korzeniowe na zimę? Uważaj przy marchewce czy pietruszce

    30 sierpnia 2025
    Hotblog

    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień

    28 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa

    Seler potrzebuje tego na przełomie sierpnia i września. Będzie rósł w korzeń

    28 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa

    Co zrobić z grządkami po warzywach? Wysiej to z końcem sierpnia

    28 sierpnia 2025
    Hotblog

    Chłodnik ogórkowy idealny na letnie popołudnie

    26 sierpnia 2025
    Hotblog

    Sezonowa zupa owocowa jak u babci

    25 sierpnia 2025
    Hotblog

    Pomidorówka na zsiadłym mleku

    21 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Uprawy
    Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
    12 września 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień
    28 sierpnia 2025
    Hotblog
    Chłodnik ogórkowy idealny na letnie popołudnie
    26 sierpnia 2025
    Hotblog
    Sezonowa zupa owocowa jak u babci
    25 sierpnia 2025
    Hotblog
    Pomidorówka na zsiadłym mleku
    21 sierpnia 2025
    Hotblog
    Letnia pomidorówka ze świeżych pomidorów
    10 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności