Karkówka z musztardą francuską prosto z grilla

składniki:
- 0,5 kg karkówki pokrojonej w 1 cm grubości plastry
- po pół łyżeczki soli, papryki i majeranku
- kilka ziaren pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
- 2 łyżki oliwy
Pamiętajmy, by nie grillować mięsa wędzonego, peklowanego, ani też mrożonego. Kawałki powinny być podobnej grubości (około 2 cm), by go nie przypalając można było dokładnie wysmażyć. Wcześniej warto je zamarynować. Dzięki temu, po zdjęciu z grilla, będzie miękkie, soczyste i aromatyczne.
wykonanie:
W moździerzu rozkruszam na grube kawałki czarny pieprz. W misce mieszam ze sobą oliwę, musztardę francuską, obrany i pokrojony na małe kawałki czosnek oraz przyprawy. W powstałej marynacie zanurzam mięso i odstawiam je na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Grilluję mięso z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
Jak marynować mięso na grilla?
wieprzowina - najlepiej ją marynować w musztardzie, ziołach albo czosnku.
jagnięcina - warto ją skropić odrobiną octu balsamicznego, by nadać jej nieco śródziemnomorskiego smaku lub oprószyć kolendrą i kuminem, by zyskała orientalnego charakteru. dziczyzna - zanurzyć ją w czerwonym winie i dobierać takie przyprawy, które kojarzą się nam z lasem, jak rozmaryn czy jałowiec. Warto połączyć ją z suszonymi słodkawymi owocami
kurczak - warto do marynaty dodać jogurt naturalny z cytryną i ziołami oraz trochę świeżego tymianku, co nada temu mięsu lekkiego, świeżego smaku.
ryba - tu sprawdzi się lekka marynata ze skórką z cytryny, natką pietruszki czy szczyptą soli, tak, aby smak marynaty nie zagłuszył delikatnego smaku ryby.