Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

Dla domu - Hotblog 14 kwietnia 2025 15:15
Kurczak ze szpiankiem
Kurczak ze szpiankiem
Źródło: Adobe Stock
Połączenie kurczaka ze szpinakiem, serem i śmietanką to pyszny i szybki obiad.
Spis treści:

    W zaledwie kilkanaście minut przygotujemy ekspresowe danie obiadowe.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    składniki:

    • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 1 łyżka masła
    • garść szpinaku (ok. 50 g)
    • 125 ml śmietanki 18%
    • ser do posypania (np. grana padano)
    • dowolny makaron 

    wykonanie:

    Makaron gotuję al dente w solonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewam oliwą. Na dużej patelni rozgrzewam masło, po czym wrzucam kawałki kurczaka. Obsmażam około 5 minut, po czym dodaję śmietankę i zagotowuję. Dokładam szpinak i co chwilę mieszając gotuję przez ok. 2-3 minuty. Do sosu dokładam ugotowany makaron i mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerze i posypuję tartym serem. Kurczaka ze szpinakiem można podać również z: ziemniakami, kaszą, ryżem, kopytkami, kluskami śląskimi lub pyzami. 

    Szpinak to warzywo, które ma nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Zawiera sporo witamin i soli mineralnych. Witaminy z grupy B obniżają poziom cholesterolu we krwi, a beta-karoten i inne przeciwutleniacze biorą udział w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej. Z kolei, witamina K ma do spełnienia ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, a witamina E opóźnia proces starzenia. Trzeba jednak zwrócić uwagę na kwas szczawiowy, który jest obecny w szpinaku, a może odwapniać organizm. Zbyt duża ilość szczawianów może być przyczyną powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej.

    PORADA:

    Jak prawidłowo przygotować szpinak, aby uniknąć problemów. Młode liście na jarzynkę lub farsz powinno się gotować w dużej ilości wody. W ten sposób spora część szczawianów zostanie wypłukana. Niezbędnym dodatkiem do przyrządzania szpinaku są produkty bogate w wapń, takie jak jogurt naturalny, jajka, ser typu feta, śmietana, czy mleko. 

    • Tagi:
    • ser
    • szpinak
    • przepis
    • obiad
    • Hotka
    • śmietana
    • kurczak
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad

    23 listopada 2025
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Newsy

    Transport sera na fałszywym zezwoleniu. W akcji polskie służby

    5 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Niebawem kolejny nabór w ARiMR. Kto może dostać 2.400 zł dopłaty do hektara?
    25 listopada 2025
    Drób
    Zła informacja dla hodowców. Polski drób został zablokowany
    25 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
    25 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
    25 listopada 2025
    Dla domu
    Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
    24 listopada 2025
    Dla domu
    Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
    24 listopada 2025
    Dla domu
    Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
    23 listopada 2025
    Hotblog
    Faszerowane kacze "nóżki" nie tylko na obiad
    23 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności