Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Szok, co się dzieje na rynku bydła?
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny i dostępność sadzeniaków na sezon 2026
      Stawka w tym ekoschemacie urosła. Za wysianie tych roślin można dostać 930 zł/ha
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na ten moment czekało wiele małych gospodarstw. ARiMR przyjmuje wnioski o pomoc
      Od 200 tys. do nawet 1,5 mln zł dla rolników na te inwestycje. Nabór tuż-tuż
      Nie wszyscy wiedzą o tych dodatkach do emerytury z KRUS. Ile można dostać?
      Łączenie gospodarstwa i firmy. O co chodzi z podwójną stawką na KRUS?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
      Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
      Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
      Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

Dla domu - Hotblog 29 maja 2025 12:01 Aktualizacja: 15 lipca 2025 20:16
Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
Źródło: Adobe Stock
Zielone ciasto szpinakowe przekładane lekkim kremem i udekorowane granatem.
Spis treści:

    Obecność zielonych liści w kuchni oznacza tylko jedno... Wiosna w pełni! Dziś proponuję ciasto z wykorzystaniem... szpinaku, które może zagościć również na wielkanocnym stole.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie. 

    składniki na zielone ciasto:

    • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
    • 2/3 szklanki oleju
    • 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    składniki na lekki krem:

    • 250 g serka mascarpone
    • 200 ml śmietanki 36% lub 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka wanilii

    składniki do dekoracji zielone ciasta:

    • pestki granatu, maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone), borówki lub jagody

    Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały napar z liści szpinaku osobom słabym, a te w niewyjaśniony sposób powracały do sił.

    wykonanie:

    Szpinak mrożony rozmrażam na sitku, następnie odciskam z nadmiaru wody i miksuję blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu zaparzam w garnku przez 2-3 minuty aż zwiędnie i również blenduję. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dolewam powoli olej, a następnie delikatnie mieszam dodając szpinak oraz przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam masę na tortownicę wysmarowaną tłuszczem (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piekę w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut - do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto studzę. Wystudzone ciasto kroję na dwie części. Mocno schłodzony serek mascarpone ubijam razem ze śmietaną, cukrem pudrem i wanilią. Masę śmietanową wykładam na dolną część ciasta. Górną część kruszę i posypuję nią masę kremową. Dekoruję owocami.

    • Tagi:
    • granat
    • jagody
    • szpinak
    • porzeczka
    • krem
    • Hotka
    • ciasto
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Newsy

    Tony zanieczyszczonych owoców z Ukrainy nie wjechały do Polski

    3 października 2025
    Hotblog

    Wąchały, dotykały i degustowały, czyli ziołowe warsztaty w Chojnie

    2 października 2025
    Dla domu

    Dalie królowały podczas akcji "Zerwij swój bukiet"

    29 września 2025
    Hotblog

    Konfitura malinowa - zdrowie zamknięte w słoiku

    26 września 2025
    Hotblog

    Mrożone bezy z malinami - zaskakujący deser

    25 września 2025
    Hotblog

    Tarta słodko - kwaśna z malinami

    24 września 2025
    Hotblog

    Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami

    23 września 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?
    7 października 2025
    Newsy
    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
    7 października 2025
    Maszyny
    AI dla nawozów, "myślące" opony, innowacje w zbiorach. Agritechnika Cię zaskoczy
    7 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Grabić, czy nie grabić? Co się stanie, jeśli nie usuniesz liści z ogrodu?
    7 października 2025
    Dla domu
    Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
    6 października 2025
    Dla domu
    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Domowy trik na zatkane rury bez chemii
    6 października 2025
    Dla domu
    Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
    6 października 2025
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
    6 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności