Klasyczny letni chłodnik

Lato w pełni, a wraz z nimi wzrasta apetyt na pyszne letnie zupy - doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych posiłków, po których nie mamy się siły wstać od stołu, a co dopiero w pełni korzystać z uroków lata.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
składniki na chłodnik:
- 1 litr kefiru lub maślanki
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 1 zielony ogórek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- cukier
- pieprz
- sól
- sok z cytryny
Jedzmy chłodniki!
Do wyboru mamy chłodniki owocowe i warzywne. Zarówno te słone, jak i słodkie można przygotować na jogurcie, maślance, kefirze lub zsiadłym mleku. Doskonałą bazą do niektórych z nich jest także wywar drobiowy lub warzywny. wśród najbardziej popularnych chłodników jest: czosnkowo-koperkowy, jogurtowy ze szpinakiem i jajkiem, gazpacho, buraczkowy oraz na bazie owoców sezonowych: truskawek, malin, czy jagód.
wykonanie chłodnika:
Botwinkę dokładnie myję. Liście i łodygi kroję, a buraczki obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, zalewam małą ilością wody i gotuję około 15 minut z odrobiną soli. Obrane ogórki oraz rzodkiewkę kroję w niewielką kostkę (ewentualnie ścieram na tarce przez duże oczka). Zieleninę siekam. Do miski wkładam rzodkiewkę, ogórki, zieleninę oraz ugotowane buraczki (razem z wodą). Zalewam kefirem. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Chłodzę w lodówce 2-3 godziny. Przed podaniem na wylaną na talerze zupę układam ćwiartki lub połówki ugotowanych jajek, posypuję szczypiorkiem i koperkiem.
Kiedy upał nam szczególnie doskwiera, a nam nie chce się jeść, wówczas można przygotować chłodnik w wersji do wypicia. Pitny chłodnik możemy zabrać ze sobą w termosie lub innym naczyniu schowanym w termicznej torbie zarówno na wycieczkę, jak i do pracy