Kakaowe ciastka z fasoli
Buraki, marchew, jabłka, gruszki, rośliny strączkowe – to tylko niektóre z
nich. Przygotowane z nimi dania wspomagają układ pokarmowy i wspierają odporność,
której tak potrzebujemy o tej porze roku. Maria i Jakub Paskowie, autorzy bloga
Oczekując.pl i Ambasadorzy kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się
skrywa!” udowadniają, że zimowe dania mogą być naprawdę smaczne, a – co ważniejsze –
także kolorowe!
Składniki (14 ciastek):
- 500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub konserwowej (może być z puszki – potrzebna będzie
- wtedy 1 puszka)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki kakao do wypieków
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- opcjonalnie cukier puder
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę
fasolę, olej, mąkę, kakao, cukier, miód, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Dodajemy więcej cukru,
jeśli jest za mało słodkie. Dodajemy suszoną żurawinę i słonecznik. Wszystko razem mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki, nakładamy porcje ciasta
na blachę, formując ciasteczka – pamiętaj, że ciasteczka urosną w czasie pieczenia, więc nie
kładźmy ich zbyt blisko siebie. Pieczemy ok. 20 min. Studzimy przed podaniem. Możemy oprószyć
cukrem pudrem.