Japonia otwiera się na polski drób!
Japońskie władze poinformowały stronę polską o ostatecznej akceptacji świadectwa pochodzenia i zdrowia dla mięsa I produktów drobiowych przeznaczonych do wywozu do Japonii oraz wymagań w zakresie zdrowia zwierząt dla mięsa drobiowego eksportowanego z Polski do Japonii.
Uzgodnienie powyższych dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje w tej sprawie rozpoczęto w 2012 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 1995 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa drobiowego na rynek japoński. Do tej pory taka sprzedaż była bardzo utrudniona. W 2013 r. Polska wyeksportowała do Japonii zaledwie 114 ton mięsa drobiowego, co stanowiło 0,02% wolumenu wywozu ogółem.
- Tagi:
- drób
- japonia
- ceny drobiu
- rynek zbytu