Domowy rosół z kaczki
składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1 korpus z kaczki
- 4 skrzydełka
- 1 pęczek włoszczyzny (2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 średni por)
- po 2-3 gałązki lubczyku (potocznie nazywanego maggi) i zielonej pietruszki
- 2-3 liście laurowe
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 suszone grzyby leśne
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
- sól
- natka pietruszki
Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Za najsmaczniejsze uznaje się młode kaczki o wadze 1,5-2 kg. Kaczki świetnie nadają się do pieczenia i faszerowania.
wykonanie:
Umyte mięso przekładam do garnka, zalewam około 4 litrami zimnej wody. Dodaję obrane i umyte warzywa oraz przyprawy, pokrojony na kawałki czosnek, suszone grzyby i około 1-2 łyżeczek soli. Zieleninę (lubczyk, pietruszkę i por) związuję nitką. Obraną z łupiny cebulę przypiekam na czarno na ogniu np. gazówki i wrzucam do zupy. Gotuję rosół 3-4 godziny na niewielkim ogniu usuwając co jakiś czas łyżką cedzakową szumowiny. Pod koniec gotowania doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z makaronem, pokrojoną w kostkę gotowaną marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze mięsa z kaczki
Mięso z kaczki jest dużo bardziej kaloryczne niż kurczak czy indyk. 100 g tuszki z kaczki dostarcza 240 kcal. Najchudsza jest pierś z kaczki. 100 g tego mięsa pozbawionego skóry to 140 kcal, a ze skórą 202 kcal. Dla porównania 100 g piersi z indyka bez skóry to 84 kcal, a piersi z kurczaka – 99 kcal. Mięso z kaczki charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka. W 100 g piersi bez skóry znajduje się 28 g białka, a w 100 g piersi ze skórą – 25 g. Z tego względu można by je uznać za dietetyczne i lekkostrawne. Jednak dużej ilości białka towarzyszy także wysoka koncentracja tłuszczu, która czyni mięso z kaczki bardziej ciężkostrawnym. Ilość tłuszczu w całej kaczce ze skórą sięga nawet 30%. W piersi ze skórą jest 11 g tłuszczu w 100 g, a w piersi bez skóry – 2,5 g.




























