Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF 2022 - 13. ognisko u świń! Ile zwierząt do wybicia?
      Biznes ze ślimakami
      Pójło to nie wszystko. Zadbaj o odpowiednie żywienie cieląt 
      Automatyczne odpajalnie w żywieniu cieląt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      PKBiPB: nowelizacja ustawy biopaliwowej - cios dla producentów rzepaku 
      Przędziorek chmielowiec atakuje buraki cukrowe
      Susza - szkody można zgłaszać przez aplikację!
      Jakie plony zbóż w 2022 r.? [SZACUNKI GUS]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rekordowy lipiec na rynku przyczep 
      Dzierżawa gruntów pod farmy fotowoltaiczne. Z kim podpisać umowę?
      Dopasować sposób zbioru do wielkości i możliwości gospodarstwa
      15 sierpnia XX ogólnopolski festiwal starych ciągników. Szczegóły!
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W starej Unii młodzi odchodzą na potęgę od rolnictwa. Nas też może to czekać
      Inwestycje chroniące przed suszą i ASF-em - wnioski o wsparcie na półmetku
      Tucznik o 20 groszy w górę
      Dodatek węglowy – czy można kupić węgiel przed wejściem w życie ustawy?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Lody bananowo-kokosowe
      Kisimy ogórki
      Bób z makaronem
      Bobowe kotlety
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla
  • Jak poprawić efektywność tuczu świń w cyklu otwartym?

Jak poprawić efektywność tuczu świń w cyklu otwartym?

Hodowla March 21, 2019 Dorota Jańczak
Źródło: D. Jańczak

Czy dzięki prostym działaniom profilaktycznym można zwiększyć zyski na tuczu świń? Lekarz weterynarii Krzysztof Pająk przytoczył konkretne liczby, które producentom trzody chlewnej powinny dać do myślenia*.

Na uzyskanie jak najlepszych parametrów tuczu składa się wiele czynników. Znaczenie ma tutaj nie tylko genetyka, jakość paszy i warunki w chlewni, ale także szczepienia. Podczas wykładu poprowadzonego na targach Ferma w Łodzi lek. wet. Krzysztof Pająk postanowił skupić się na aspektach poprawy efektywności tuczu w cyklu otwartym. Zaznaczył, że spotyka się czasem z rolnikami, którzy nabywając importowane prosięta, są pewni, że wystarczy je kupić, odchować i sprzedać. Nie zdają sobie sprawy, że ich chów wymaga odpowiedniego przygotowania pomieszczeń, badań oraz szczepień. - Rolnicy popełniają często proste błędy. Jeśli kupujemy warchlaka, każdy genotyp - czy to świnia z Danii, Holandii, czy Polski, wnosi za sobą pewne tempo wzrostu, ale także przewidywalne problemy zdrowotne, które trzeba brać pod uwagę. Oczywiście hodowcy są niejednokrotnie przekonani, że kupując takiego a nie innego warchlaka, mają pewny zysk, ale nie zawsze tak jest - wyjaśnił lek. wet. Krzysztof Pająk.

Czytaj także: Kto w Wielkopolsce importuje świnie i półtusze z UE? Lista zakładów

Podstawową czynnością, jaką należy wykonać przed zakupem importowanego warchlaka, jest uzyskanie statusu zdrowotnego zwierzęcia wraz z wykazem przeprowadzonych szczepień. - Powinny być wykonane szczepienia ochronne na mykoplazmę, PCV2, PRRS, ewentualnie na pneumonię. Jest to bardzo istotne z punktu widzenia strat - zaznaczył lek. wet. Krzysztof Pająk.

Warchlaki powinny mieć potwierdzone szczepienia przeciwko: Mhyo, PCV2, PRRS czy App

Kolejna sprawa to odpowiednie przygotowanie chlewni na zasiedlenie nową partią przywiezionych warchlaków. - Polecam dezynfekowanie poprzez pianę, które pozwala na dojście preparatu we wszystkie zakamarki i pozbycie się tłuszczów oraz zarazków. Warto pamiętać o użyciu dobrego środka dezynfekcyjnego oraz zasadzie, która nie zawsze jest przestrzegana, czyli cała chlewnia pusta - zaznaczył.

O dokładnym pozbyciu się zarazków trzeba szczególnie pamiętać w sytuacji, gdy poprzednim razem mieliśmy problem z konkretnymi patogenami. Jeśli nie chcemy, by doszło do ponownego wybuchu choroby - solidnie zdezynfekujmy obiekt. - Czasem obserwuję zimą, że hodowcy po myciu i dezynfekcji otwierają chlewnie na oścież i czekają na prosięta. Świnia przyjeżdża do gospodarstwa, a w środku często temperatura jest taka sama, jak na dworze - powiedział lek. wet. Krzysztof Pająk. Gdy w chlewni jest za zimno, warchlaki gromadzą się w skupiska, zjadają więcej paszy oraz pojawiają się kaszel i biegunki. W takich warunkach nie jest trudno o wybuch pleuropneumonii czy chorób związanych z układem pokarmowym. Według specjalisty w chlewni na rusztach optymalna temperatura wynosi od 21 do 24 stopni Celsjusza (w przypadku obiektów na głębokim ruszcie temperatura powinna być o kilka stopni wyższa). Warto pamiętać też o tym, że przyczyną kaszlu wśród warchlaków może być źle ustawiona wentylacja.

Chlewnia powinna być dostosowana do liczby warchlaków:

  1. odpowiednia ilość miejsc paszowych
  2. 1 smoczek (poidło) na 10 - 12 sztuk świń
  3. odpowiednia powierzchnia na 1 zwierzę:
  • 20 - 30 kg - 0,30 m2
  • 30 - 50 kg - 0,50 m2
  • 50 - 110 kg - 0,75 m2
  • 110 kg - 1,00 m2

Nie tylko zbyt niska temperatura może wpłynąć negatywnie na efektywność tuczu. - Przed zakupem określonej partii prosiąt powinniśmy sprawdzić, czy w chlewni mamy odpowiednią ilość miejsc paszowych, smoczków i odpowiednią powierzchnię na jedno zwierzę. Tutaj jest pewien problem, dlatego że hodowcy nie pamiętają o tym, iż świnia powyżej 110 kg potrzebuje jednak trochę więcej niż 0,75 m2. Jeśli widzicie, że świnie się gromadzą, bo jest za mało miejsc paszowych, to niestety za tym pojawia się kanibalizm, odgryzanie poszczególnych słabszych sztuk, jak i problemy zdrowotne na skutek stresu - przestrzegał specjalista.

Czytaj także: Ceny żywca wieprzowego - jest coraz lepiej?

Kolejny błąd, jaki popełniają rolnicy, to zadawanie paszy nieodpowiedniej do wieku i wagi zwierzęcia. - Dlatego że w większości hodowcy, którzy kupują warchlaka, przyzwyczaili się do wagi 27 - 33 kg. Natomiast sporadycznie zdarza się, że przyjeżdżają świnie młodsze, w wadze mniejszej i wtedy pasza też musi być odpowiednio dobrana - tłumaczył. Zachęcił do wypróbowania zakwaszaczy, dzięki którym bezantybiotykowo udaje się opanować choroby obrzękowe oraz stosowania witamin (A, D3, C, E), prebiotyków, probiotyków, trójglicerydów i innych produktów złożonych. - Bardzo dobrze się sprawdzają. Zapobiegają chorobom przewodu pokarmowego - dodał.

W ten sposób ograniczyć straty w tuczu:
  • poprawne zarządzanie stadem
  • kontrola sytuacji zdrowotnej w chlewni - badania kliniczne
  • działania wyprzedzające
  • szybka reakcja na pojawiające się problemy
  • sekcjonowanie padłych zwierząt
  • badania laboratoryjne i właściwa ocena wyników badań
  • stosowanie odpowiednich szczepionek
  • stosowanie odpowiednich antybiotyków
  • stosowanie innych metod nieantybiotykowych
  • bardzo dobre efekty suplementacji witaminowej: A, D3, E i C

Lek. wet. Krzysztof Pająk przekonywał, że wydatki poniesione na działania profilaktyczne są zawsze niższe od strat, które dana choroba wywołuje. Na poparcie swych słów podał przykłady. Upadki, nawet niewielkie - wynoszące 1% czy wydłużenie okresu tuczu chociażby o kilka dni to koszty, które ponosi hodowca.

Jeśli założymy, że tona paszy kosztuje tysiąc złotych, to każde 100 gramów paszy na 1 kg przyrostu masy ciała będzie dla nas wydatkiem wyższym o 10 zł na jednym tuczniku. A to z kolei oznacza, że na kilogramie sprzedanego tucznika zarobimy mniej o 10 groszy. Z wyliczeń eksperta 1% upadek warchlaków w wyniku chorób to 5 groszy mniej zarobku na sprzedanym kilogramie. Kolejna sprawa to koszty, jakie są generowane w przypadku wydłużenia tuczu z przyczyn chorobowych.

- Wydłużenie tuczu o 7 dni to dopłata 0,25 zł do 1 kg tucznika, czyli cena sprzedaży tucznika minus 0,25 zł - wyliczał lek. wet. Pająk.

Ekspert podał, ile można stracić, jeśli do chlewni przedostaną się konkretne patogeny.

W stadzie liczącym 500 sztuk koszt szczepienia przeciwko PCV2 może wynieść 3 tys. zł (jedno szczepienie kosztuje 6 zł). Jakie straty można ponieść, jeśli tego się nie zrobi? Według lek. wet. Pająka nawet 15 tys. zł. W przypadku różycy, przy obsadzie 500 sztuk koszt szczepień to natomiast 2 tys. zł. W chwili zachorowania, biorąc pod uwagę upadki, wydłużenie okresu tuczu oraz leczenie można stracić nawet 20 tys. zł.

Chorobom przewodu pokarmowego (E.coli, Salmonella, Lawsonia intracellularis, dezynteria) można zaradzić:

  • utrzymując właściwą temperaturę w chlewni
  • skarmiając paszą właściwą do wieku i wagi świń
  • stosując dodatki zabezpieczające: zakwaszacze, pre i probiotyki, monoglicerydy, środki przeciw mikotoksynom, produkty złożone

Chorobom układu oddechowego (App, SIV, Mhyo, infekcje mieszane) można zaradzić:

  • utrzymując właściwą temperaturę (21 - 24 st. C) (w chlewni na głębokim ruszcie temp. powinna być o 1-2 stopnie C wyższa), wilgotność (40 - 70%) i szybkość przepływu powietrza (< 0,5m/s (0,2 m/s)
  • przeprowadzając szczepienia zapobiegawcze (App)

Jakie działania profilaktyczne podejmować w przypadku innych chorób:

  • Różyca (bakteria przenoszona często w słomie) - szczepienie
  • ZZZN - podanie oxytetracykliny
  • Streptokokoza - podanie amoksycykliny
  • PCV2 - szczepienie po transporcie
  • PRRS - szczepienie po transporcie
  • SIV - ewentualne szczepienie po transporcie

 

Jakie ponosimy straty w przypadku konkretnych chorób wg lek wet. Krzysztofa Pająka:

Pleuropneumonia świń

  • upadki do 10% (najczęściej zdarzają się do 30%)
  • koszt leczenia 10 - 30 zł/szt.
  • tucz wydłużony o 7 -10 dni

Koszt szczepienia - 5,00 - 10,00 zł/szt

 

Choroba obrzękowa

  • upadki do 15% (często 25%)
  • koszt leczenia - 5,00 - 15,00 zł/szt
  • tucz wydłużony o 5-7 dni

Zakwaszacz - 12,00 - 20,00 zł do tony paszy

 

Różyc

  • upadki do 20%
  • koszt leczenia - 10,00 - 15,00 zł/szt
  • tucz wydłużony o 7 - 10 dni

Koszt szczepienia - 2,00 - 4,00 zł/szt

*Na podstawie wykładu, który miał miejsce na targach Ferma w Łodzi w lutym 2019 r.

  • Tagi:
  • choroby świń
  • cykl otwarty
  • jak zaoszczędzić
  • tucz nakładczy
  • jak zwiększyć zyski
  • import prosiąt
Wieści Rolnicze
§
komentarze
Zaloguj się aby móc komentować
Podobne artykuły
Newsy

Agri Plus - lider tuczu nakładczego w Polsce - z zarzutami!

July 7, 2022
Inne

Justyna Wlaźniak - tańcząca rolniczka i producentka trzody chlewnej [VIDEO]

Oct. 22, 2021
Inne

Odnaleźli się w produkcji trzody chlewnej

Feb. 26, 2021
Prawo i finanse

Będzie pomoc dla producentów świń w cyklu otwartym 

Dec. 4, 2020
Hodowla

40 hektarów i 2000 świń w cyklu otwartym [VIDEO]

Oct. 8, 2020
Hodowla

Wszczęto postępowanie wobec firm oferujących tucz nakładczy

May 4, 2020
Video

Postawił na kontraktację trzody [VIDEO]

March 20, 2020
Inne

Postawił na kontraktację trzody. Opowiada o zyskach [ZDJĘCIA, VIDEO]

March 20, 2020
Warto wiedzieć
Uprawy
Żniwa 2022. Zadowalające plony na polach, gdzie zastosowano nawóz naturalny
Aug. 8, 2022
i-eko i-logicznie
Małe przetwórstwo - jaka opłacalność?
Aug. 8, 2022
Newsy
Dopłaty do nawozów. Są już na twoim koncie?
Aug. 8, 2022
Najnowsze
Hodowla
ASF 2022 - 13. ognisko u świń! Ile zwierząt do wybicia?
Aug. 4, 2022
Hodowla
Biznes ze ślimakami
Aug. 3, 2022
Hodowla
Pójło to nie wszystko. Zadbaj o odpowiednie żywienie cieląt 
Aug. 2, 2022
Hodowla
Automatyczne odpajalnie w żywieniu cieląt
July 30, 2022
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
NIP 6171979904
REGON 251010225
tel. +48 627 47 15 31
ul. Kasprzaka 1A
63-200 Jarocin
[email protected]
Numer dyżurny - 797 330 280
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2022 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Prenumerata
  • Konkursy