Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W ZUS są lepsze i gorsze terminy przejścia na emeryturę. W KRUS też tak jest?
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Babeczki z jagodami i budyniem

Babeczki z jagodami i budyniem

Hotblog - Hotblog 6 sierpnia 2025 20:07 Aktualizacja: 6 sierpnia 2025 21:57
Babeczki z jagodami i budyniem
Babeczki z jagodami i budyniem
Źródło: Adobe Stock
Najprostszy i najlepszy deser sezonowy
Spis treści:

    składniki na babeczki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 duże jajka
    • 150 ml oleju
    • 180 g drobnego cukru
    • 220 g kwaśnej śmietany 12%
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • około 500 g jagód

    składniki na masę budyniową:

    • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy na 3/4 litra mleka
    • 0,5 litr mleka
    • 4 łyżki cukru
    • 100 g masła

    wykonanie babeczek:

    W dwóch miskach osobno mieszam składniki suche i mokre. Na końcu do mokrych składników dosypuję suche. Mieszam. Ciasto przekładam do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 ich wysokości. W każdą babeczkę wkładam po 4-5 jagód. Piekę w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzę. Z proszku budyniowego, cukru i mleka gotuję budyń. Do gorącej masy dodaję masło i energicznie mieszam. Ciepły jeszcze krem rozsmarowuję na babeczkach i wciskam w niego jagody. Odstawiam do wystygnięcia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

    Mycie jagód jest niezbędne!

    Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej roznoszone są przez lisy.

    • Tagi:
    • budyń
    • jagody
    • przepis
    • wypiek
    • Hotka
    • deser
    • babeczki
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Budyniowa tarta z jagodami

    31 lipca 2025
    Hotblog

    Deser biało-niebieski idealny na lato

    30 lipca 2025
    Hotblog

    Jagodowy torcik na zimno

    29 lipca 2025
    Hotblog

    Drożdżowe bułeczki podawane na ciepło

    28 lipca 2025
    Hotblog

    Pyszne naleśniki z jagodami

    28 lipca 2025
    Hotblog

    Konfitura jagodowa, czyli jak zatrzymać smak lata w słoiku

    27 lipca 2025
    Hotblog

    Jagodowy sernik - letnia klasyka smaku

    26 lipca 2025
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Technika
    Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
    6 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
    6 sierpnia 2025
    Pomoc unijna
    Kiedy ARiMR rozpocznie wypłacać rolnikom zaliczki dopłat w roku 2025?
    6 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Budyniowa tarta z jagodami
    31 lipca 2025
    Hotblog
    Deser biało-niebieski idealny na lato
    30 lipca 2025
    Hotblog
    Jagodowy torcik na zimno
    29 lipca 2025
    Hotblog
    Drożdżowe bułeczki podawane na ciepło
    28 lipca 2025
    Hotblog
    Pyszne naleśniki z jagodami
    28 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności