Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

Grillowane warzywa to pyszna alternatywa dla tradycyjnych dań.
Sprawdzą się jako dodatek do mięsa, składnik sałatek, a nawet samodzielne danie. To idealny wybór na letnie spotkania w ogrodzie lub lekki obiad.
Zobaczcie nasz przepis:
Grillowane warzywa - składniki:
- około 1 kg ulubionych warzyw: pieczarki, groszek, szparagi, papryka, pomidor, cebula, cukinia
- 3/4 szklanki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Grillowane warzywa - wykonanie:
Umyte i oczyszczone warzywa kroję w plasterki - niezbyt cienkie, bo po grillowaniu nic by z nich nie zostało. Pieczarki można pozostawić w całości. Pomidory kroję na połówki. Mieszam oliwę z octem, pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów mieszam z marynatą. Odstawiam na pół godziny. Pomidory posypuję ziołami prowansalskimi od strony przecięcia. Grilluję je kilka minut najlepiej na tacce. Najszybciej gotowa jest cukinia, a najdłużej grillują się papryka i pieczarki.
Warzywa kładę obok siebie na nagrzanym grillu.
W trakcie grillowania pamiętajmy, by kontrolować stopień przypieczenia warzyw. Warto co kilka minut przekręcać je na drugą stronę. To - jak szybko będą gotowe do zjedzenia zależy od wielkości kawałków oraz tego, jakiego grilla używamy i jaki stopień przypieczenia i miękkości warzyw lubimy. Na grillu ogrodowym na węgiel warzywa są gotowe nawet w kilka minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać trochę dłużej.
Decydując się na przygotowywanie warzyw w folii aluminiowej należy pamiętać, iż powinno się je uprzednio pokroić i zamarynować.
Na grilla świetnie nadaje się pokrojona w plastry cukinia oraz bakłażan, którymi można owinąć kawałki sera, np. fety lub oscypka. Wielu smakoszom przypadła do gustu cebula z rusztu. W taki sam sposób można przyrządzać też czosnek. Należy jednak pamiętać, że marynując warzywa, takie jak bakłażan, lepiej nie moczyć ich w dużej ilości oliwy, bo mają tendencję do wciągania tłuszczu.