Makowiec dla leniuszków
składniki na ciasto:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 50 dag mąki
- 25 dag masła ewentualnie margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 4-5 żółtek
pozostałe składniki:
- puszka masy makowej
- 4-5 białka
- bakalie
Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru lub miodu i bakalii. Jest typowym daniem wigilijnym i wielkanocnym w kuchni polskiej. W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej, m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej.
wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą makową. Na blasze lub tortownicy (ja wybieram silikonową wersję okrągłej formy w dziurą w środku) wysmarowanej tłuszczem rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę makową i posypuję bakaliami. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub je kruszę i nakładam na wierzch. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone wyjmuję z formy i polewam lukrem (cukier puder rozpuszczony w gorącej śmietance) i dekoruję bakaliami.
Na co dzień makowiec gościł niegdyś tylko na zamożnych stołach. W zwykłych domach pieczony był tylko na wyjątkowe okazje takie jak wspomniana wigilia Bożego Narodzenia i karnawał oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – występował na wigilijnym stole także jako symbol urodzaju i płodności. Tarcie maku na tę okoliczność miało zapewnić młodym pannom rychłe zamążpójście. Mak w potrawach wigilijnych, obok miodu i grzybów był też łącznikiem z zaświatami.




























