Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień

składniki na krem cukiniowy:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1 kg zielonej cukinii (najlepiej młodej)
- 1 duży por
- 2 łyżka oliwy
- 2 łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 litra bulionu
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Cukinia zwana także kabaczkiem to zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Jest cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych.
dodatkowe składniki potrzebne do przygotowania kremu:
- 1/2 szklanki gęstej, słodkiej śmietany lub jogurtu
- grzanki czosnkowe lub ziołowe
Cukinia świetnie sprawdza się w sosach, zupach krem, koktajlach, a nawet w deserach.
wykonanie kremu cukiniowego:
Umytą cukinię kroję w kostkę - jeśli jest młoda NIE OBIERAM JEJ! Białą i jasnozieloną część pora myję i kroję na talarki. W garnku rozpuszczam masło z oliwą, dodaję pora oraz starty czosnek. Smażę przez około 5 minut cały czas mieszając. Dodaję cukinię i smażę kolejne 2-3 minuty. Zalewam bulionem i zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem i gotuję przez ok. 15 minut. Zupę miksuję z dodatkiem śmietanki. Doprawiam do smaku. Podaję z keksami gęstej śmietany lub jogurtu. Posypuję grzankami.
W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku, obecnie jest podstawowym składnikiem w wielu potrawach.