Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad
składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1 kg kaczych nóżek
- ½ kg pieczarek
- 20 dag sera pleśniowego
- 1 cebula
- 2 jajka
- opcjonalnie bułka tarta
- sól, pieprz
- czosnek
- majeranek
- ciasto francuskie
wykonanie:
Z nóżek wyjmuję kości - nie wyrzucam ich!!!! Mięso mielę maszynką do mięsa, doprawiam solą i pieprzem. Pieczarki ścieram na tarce i smażę na maśle. Dodaję cebulę pokrojoną w kostkę. Całość mieszam z mielonym mięsem i jajkiem, przyprawiam solą i pieprzem. Na końcu dodaję ser i mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaję bułkę tartą. Nadzienie dzielę na tyle porcji, ile mam kości. Każdą porcję formuję w kulkę. W każdą kulkę wkładam kość tak, by jej część wystawała z mięsa. Z ciasta wykrawam kółka, którymi oblepiam kulki mięsa - tak by kość była widoczna. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Wartości odżywcze mięsa z kaczki
Mięso z kaczki jest dużo bardziej kaloryczne niż kurczak czy indyk. 100 g tuszki z kaczki dostarcza 240 kcal. Najchudsza jest pierś z kaczki. 100 g tego mięsa pozbawionego skóry to 140 kcal, a ze skórą 202 kcal. Dla porównania 100 g piersi z indyka bez skóry to 84 kcal, a piersi z kurczaka – 99 kcal. Mięso z kaczki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka. W 100 g piersi bez skóry znajduje się 28 g białka, a w 100 g piersi ze skórą – 25 g. Z tego względu można by je uznać za dietetyczne i lekkostrawne. Jednak dużej ilości białka towarzyszy także wysoka koncentracja tłuszczu, która czyni mięso z kaczki bardziej ciężkostrawnym. Ilość tłuszczu w całej kaczce ze skórą sięga nawet 30%. W piersi ze skórą jest 11 g tłuszczu w 100 g, a w piersi bez skóry – 2,5 g.




























