Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
      Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
      Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

Hotblog - Hotblog 23 listopada 2025 06:00
Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad
Źródło: Adobe Stock
Kacze "nóżki" nadziewane pysznym farszem smakują rewelacyjnie. Sprawdzą się jako danie obiadowe, ale zachwycą naszych gości również podczas kolacji.
Spis treści:

    składniki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 1 kg kaczych nóżek
    • ½ kg pieczarek
    • 20 dag sera pleśniowego
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • opcjonalnie bułka tarta
    • sól, pieprz
    • czosnek
    • majeranek
    • ciasto francuskie

    wykonanie:

    Z nóżek wyjmuję kości - nie wyrzucam ich!!!! Mięso mielę maszynką do mięsa, doprawiam solą i pieprzem. Pieczarki ścieram na tarce i smażę na maśle. Dodaję cebulę pokrojoną w kostkę. Całość mieszam z mielonym mięsem i jajkiem, przyprawiam solą i pieprzem. Na końcu dodaję ser i mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaję bułkę tartą. Nadzienie dzielę na tyle porcji, ile mam kości. Każdą porcję formuję w kulkę. W każdą kulkę wkładam kość tak, by jej część wystawała z mięsa. Z ciasta wykrawam kółka, którymi oblepiam kulki mięsa - tak by kość była widoczna. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

    Wartości odżywcze mięsa z kaczki

    Mięso z kaczki jest dużo bardziej kaloryczne niż kurczak czy indyk. 100 g tuszki z kaczki dostarcza 240 kcal. Najchudsza jest pierś z kaczki. 100 g tego mięsa pozbawionego skóry to 140 kcal, a ze skórą 202 kcal. Dla porównania 100 g piersi z indyka bez skóry to 84 kcal, a piersi z kurczaka – 99 kcal. Mięso z kaczki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka. W 100 g piersi bez skóry znajduje się 28 g białka, a w 100 g piersi ze skórą – 25 g. Z tego względu można by je uznać za dietetyczne i lekkostrawne. Jednak dużej ilości białka towarzyszy także wysoka koncentracja tłuszczu, która czyni mięso z kaczki bardziej ciężkostrawnym. Ilość tłuszczu w całej kaczce ze skórą sięga nawet 30%. W piersi ze skórą jest 11 g tłuszczu w 100 g, a w piersi bez skóry – 2,5 g.

    • Tagi:
    • farsz
    • obiad
    • kaczka
    • Hotka
    • nóżka
    • listopad
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Dla domu

    Co jeszcze można siać i sadzić przed zimą? Zdziwisz się, jak długa jest lista

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
    23 listopada 2025
    Przepisy
    Jesteś w OSP? Dzięki tej legitymacji będzie można mieć wkrótce zniżki. Na co konkretnie?
    23 listopada 2025
    Maszyny
    Ten kolos waży 7 ton, a potrzebuje tylko 140 KM. Oto nowa, gigantyczna zgrabiarka marki Samasz
    23 listopada 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta
    20 listopada 2025
    Hotblog
    Carpaccio z kaczej piersi
    16 listopada 2025
    Hotblog
    Zupa szpinakowa z makaronem
    13 listopada 2025
    Hotblog
    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami
    9 listopada 2025
    Hotblog
    Domowy rosół z kaczki
    6 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności