Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami

składniki na deser malinowy:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 50 dag malin
- 10 dag cukru
- 1 szklanka kremówki
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6-8 małych biszkoptów
Maliny są niskokaloryczne, posiadają cukry (fruktozę, glukozę i sacharozę) łatwo przyswajane przez organizm oraz są źródłem witaminy C i beta-karotenu. Jedząc maliny, zawierające dużo potasu poprawiamy jędrność naszej skóry. Zawartość żelaza i miedzi w malinach powoduje, że są istotne w diecie w przypadku niedokrwistości. Zawierają też wapń, fosfor i flawonoidy oraz są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, a pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Przede wszystkim maliny zwiększają odporność organizmu i chronią przed infekcjami.
wykonanie deseru malinowego:
Żelatynę mieszam z kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzewam na małym ogniu, rozpuszczam, po czym studzę. Maliny delikatnie myję i schładzam w lodówce. Kremówkę ubijam (nie całkiem na sztywno), dodaję cukier i cukier waniliowy, po czym jeszcze chwilę ubijam. Wlewam lejącą, zimną żelatynę, mieszam z ubitą śmietaną. Przekładam do pucharków na zmianę z malinami i połamanymi biszkoptami. Schładzam w lodówce.
Wartość odżywcza malin (w 100 g):
- kalorie - 29,
- węglowodany - 12 g,
- białko - 1,3 g,
- tłuszcze - 0,3 g,
- błonnik - 6,7 g.