Jagodowy sernik - letnia klasyka smaku

składniki na spód:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 250 g herbatników
- ok. 80-100 g roztopionego masła, ewentualnie margaryny
składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 190 ml śmietany kremówki 36%
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
składniki na polewę czekoladową:
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- 4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
ponadto:
- ok. 0,5 kg jagód
wykonanie:
Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na ciasteczkowy spód wsypuję jagody (trochę odkładam do dekoracji), zalewam je masą serową i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest w parze wodnej, a więc w bardzo dużej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję polewę - do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Polewą polewam wychłodzony sernik. Dekoruję jagodami.