Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

Roślina nie tylko doskonale smakuje, ale jest też źródłem cennych witamin i minerałów. Warto ją jeść, chociażby ze względów zdrowotnych. Czosnek niedźwiedzi zawiera m.in. witaminę A, C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Przyda się nam zatem w okresie zwiększonego zachorowania na grypę. Tak bogaty skład sprawia, że roślina skutecznie wzmacnia odporność organizmu, zwalcza infekcje, działa przeciwzapalnie, a nawet przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
Czytaj też: Przygotuj w proporcji 1:10 i podlej czosnek. Zbierzesz obfite plony
Jak zbierać czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi ma podłużne, lancetowate, ciemnozielone liście. Po roztarciu wydzielają charakterystyczny zapach czosnku. Naturalnie rośnie w wilgotnych zaroślach oraz liściastych lasach w pobliżu rzek. Niestety dziko rosnącego czosnku nie można zbierać, ponieważ znajduje się on pod częściową ochroną. Roślinę można jednak z powodzeniem uprawiać w swoim ogródku, zwłaszcza że szybko się rozrasta. Najlepiej wybrać miejsce, które jest oddalone od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń.
Liście należy zbierać od marca do kwietnia. Wtedy są młode i delikatne, i smakują najlepiej. W maju i czerwcu pojawiają się białe, drobne kwiaty. Niestety w takim przypadku roślina nie nadaje się już do jedzenia. Liście stają się bowiem łykowate i tracą swój smak oraz właściwości.
Podczas zbierania czosnku niedźwiedziego należy pamiętać o kilku zasadach. Liście odcinamy u nasady za pomocą noża. Nie należy zrywać całej rośliny, ponieważ będzie to miało negatywny wpływ na jej rozrastanie. Najlepiej zbierać tylko tyle liści, ile faktycznie potrzebujemy w danym momencie.
Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi?
Jak sama nazwa wskazuje, roślina przypomina w smaku i zapachu czosnek. Jej liście dodaje się je do sałatek, makaronów, sosów oraz zup, np. do rosołu. W praktyce mogą stanowić zamiennik szczypiorku. Czosnek sprawdzi się też jako dodatek do past kanapkowych, np. na bazie twarogu. Wiele osób przygotowuje z rośliny pesto, które następnie można wykorzystać do makaronu lub na kanapki. Jak przechowywać liście, aby móc korzystać z nich nie tylko w okresie wiosennym?
-
Jeśli chcemy wykorzystać świeże liście, należy owinąć je wilgotną ściereczką i schować do lodówki. Dzięki temu utrzymamy je w dobrym stanie przez kilka dni i będziemy mogli wykorzystać np. do kanapek. Rośliny zachowają przy tym wszystkie swoje właściwości smakowe i zdrowotne.
-
Chcąc cieszyć się czosnkiem niedźwiedzim przez dłuższy czas, świeże liście należy zamrozić w woreczku foliowym lub pojemniku. Choć mogą nie mieć już tak wyrazistego smaku, zachowają większość wartościowych składników. Zamrożone liście będzie można z powodzeniem jeść do końca roku.
Świetnym sposobem na przechowywanie jest zrobienie pesto. Wystarczy zmiksować liście z orzechami i oliwą z oliwek oraz doprawić solą, pieprzem, cytryną i chilli. Całość przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy. Słoiki należy trzymać w lodówce. Tak przygotowane pesto powinno wytrzymać co najmniej kilka tygodni.
Czytaj też: Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie