Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Pamiętaj po ugotowaniu

Inne 25 lutego 2025 10:30 Maria Krzos
Ziemniaki zajmują istotne miejsce w polskim jadłospisie. Mało osób jednak wie, że ziemniaki odgrzewane zazwyczaj są zdrowsze niż te świeżo po ugotowaniu. Mają niższy indeks glikemiczny
Ziemniaki zajmują istotne miejsce w polskim jadłospisie. Mało osób jednak wie, że ziemniaki odgrzewane zazwyczaj są zdrowsze niż te świeżo po ugotowaniu. Mają niższy indeks glikemiczny
Źródło: Canva
Na wartość odżywczą ziemniaków, ich kaloryczności oraz indeks glikemiczny (szczególnie istotny dla osób zmagających się z insulinoopornością i diabetyków) wpływa sposób przygotowania. Co zatem trzeba robić, by ziemniaki nie tylko zaspokajały głód, ale miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie?
Spis treści:

    Według najnowszej analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (raport „Rynek ziemniaka – stan i perspektywy” z grudnia 2024 r.) całkowite spożycie ziemniaków w Polsce w sezonie 2023/24 wyniosło 82 kg na mieszkańca i było o 3 kg (o 3,5 proc.) mniejsze niż w sezonie 2022/23. Udział przetworzonych ziemniaków (np. chipsy, frytki) w całkowitej konsumpcji tych warzyw wyniósł 26,1 proc. 

    Czytaj też: Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

    Co istotne, całkowita konsumpcja ziemniaków w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca, mimo wieloletniego trendu spadkowego, jest o ok. 40 proc. większa od średniej w krajach UE. Cały czas jemy też zdecydowanie mniej przetworzonych ziemniaków. Mimo że ich odsetek w ogólnym spożyciu ciągle rośnie, nadal jest o ok. 15 pkt. procentowych mniejszy niż w krajach UE. 

    Wartość odżywcza i kaloryczność ziemniaków

    Przez jakiś czas ziemniaki miały łatkę produktów tuczących i niezdrowych. Żadne z tych twierdzeń nie jest prawdą. Ziemniaki mogą być nie tylko dobrym źródłem węglowodanów, ale również witamin i składników mineralnych. „W ziemniakach znajdziemy przede wszystkim znaczne ilości potasu – 100 g porcji zawiera aż 443 mg tego pierwiastka. Poza potasem, w ziemniakach znajdziemy również fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod. Ziemniaki są także cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów” – informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. 

    Czytaj też:
    Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    Wbrew pokutującym jeszcze gdzieniegdzie opiniom, ziemniaki są produktem niskokalorycznym. Mają ok. 70-80 kcal na 100 g. Dla porównania, 100 g białego ryżu to ok. 130 kcal. Tym, co podnosi kaloryczność ziemniaków, są dodatki. Jeżeli podamy je z masłem i śmietaną czy słoniną – staną się bardziej tuczące. 

    Indeks glikemiczny ziemniaków 

    Najwięcej wątpliwości, jeśli chodzi o ziemniaki, budzi dziś nie tyle ich kaloryczność, co indeks glikemiczny (IG). Indeks określa szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Przyjmuje się, że IG glukozy to 100. IG mniejsze niż 55 mają produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wartość 55-70 IG mają produkty o średnim indeksie glikemicznym. IG wyższe niż 70 to wysoki indeks glikemiczny. 

    Dietetycy i lekarze jednogłośnie wskazują, że w naszym jadłospisie powinny przeważać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Osoby z insulinoopornością, cukrzycą i otyłością powinny unikać produktów o wysokim IG. Ich częste spożywanie przez osoby zdrowe może doprowadzić do rozwoju tego typu dolegliwości.   

    Ziemniaki mają średni lub wysoki indeks glikemiczny. Dokładna wartość zależy od sposobu przygotowania, odmiany i tego, czy są to młode ziemniaki (których IG jest niższy niż zwykłych kartofli). Przyjmuje się, że IG obranych ziemniaków ugotowanych w wodzie to ok. 70-80. 

    Czytaj też: Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

    Jak zmniejszyć indeks glikemiczny ziemniaków? 

    Istnieje dosyć prosty sposób na obniżenie indeksu glikemicznego ziemniaków – po ugotowaniu należy je schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury w ziemniakach zachodzi proces retrogradacji, w ramach którego część zawartej w nich skrobi przekształca się w tzw. skrobię oporną. Skrobia oporna nie ulega trawieniu w jelicie cienkim i wpływa na nasz organizm w podobny sposób jak błonnik. Stabilizuje poziom cukru we krwi i wpływa korzystnie na mikrobiotę jelitową (tym samym wpływając też pozytywnie m.in. na nasz układ odpornościowy). 

    Ziemniaki schłodzone po ugotowaniu i przygotowane na zimno mogą być świetnym dodatkiem do sałatek itp. Wiemy jednak, że w Polsce warzywo to spożywane jest najczęściej na ciepło, jako danie obiadowe. Dobra wiadomość jest taka, że ziemniaki, które zostaną schłodzone, a potem podgrzane, nadal zachowują obniżony indeks glikemiczny. Dobrym wyjście jest więc np. ugotowanie ich na dzień przed podaniem, schłodzenie, włożenie do lodówki, a potem odgrzanie (najlepiej do niezbyt wysokiej temperatury). 

    Na IG ziemniaków wpływ ma również ich rozdrobnienie. Ziemniaki całe lub pokrojone w kawałki mają mniejszy indeks glikemiczny niż puree. Nie powinno się również spożywać samych ziemniaków. Najlepiej, aby były częścią zbilansowanego posiłku (czyli zawierającego również białko, tłuszcze, witaminy oraz mikro- i makroskładniki). 

    Czytaj też: Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej? 

    • Tagi:
    • spożycie ziemniaków w Polsce
    • wartość odżywcza ziemniaka
    • indeks glikemiczny ziemniaków
    • ziemniaki
    Maria Krzos
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Krajowe młode ziemniaki już można kupić. Ile kosztują?

    7 maja 2025
    Uprawy

    Te dotacje zostały zlikwidowane. Rolnicy mają problem. Czy wsparcie może wrócić?

    4 maja 2025
    Hotblog

    Pieczone kartofelki - doskonałe do dań z grilla

    1 maja 2025
    Inne uprawy

    Dramat rolników. Nakazują utylizację, a odszkodowań brak. Jest reakcja branży

    28 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Ta choroba zagraża plonowaniu i jakości ziemniaków. Jak walczyć z rizoktoniozą?

    13 kwietnia 2025
    Uprawy

    Zamknięcie dużej przetwórni ziemniaków w Niemczech. Rolnicy stracą kontrakty?

    29 marca 2025
    Choroby i szkodniki

    Ta choroba ziemniaków może atakować także pomidory. Jaki oprysk stosować?

    25 marca 2025
    Kulinaria

    Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości

    21 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    KRUS
    Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy