Babeczki z jagodami i budyniem

składniki na babeczki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 150 ml oleju
- 180 g drobnego cukru
- 220 g kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki soku z cytryny
- około 500 g jagód
składniki na masę budyniową:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy na 3/4 litra mleka
- 0,5 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
wykonanie babeczek:
W dwóch miskach osobno mieszam składniki suche i mokre. Na końcu do mokrych składników dosypuję suche. Mieszam. Ciasto przekładam do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 ich wysokości. W każdą babeczkę wkładam po 4-5 jagód. Piekę w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzę. Z proszku budyniowego, cukru i mleka gotuję budyń. Do gorącej masy dodaję masło i energicznie mieszam. Ciepły jeszcze krem rozsmarowuję na babeczkach i wciskam w niego jagody. Odstawiam do wystygnięcia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Mycie jagód jest niezbędne!
Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej roznoszone są przez lisy.