Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- około 16 plastrów boczku wędzonego
- 4 łyżki oliwy
- łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- biały pieprz
- zdrewniałe gałązki rozmarynu
Do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu.
wykonanie:
Piersi kurczaka kroję w paski. Przygotowuję marynatę do mięsa: oliwę mieszam z sosem sojowym i papryką. Polewam mięso i dokładnie mieszam. Przykrywam i wstawiam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z marynaty każdy kawałek nakłuwam na gałązkę rozmarynu, nie odrywając jego końcówki. Owijam to boczkiem. Smaruję oliwą i posypuję pieprzem. Układam na dobrze rozgrzanym grillu i piekę około 15 minut.
Jak marynować mięso z kurczaka?
Do marynaty warto dodać jogurt naturalny z cytryną i ziołami oraz trochę świeżego tymianku, co nada temu mięsu lekkiego, świeżego smaku.
Jak przyrządzać grillowane dania z drobiu?
Do drobiu pasują pasują właściwie wszystkie przyprawy. Można go również podać w marynacie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu, sosu sojowego i miodu. Idealnie pasuje do grillowanych owoców. Kurczaka grillujmy ze skórą, która uchroni mięso przed wysuszeniem. Do wyboru mamy skrzydełka, piersi oraz udka. Piersi grillujemy około 10 minut z każdej strony. Aby urozmaicić danie, piersi z kurczaka można podać na grillowanym plastrze ananasa, mango czy melona. Smakosze skrzydełek muszą pamiętać, że łatwo je spalić, dlatego na początek można je ułożyć na najwyższej półce grilla na ok. 20 minut, a dopiero potem grillować 5 minut z każdej strony, aby były chrupiące. W ostatniej fazie pieczenia można posypać skrzydełka ziarnami np. sezamu. Udka z kurczaka należy skropić octem jabłkowym, doprawić szałwią, czosnkiem i tymiankiem, a potem grillować około 12 minut z każdej strony.