Drożdżowe bułeczki podawane na ciepło

składniki na ciasto:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 450 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych (ewentualnie 20 g drożdży świeżych)
- 25 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
składniki na kruszonkę:
- 240 g mąki pszennej
- 6 czubate łyżki cukru
- 120 g masła
- kilka kropli olejku waniliowego
dodatkowo:
- 500 g jagód
- około 5 łyżek słodkiej śmietanki, ewentualnie mleka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
wykonanie:
Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami (jeśli używam świeżych najpierw robię rozczyn: mieszam drożdże z 4 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, po czym odstawiam do wyrośnięcia). Jajka roztrzepuje rózgą, dodaję ciepłe mleko (nie gorące!), roztopione masło, sól i cukier, a na koniec mąkę z drożdżami (lub rozczynem). Wyrabiam ciasto do momentu, by było miękkie i elastyczne, po czym przykrywam ręczniczkiem kuchennym i odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia jego objętości. W tym czasie myję owoce i osuszam ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczam w naczyniu i wyrabiam ręką do momentu otrzymania kruszonki. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Wykrawam szklanką kółka. Na jedno kółko nakładam łyżeczkę jagód (można je wcześniej obtoczyć w cukrze i odrobinie kisielu w proszku) i przykrywam drugim kółkiem, zlepiam brzegi jak w pierogach. Wykładam na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę - kulki mogą się dotykać. Posypuję kruszonką. Odstawiam na kolejne 15-20 do ponownego wyrośnięcia, po czym piekę w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem (śmietankę zagotowuję, dodaję cukier puder i sok z cytryny - wszystkie składniki dokładnie mieszam. Ma on mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego).
Mycie jagód jest niezbędne!
Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej roznoszone są przez lisy.