Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
      Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
      Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
      Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
      2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
      Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne uprawy
  • Winnica Sabatówka produkuje na razie na własne potrzeby

Winnica Sabatówka produkuje na razie na własne potrzeby

Uprawy - Inne uprawy 31 marca 2025 23:39 Ewelina Jamka Aktualizacja: 31 marca 2025 23:57
Winnica Sabatówka produkuje na razie na własne potrzeby
Źródło: Ewelina Jamka
U podnóża Łysej Góry, w urokliwym miejscu na stoku, leży Winnica Sabatówka. Powstała ok. 6 lat temu jako wynik marzeń właściciela i jego zamiłowania do winnych trunków.
Spis treści:

     Na razie jej właściciel Piotr Sławek z Szerzaw w gm. Pawłów prowadzi produkcję na własne potrzeby, ale głęboko wierzy, że powstanie tu przetwórnia z prawdziwego zdarzenia.

    36-letni Piotr Sławek, mieszkaniec gm. Pawłów, w 2011 roku pobudował dom w Szerzawach. Jego gospodarstwo u podnóża Gór Świętokrzyskich obejmuje ponad 1,2 ha, na których uprawiane są: borówka amerykańska (ok. 30 arów) i winorośl (80 arów).

    Borówka łatwiejsza

    Zdecydowanie pierwsza była borówka. Jej uprawę pan Piotr podpatrzył na Podkarpaciu, skąd pochodzi – ta roślina, w odróżnieniu od winorośli, nie jest aż tak wymagająca.

    - Wymaga to nawożenia, podlewania, jeśli jest sucho i cięcia – mówi gospodarz. -  Z nawozów to przede wszystkim potas, fosfor, azot, wapń i siarka, ale przesiarkowanie potrafi zaszkodzić borówce - pali jej korzenie, przez co nie będzie chciała rosnąć po prostu.
    Borówka amerykańska dobrze się sprawdza w naszych warunkach klimatycznych. Choć ubiegłoroczne gradobicie i przymrozki znacząco uszczupliło zbiory. - W ub. roku przy mrozach -8 st. z 30 arów udało się zebrać ok. 2 ton owoców. Przez gradobicie te zbiory były mniejsze, ale dość udane. My sprzedajemy wyłącznie w detalu dla odbiorców indywidualnych - cena za ub. rok kształtowała się na poziomie 12-13 zł za kg - była dość zadowalająca, biorąc pod uwagę ponoszone nakłady i koszty pracy.

    Wymagająca winorośl

    Winorośl pojawiła się w gospodarstwie w 2018 roku. Jej uprawę, a przede wszystkim produkowane z owoców wino, pan Piotr podpatrywał na południu Europy, gdzie przez jakiś czas pracował zarobkowo.
    - To Bułgaria, Rumunia i Węgry, gdzie popularny tokaj ma wielu smakoszy. Winnice podobały mi się od zawsze, a że lubię białe wino... w 2018 roku posadziliśmy doświadczalną winnicę za domem. Zobaczyłem, że to zaczyna rosnąć, są owoce, to dosadziliśmy kolejne krzewy - opowiada. - Wybrałem odmiany, których nie było u nas wcześniej: solaris, ragent, muscaris, jutrzenka i reisling, trochę odmian deserowych, z których powstaje jasne wino - półsłodkie, półwytrawne - takie obiadowe

     Jak mówi pan Piotr, w odróżnieniu od borówki, winorośl nie wybacza błędów.
    - Tu trzeba z pracą wchodzić od razu jak tylko wybijają pąki, trzeba pędy wkładać w druty, bo potem - im dłuższy pęd tym trudniejsze to jest,  a one rosną w oczach czasem nawet 10 cm na dobę. Przy dobrym nawożeniu po tygodniu ciężko byłoby je wsadzić w druty, trzeba byłoby je przerywać - dodaje.
    Sezon w winnicy trwa cały rok. Wczesną wiosną pierwsze cięcia, później trzeba łozy przywiązać do drutu głównego na wysokości 90 cm. - Ważne jest pielenie z wiosny, by bardzo nie zarosły. Tzw. łozy, czyli suche witki, które zostają z cięcia, zostawiamy na zabezpieczenie winnicy przed przymrozkami. Co roku zostawiamy główne ramię, a górę przycinamy.
      Te odmiany, które ma u siebie pan Piotr, są przystosowane do naszych warunków. Gleba musi mieć zakwaszenie od 6 -7 ph, klasa ziemi III - IV nie jest wymarzone pod uprawę winorośli, ale daje radę. Teren musi być na stoku i nasłoneczniony. Z jednego krzaka można zebrać od 1-2 kg owoców do nawet 8 kg  - to zależy od odmiany.

    Winnica Sabatówka liczy obecnie ok. 2.800 krzaków, ale na tym, nie koniec.
    - Zbiór owoców zaczynamy już kolejny rok z rzędu 15 września, po dwóch tygodniach jest kolejny zbiór. Już samo nasadzenie to ciężka praca, trzeba dołki wiercić, można też skorzystać z sadzenia mechanicznego i wykonania rusztowania przez specjalistyczną firmę, ale są to ogromne koszty - na takim areale to jest koszt ok. 150 tys zł. Na ok. 0,8 ha potrzeba jest ok. 19 km drutu (18 rzędów razy 150 m razy 7drutów). Przy tym chodzenia jest dużo, choć dość sprawnie to idzie - mówi gospodarz.

    Wino dla smakoszy

    Obecnie pan Piotr produkuje wino na potrzeby własne. Ma w planach produkcję na szeroką skalę, ale to jest czasochłonne i kosztowne.
    - Cały czas się uczę i podpatruję. Dwa razy byłem na Morawach w Czechach na szkoleniu i uczę się też od okolicznych winiarzy, korzystam z ich porad i doświadczenia. To jest trochę metodą prób i błędów. Zebrane owoce oddajemy do przetwórni. Z reszty pozostałych owoców robię wino na potrzeby własne. Dodaję drożdże - pochodzenia francuskiego, które dobrze się sprawdzają. Nie dodajemy kropli wody i  ani grama cukru - mówi. - Żeby produkować wino na szeroką skalę, muszę na pewno zwiększyć areał
    oraz zainwestować w sprzęt - sama prasa do wyciskania soku to wydatek rzędu ok. 80 tys. zł, nie licząc zbiorników do fermentacji, które kosztują ok.10 tys zł za sztukę. Kilkaset tysięcy złotych potrzeba, by zrobić przetwórnię z prawdziwego zdarzenia. Już zakupiliśmy automatyczny pielnik w ub. roku, co ułatwia pracę, wykaszarki, a w planach jest zakup kosy do formowania szpalerów - przycina bok i górę. Wszystko z czasem pewnie przyjdzie
    - mówi pan Piotr, który oprócz zajmowania się winnicą pracuje w starachowickich zakładach. W  gospodarstwie pomaga mu żona Anna i dwóch synów Filip i Wojtek (6 i 8 lat).
    Winnica Sabatówka ma kojarzyć się z regionem świętokrzyskim, Łysa Góra jest w tle.

    • Tagi:
    • winnica
    Aleksandra Pilarczyk
    Redaktor naczelna „Wieści Rolniczych”. Z wykształcenia polonistka i rolniczka. W latach 90-tych współtwórczyni mediów lokalnych („Gazeta Jarocińska”, „Życie Pleszewa”), a w roku 2010 - „Wieści Rolniczych”.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Ich cieszą silne mrozy. Wyprodukują wyjątkowy gatunek wina

    20 lutego 2025
    Inne uprawy

    Anna z winnicy Kojder

    1 listopada 2024
    Sylwetki

    Rolniczka z winnicą. Jak poznała męża? [WIDEO]

    13 października 2024
    Prawo i finanse

    Kocha wino. Założył winnicę [ZDJĘCIA]

    3 stycznia 2023
    Inne uprawy

    Wina z polskich winnic na Sylwestra

    31 grudnia 2021
    Inne uprawy

    Winnica na Pałukach

    28 grudnia 2021
    Warto wiedzieć
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Pomoc unijna
    Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Inne uprawy
    Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
    15 maja 2025
    Inne uprawy
    Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
    15 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
    14 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
    14 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy