Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
      Czy już warto siać jęczmień ozimy? [OPTYMALNE TERMINY]
      Rośnie zasięg stonki kukurydzianej. Szkodnik w 16 województwach
      Jesień to najlepszy czas na takie sadzonki. Jak je pielęgnować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

Leśne ciasto idealne na wiosenny stół

Dla domu - Hotblog 29 maja 2025 12:01 Aktualizacja: 15 lipca 2025 20:16
Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
Źródło: Adobe Stock
Zielone ciasto szpinakowe przekładane lekkim kremem i udekorowane granatem.
Spis treści:

    Obecność zielonych liści w kuchni oznacza tylko jedno... Wiosna w pełni! Dziś proponuję ciasto z wykorzystaniem... szpinaku, które może zagościć również na wielkanocnym stole.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie. 

    składniki na zielone ciasto:

    • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
    • 2/3 szklanki oleju
    • 1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    składniki na lekki krem:

    • 250 g serka mascarpone
    • 200 ml śmietanki 36% lub 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka wanilii

    składniki do dekoracji zielone ciasta:

    • pestki granatu, maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone), borówki lub jagody

    Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały napar z liści szpinaku osobom słabym, a te w niewyjaśniony sposób powracały do sił.

    wykonanie:

    Szpinak mrożony rozmrażam na sitku, następnie odciskam z nadmiaru wody i miksuję blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu zaparzam w garnku przez 2-3 minuty aż zwiędnie i również blenduję. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dolewam powoli olej, a następnie delikatnie mieszam dodając szpinak oraz przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewam masę na tortownicę wysmarowaną tłuszczem (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piekę w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut - do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto studzę. Wystudzone ciasto kroję na dwie części. Mocno schłodzony serek mascarpone ubijam razem ze śmietaną, cukrem pudrem i wanilią. Masę śmietanową wykładam na dolną część ciasta. Górną część kruszę i posypuję nią masę kremową. Dekoruję owocami.

    • Tagi:
    • granat
    • jagody
    • szpinak
    • porzeczka
    • krem
    • Hotka
    • ciasto
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień

    28 sierpnia 2025
    Hotblog

    Chłodnik ogórkowy idealny na letnie popołudnie

    26 sierpnia 2025
    Hotblog

    Sezonowa zupa owocowa jak u babci

    25 sierpnia 2025
    Hotblog

    Ogórkowa z młodych ogórków kiszonych

    23 sierpnia 2025
    Hotblog

    Pomidorówka na zsiadłym mleku

    21 sierpnia 2025
    Hotblog

    Letnia pomidorówka ze świeżych pomidorów

    10 sierpnia 2025
    Hotblog

    Klasyczny letni chłodnik

    7 sierpnia 2025
    Hotblog

    Babeczki z jagodami i budyniem

    6 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR przypomina: jest coraz mniej czasu, by złożyć wniosek o te dopłaty
    17 września 2025
    Ceny rolnicze
    To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
    17 września 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
    16 września 2025
    Dla domu
    Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
    16 września 2025
    Dla domu
    Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
    15 września 2025
    Dla domu
    Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
    14 września 2025
    Dla domu
    Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
    14 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności