Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

W zaledwie kilkanaście minut przygotujemy ekspresowe danie obiadowe.
składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka masła
- garść szpinaku (ok. 50 g)
- 125 ml śmietanki 18%
- ser do posypania (np. grana padano)
- dowolny makaron
wykonanie:
Makaron gotuję al dente w solonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewam oliwą. Na dużej patelni rozgrzewam masło, po czym wrzucam kawałki kurczaka. Obsmażam około 5 minut, po czym dodaję śmietankę i zagotowuję. Dokładam szpinak i co chwilę mieszając gotuję przez ok. 2-3 minuty. Do sosu dokładam ugotowany makaron i mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerze i posypuję tartym serem. Kurczaka ze szpinakiem można podać również z: ziemniakami, kaszą, ryżem, kopytkami, kluskami śląskimi lub pyzami.
Szpinak to warzywo, które ma nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Zawiera sporo witamin i soli mineralnych. Witaminy z grupy B obniżają poziom cholesterolu we krwi, a beta-karoten i inne przeciwutleniacze biorą udział w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej. Z kolei, witamina K ma do spełnienia ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, a witamina E opóźnia proces starzenia. Trzeba jednak zwrócić uwagę na kwas szczawiowy, który jest obecny w szpinaku, a może odwapniać organizm. Zbyt duża ilość szczawianów może być przyczyną powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej.
PORADA:
Jak prawidłowo przygotować szpinak, aby uniknąć problemów. Młode liście na jarzynkę lub farsz powinno się gotować w dużej ilości wody. W ten sposób spora część szczawianów zostanie wypłukana. Niezbędnym dodatkiem do przyrządzania szpinaku są produkty bogate w wapń, takie jak jogurt naturalny, jajka, ser typu feta, śmietana, czy mleko.