Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

Inne 25 lutego 2025 10:30 Maria Krzos
Ziemniaki zajmują istotne miejsce w polskim jadłospisie. Mało osób jednak wie, że ziemniaki odgrzewane zazwyczaj są zdrowsze niż te świeżo po ugotowaniu. Mają niższy indeks glikemiczny
Ziemniaki zajmują istotne miejsce w polskim jadłospisie. Mało osób jednak wie, że ziemniaki odgrzewane zazwyczaj są zdrowsze niż te świeżo po ugotowaniu. Mają niższy indeks glikemiczny
Źródło: Canva
Na wartość odżywczą ziemniaków, ich kaloryczności oraz indeks glikemiczny (szczególnie istotny dla osób zmagających się z insulinoopornością i diabetyków) wpływa sposób przygotowania. Co zatem trzeba robić, by ziemniaki nie tylko zaspokajały głód, ale miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie?
Spis treści:

    Według najnowszej analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (raport „Rynek ziemniaka – stan i perspektywy” z grudnia 2024 r.) całkowite spożycie ziemniaków w Polsce w sezonie 2023/24 wyniosło 82 kg na mieszkańca i było o 3 kg (o 3,5 proc.) mniejsze niż w sezonie 2022/23. Udział przetworzonych ziemniaków (np. chipsy, frytki) w całkowitej konsumpcji tych warzyw wyniósł 26,1 proc. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

    Co istotne, całkowita konsumpcja ziemniaków w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca, mimo wieloletniego trendu spadkowego, jest o ok. 40 proc. większa od średniej w krajach UE. Cały czas jemy też zdecydowanie mniej przetworzonych ziemniaków. Mimo że ich odsetek w ogólnym spożyciu ciągle rośnie, nadal jest o ok. 15 pkt. procentowych mniejszy niż w krajach UE. 

    Wartość odżywcza i kaloryczność ziemniaków

    Przez jakiś czas ziemniaki miały łatkę produktów tuczących i niezdrowych. Żadne z tych twierdzeń nie jest prawdą. Ziemniaki mogą być nie tylko dobrym źródłem węglowodanów, ale również witamin i składników mineralnych. „W ziemniakach znajdziemy przede wszystkim znaczne ilości potasu – 100 g porcji zawiera aż 443 mg tego pierwiastka. Poza potasem, w ziemniakach znajdziemy również fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod. Ziemniaki są także cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów” – informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. 

    Czytaj też:
    Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    Wbrew pokutującym jeszcze gdzieniegdzie opiniom, ziemniaki są produktem niskokalorycznym. Mają ok. 70-80 kcal na 100 g. Dla porównania, 100 g białego ryżu to ok. 130 kcal. Tym, co podnosi kaloryczność ziemniaków, są dodatki. Jeżeli podamy je z masłem i śmietaną czy słoniną – staną się bardziej tuczące. 

    Indeks glikemiczny ziemniaków 

    Najwięcej wątpliwości, jeśli chodzi o ziemniaki, budzi dziś nie tyle ich kaloryczność, co indeks glikemiczny (IG). Indeks określa szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Przyjmuje się, że IG glukozy to 100. IG mniejsze niż 55 mają produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wartość 55-70 IG mają produkty o średnim indeksie glikemicznym. IG wyższe niż 70 to wysoki indeks glikemiczny. 

    Dietetycy i lekarze jednogłośnie wskazują, że w naszym jadłospisie powinny przeważać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Osoby z insulinoopornością, cukrzycą i otyłością powinny unikać produktów o wysokim IG. Ich częste spożywanie przez osoby zdrowe może doprowadzić do rozwoju tego typu dolegliwości.   

    Ziemniaki mają średni lub wysoki indeks glikemiczny. Dokładna wartość zależy od sposobu przygotowania, odmiany i tego, czy są to młode ziemniaki (których IG jest niższy niż zwykłych kartofli). Przyjmuje się, że IG obranych ziemniaków ugotowanych w wodzie to ok. 70-80. 

    Czytaj też: Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

    Jak zmniejszyć indeks glikemiczny ziemniaków? 

    Istnieje dosyć prosty sposób na obniżenie indeksu glikemicznego ziemniaków – po ugotowaniu należy je schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury w ziemniakach zachodzi proces retrogradacji, w ramach którego część zawartej w nich skrobi przekształca się w tzw. skrobię oporną. Skrobia oporna nie ulega trawieniu w jelicie cienkim i wpływa na nasz organizm w podobny sposób jak błonnik. Stabilizuje poziom cukru we krwi i wpływa korzystnie na mikrobiotę jelitową (tym samym wpływając też pozytywnie m.in. na nasz układ odpornościowy). 

    Ziemniaki schłodzone po ugotowaniu i przygotowane na zimno mogą być świetnym dodatkiem do sałatek itp. Wiemy jednak, że w Polsce warzywo to spożywane jest najczęściej na ciepło, jako danie obiadowe. Dobra wiadomość jest taka, że ziemniaki, które zostaną schłodzone, a potem podgrzane, nadal zachowują obniżony indeks glikemiczny. Dobrym wyjście jest więc np. ugotowanie ich na dzień przed podaniem, schłodzenie, włożenie do lodówki, a potem odgrzanie (najlepiej do niezbyt wysokiej temperatury). 

    Na IG ziemniaków wpływ ma również ich rozdrobnienie. Ziemniaki całe lub pokrojone w kawałki mają mniejszy indeks glikemiczny niż puree. Nie powinno się również spożywać samych ziemniaków. Najlepiej, aby były częścią zbilansowanego posiłku (czyli zawierającego również białko, tłuszcze, witaminy oraz mikro- i makroskładniki). 

    Czytaj też: Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej? 

    • Tagi:
    • spożycie ziemniaków w Polsce
    • wartość odżywcza ziemniaka
    • indeks glikemiczny ziemniaków
    • ziemniaki
    Maria Krzos
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?

    17 listopada 2025
    Uprawy

    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]

    14 listopada 2025
    Prawo i finanse

    20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?

    7 listopada 2025
    Uprawy

    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy

    6 listopada 2025
    Uprawy

    Ten rynek kusi wielu rolników ceną

    2 listopada 2025
    Uprawy

    Na te odmiany ziemniaków jest zapotrzebowanie

    1 listopada 2025
    Maszyny

    Ten nowy kombajn do ziemniaków to prawdziwy mocarz. Wielki debiut już wkrótce

    31 października 2025
    Ceny rolnicze

    "Rolnicy muszą sprzedawać nawet za 5 groszy za kg". Czy będzie skup interwencyjny ziemniaków?

    30 października 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
    1 grudnia 2025
    Newsy
    Ptaki zniszczyły twoje uprawy. Jest szansa na odszkodowanie?
    1 grudnia 2025
    Newsy
    “Nie ma zgody na powtórkę z 2020 roku”. Strajk rolników w Siedlcach
    1 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności