Budyniowa tarta z jagodami

Jagody możemy spotkać w wielu potrawach polskiej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Można je dodawać do deserów i ciast: serników, tortów, czy ucieranych placków. Znajdziemy je w daniach śniadaniowych: omletach, placuszkach, naleśnikach, płatkach śniadaniowych, owsiankach i jaglankach. Pyszne są z nich smoothies, koktajle, a nawet chłodniki i sałatki.
składniki na ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- 1 żółtko
pozostałe składniki:
- 2 szklanki jagód
- budyń waniliowy na 1 litr mleka
- 5 łyżki cukru
- 0,5 litra mleka
- 150 g masła
- masło do wysmarowania formy
wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatam. Ciasto owinięte w folię wkładam na około 15 minut do lodówki. Formę do tarty smaruję masłem. Wylepiam ją ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem. Przykrywam je papierem do pieczenia i obciążam, np. suchą fasolą. Piekę w 180 stopniach C około 20-25 minut, po czym usuwam fasolę. Dalej piekę aż ciast będzie mieć złoty kolor (około 20 minut). 1 szklankę jagód zagotowuję z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru. Kartoflankę rozpuszczam 1/4 szklanki zimnej wody i dolewam do gotujących się jagód. Gorącą masę wylewam na ciasto. Z mleka, reszty cukru i proszku budyniowego gotuję budyń. Do gorącego budynku dodaję masło i energicznie mieszam (można mikserem) aż masa będzie jednolita. Wylewam na masę jagodową. Na nią wysypuję owoce. Odstawiam do stężenia.
Mycie jagód jest niezbędne!
Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej roznoszone są przez lisy.