Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają w naszą godność
      Ceny kukurydzy zaskakują
      Rolnicy ruszyli do skupów. Ceny zbóż zmieniają się z godziny na godzinę
      Tegoroczne i ubiegłoroczne jabłka w sprzedaży. Jaka jest różnica w cenie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
      Dopłaty do zakupu zwierząt? Chodzi o odbudowę i zakładanie nowych stad
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
      Dopłata do uprawy na minimum 0,1 ha. ARiMR wydała komunikat
      Uprawia inaczej niż wszyscy w Polsce i ma z tego zyski [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
      Zniszczenia objęły ponad 87 tys. hektarów upraw. Rolnicy dostaną pomoc
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jest nowa długoterminowa pogoda IMGW. Prognoza od września do grudnia 2025
      Lawenda zaczyna usychać? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tych błędów
      Ten zabieg musisz wykonać w sierpniu, by czereśnia wydała obfite plony za rok
      Posadź zamiast tui i bukszpanu. Będziesz mieć zachwycający żywopłot
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

Inne 25 lutego 2025 10:30 Maria Krzos
Ziemniaki zajmują istotne miejsce w polskim jadłospisie. Mało osób jednak wie, że ziemniaki odgrzewane zazwyczaj są zdrowsze niż te świeżo po ugotowaniu. Mają niższy indeks glikemiczny
Ziemniaki zajmują istotne miejsce w polskim jadłospisie. Mało osób jednak wie, że ziemniaki odgrzewane zazwyczaj są zdrowsze niż te świeżo po ugotowaniu. Mają niższy indeks glikemiczny
Źródło: Canva
Na wartość odżywczą ziemniaków, ich kaloryczności oraz indeks glikemiczny (szczególnie istotny dla osób zmagających się z insulinoopornością i diabetyków) wpływa sposób przygotowania. Co zatem trzeba robić, by ziemniaki nie tylko zaspokajały głód, ale miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie?
Spis treści:

    Według najnowszej analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (raport „Rynek ziemniaka – stan i perspektywy” z grudnia 2024 r.) całkowite spożycie ziemniaków w Polsce w sezonie 2023/24 wyniosło 82 kg na mieszkańca i było o 3 kg (o 3,5 proc.) mniejsze niż w sezonie 2022/23. Udział przetworzonych ziemniaków (np. chipsy, frytki) w całkowitej konsumpcji tych warzyw wyniósł 26,1 proc. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

    Co istotne, całkowita konsumpcja ziemniaków w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca, mimo wieloletniego trendu spadkowego, jest o ok. 40 proc. większa od średniej w krajach UE. Cały czas jemy też zdecydowanie mniej przetworzonych ziemniaków. Mimo że ich odsetek w ogólnym spożyciu ciągle rośnie, nadal jest o ok. 15 pkt. procentowych mniejszy niż w krajach UE. 

    Wartość odżywcza i kaloryczność ziemniaków

    Przez jakiś czas ziemniaki miały łatkę produktów tuczących i niezdrowych. Żadne z tych twierdzeń nie jest prawdą. Ziemniaki mogą być nie tylko dobrym źródłem węglowodanów, ale również witamin i składników mineralnych. „W ziemniakach znajdziemy przede wszystkim znaczne ilości potasu – 100 g porcji zawiera aż 443 mg tego pierwiastka. Poza potasem, w ziemniakach znajdziemy również fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod. Ziemniaki są także cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów” – informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. 

    Czytaj też:
    Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    Wbrew pokutującym jeszcze gdzieniegdzie opiniom, ziemniaki są produktem niskokalorycznym. Mają ok. 70-80 kcal na 100 g. Dla porównania, 100 g białego ryżu to ok. 130 kcal. Tym, co podnosi kaloryczność ziemniaków, są dodatki. Jeżeli podamy je z masłem i śmietaną czy słoniną – staną się bardziej tuczące. 

    Indeks glikemiczny ziemniaków 

    Najwięcej wątpliwości, jeśli chodzi o ziemniaki, budzi dziś nie tyle ich kaloryczność, co indeks glikemiczny (IG). Indeks określa szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Przyjmuje się, że IG glukozy to 100. IG mniejsze niż 55 mają produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wartość 55-70 IG mają produkty o średnim indeksie glikemicznym. IG wyższe niż 70 to wysoki indeks glikemiczny. 

    Dietetycy i lekarze jednogłośnie wskazują, że w naszym jadłospisie powinny przeważać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Osoby z insulinoopornością, cukrzycą i otyłością powinny unikać produktów o wysokim IG. Ich częste spożywanie przez osoby zdrowe może doprowadzić do rozwoju tego typu dolegliwości.   

    Ziemniaki mają średni lub wysoki indeks glikemiczny. Dokładna wartość zależy od sposobu przygotowania, odmiany i tego, czy są to młode ziemniaki (których IG jest niższy niż zwykłych kartofli). Przyjmuje się, że IG obranych ziemniaków ugotowanych w wodzie to ok. 70-80. 

    Czytaj też: Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

    Jak zmniejszyć indeks glikemiczny ziemniaków? 

    Istnieje dosyć prosty sposób na obniżenie indeksu glikemicznego ziemniaków – po ugotowaniu należy je schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury w ziemniakach zachodzi proces retrogradacji, w ramach którego część zawartej w nich skrobi przekształca się w tzw. skrobię oporną. Skrobia oporna nie ulega trawieniu w jelicie cienkim i wpływa na nasz organizm w podobny sposób jak błonnik. Stabilizuje poziom cukru we krwi i wpływa korzystnie na mikrobiotę jelitową (tym samym wpływając też pozytywnie m.in. na nasz układ odpornościowy). 

    Ziemniaki schłodzone po ugotowaniu i przygotowane na zimno mogą być świetnym dodatkiem do sałatek itp. Wiemy jednak, że w Polsce warzywo to spożywane jest najczęściej na ciepło, jako danie obiadowe. Dobra wiadomość jest taka, że ziemniaki, które zostaną schłodzone, a potem podgrzane, nadal zachowują obniżony indeks glikemiczny. Dobrym wyjście jest więc np. ugotowanie ich na dzień przed podaniem, schłodzenie, włożenie do lodówki, a potem odgrzanie (najlepiej do niezbyt wysokiej temperatury). 

    Na IG ziemniaków wpływ ma również ich rozdrobnienie. Ziemniaki całe lub pokrojone w kawałki mają mniejszy indeks glikemiczny niż puree. Nie powinno się również spożywać samych ziemniaków. Najlepiej, aby były częścią zbilansowanego posiłku (czyli zawierającego również białko, tłuszcze, witaminy oraz mikro- i makroskładniki). 

    Czytaj też: Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej? 

    • Tagi:
    • spożycie ziemniaków w Polsce
    • wartość odżywcza ziemniaka
    • indeks glikemiczny ziemniaków
    • ziemniaki
    Maria Krzos
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?

    6 sierpnia 2025
    Inne uprawy

    Wiemy, co dzieje się z polskimi ziemniakami. Te dane mogą zaskoczyć niejednego

    21 lipca 2025
    Prawo i finanse

    Co od ARiMR dla producentów ziemniaków?

    10 lipca 2025
    Uprawy

    Uprawiasz ziemniaki w tym regionie? Jest zagrożenie upraw, wydano komunikat

    9 lipca 2025
    Inne

    Rolnicy przeżywają gehennę. Takich cen młodych ziemniaków nie było od dawna

    2 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju

    8 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Większe plony i mniej chwastów. Nie zapomnij o redleniu ziemniaków

    31 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wymieszaj te dwa składniki z kuchennej szafki. Szybko pozbędziesz się stonki

    28 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Jak dojść do wydajności 95 tys. litrów mleka przy niskim brakowaniu? [VIDEO]
    13 sierpnia 2025
    Pomoc unijna
    Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
    13 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają w naszą godność
    13 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności