Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Inne uprawy
  • Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać

Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać

Newsy 20 czerwca 2025 06:37 Ewelina Jamka
Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
Źródło: Ewelina Jamka
Uprawy szparagów uczył się w Niemczech w latach 80. Twierdzi, że nie jest ona łatwa i wymaga nakładów finansowych.
Spis treści:

    Okazuje się, że nie tylko Niemcy i granicząca z nimi część Polski słyną z uprawy szparagów. Zajmuje się nią od sześciu lat także Antoni Czabator, rolnik z Grabkowa w gm. Końskie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Pochodzi spod niemieckiej granicy, z Gubina. To zachodnie rejony Polski, województwa: wielkopolskie, dolnośląskie, lubuskie oraz zachodniopomorskie wiodą prym w szparagowym świecie. Rolnicy ze świętokrzyskiego dopiero się tego uczą, ale panu Antoniemu, który zamieszkał w powiecie koneckim lata temu, doświadczenia w tym względzie nie brakuje.

    Ponieważ mam siostrę, która mieszka w Niemczech ponad 40 lat, jeździłem tam już w latach 80. i poznałem zasadę uprawy szparagów. Kiedy szukałem miejsca pod uprawy, trafiłem w świętokrzyskie. Zawsze zajmowałem się truskawkami. Ale od sześciu lat  uprawiam szparagi - mówi nam Antoni Czabator, rolnik z Grabkowa.

    Na ich potrzeby przeznaczył 3,5 hektara ziemi. W przyszłym roku zamierza zwiększyć areał do 5 ha. Bo - jak mówi - szparag doskonale sprawdza się w naszych warunkach - choć wymaga odpowiednio przygotowanego stanowiska, gleby oraz właściwej pielęgnacji. Nie potrzebuje pierwszej klasy ziemi, klasa V i VI są odpowiednie. Szparagi najlepiej udają się na  przepuszczalnych glebach, w słonecznym i osłoniętym od wiatru miejscu. Sadzenie odbywa się wiosną, a pierwsze pędy można zbierać po 3-4 latach.   


    - Żeby w ogóle o tym myśleć, trzeba mieć na początek ok. 70 tys. zł na obsadzenie ok. 1 ha. Odległość między karpami w rzędach powinna wynosić ok. 30 cm, a pomiędzy rzędami - 170-190 cm. Szparagi zielone sadzi się dość płytko - ok. 10-15 cm i przysypuje ziemią. Sadzi się tylko na wiosnę. W 3-4 roku dopiero owocują – opowiada rolnik. Gdy już się ukorzenią, każda korona szparagów będzie owocować przez wiele lat. Optymalnie można uzyskać ok. 7-8 ton z hektara w naszych warunkach. Tegoroczne zbiory na pewno będą mniejsze ze względu na przymrozki. - Jak będzie 60 proc. tego co być powinno ok. 5-6 z ha to będzie dobrze – przewiduje Antoni Czabator. - Z jednej wypustki jest ok. 8 - 15 sztuk.

    Niełatwa sztuka uprawy szparagów

    Uprawa wbrew pozorom do łatwych nie należy. - Zbiór rozpoczyna się w kwietniu, a ostatnie szparagi są na Jana, pod koniec czerwca. Potem się już nie zbiera, żeby nie osłabić karpy- matki - uważa nasz rolnik.  
    Na niemieckich stołach królują szparagi białe, ale są one bardziej łykowate. Pan Antoni uprawia wyłącznie szparagi zielone. Choć ma też odmiany holenderskie.

    - Odmian jest bardzo dużo - biały szparag rośnie w kopcach ziemi, zielony wyrasta prosto z ziemi. Problemem białego szparaga jest to, że trzeba go ołykować, by nadawał się do jedzenia, a zielony praktycznie nie ma łyka. Ludzie te wolą do garnka, z jajecznicą na boczku - mówi. - Dla wielu osób problemem są właśnie twarde końcówki szparaga - często odcinamy je przed gotowaniem, ale wcale nie trzeba tego robić. To marnowanie pysznego warzywa - przekonuje rolnik. Wystarczy ładnie ostrugać tę końcówkę i tego łyka już nie ma.

    Pyszne, pełne witamin warzywo doceniają odbiorcy detaliczni, ale pan Antoni sprzedaje też je w hurcie, do Łodzi, do marketów jak Lewiatan, Dino czy Groszek.

    - W powiecie koneckim i opoczyńskim mam duży zbyt, wielu odbiorców detalicznych. Koło mojego domu w zasadzie można je nabyć o każdej porze. Tych, którzy doceniają to warzywo, jest coraz więcej. Bo ja ma świeże, sprawdzone szparagi.  Szparag ma ogromne zasoby witamin, a  100 gramów zawiera tylko 16 kilokalorii, nie tuczy i jest smaczny - mówi rolnik. 

    Jak dodaje, od uprawy nie ma jednak dnia wolnego. W temperaturze 10 st.C w nocy, a plus 20 w dzień, szparag potrafi nawet 3 cm w ciągu doby urosnąć. 

    Szparagi uprawiane bez chemii 

    Uprawa w Grabkowie prowadzona jest na naturalnym oborniku, bez chemicznych oprysków, a do sprzedaży trafiają szparagi spełniające określone normy. Przerośnięte, zbyt małe lub przemrożone są odrzucane.


    - Po zbiorze warzyw z ziemi trafiają one do specjalnej maszyny, która skraca je do odpowiedniej długości, na koniec szparagi są pakowane w pęczki po pół kilograma i odkładane do chłodni. Z niej zaś jadą prosto do kupujących - mówi pan Antoni. - Na jeden hektar daję nawet 5-60 ton obornika. Ale nie znoszę chemii, dlatego najmuję osoby do plewienia. Szparag nie lubi azotu. Lubi natomiast potas, fosfor i magnez. Trzeba też ziemię wapnować, bo to podnosi ph, a ono musi wynosić przynajmniej 6,5. Poza tym mam deszczownię i studnie głębinową, bo bez tego ani rusz.


    W gospodarstwie pana Antoniego w Grabkowie znajdziemy nie tylko szparagi – są także truskawki. Też można je nabyć na miejscu od rolnika, gdzie cały czas obowiązuje zasada "Zbierasz sam - płacisz mniej". Nowością są też czarne jeżyny bezkolcowe. To stosunkowa nowa, odporna na mróz odmiana, wyhodowana w USA. Nie posiada kolców, dzięki czemu owoce zrywa się z przyjemnością i bez obaw o ukłucie się. Rośnie szybko, nie wymaga zapylacza. Dorasta do ok 120 cm. Te zbiory są jesienią.

    Czytaj też:
    Jak uprawiać szparagi?
    • Tagi:
    • uprawa
    • szparagów
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Sezon na te zdrowe owoce właśnie się rozpoczął. Są banalne w uprawie i szybko rosną

    20 września 2025
    Owoce i warzywa

    Truskawki wymagają teraz tych zabiegów. Odwdzięczą się bogatym plonem za rok

    25 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Pamiętaj o tym w lipcu. Zapewnisz sobie bogate zbiory truskawek za rok

    2 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Zaskakujący trik z żółtą wstążeczką. Mszyce zostawią ziemniaki w spokoju

    8 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

    5 czerwca 2025
    Owoce i warzywa

    Pomidor Aussie ma ogromne owoce. Odpowiedni czas na siew właśnie trwa

    30 marca 2025
    Dla domu

    Wykonaj ten zabieg w marcu. W maju pojawią się duże jagody

    7 marca 2025
    Dla domu

    Kiedy i jak siać seler na rozsadę? Te działania zapewnią obfity plon

    24 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Katastrofa na rynku bydła
    13 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
    13 listopada 2025
    Drób
    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur
    13 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    14 listopada rolnicy wyjdą na drogi. Mapa protestów w całej Polsce
    13 listopada 2025
    Newsy
    Chciał kupić ładowarkę teleskopową. Stracił prawie 100 tys. zł
    13 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Umowa z Mercosur. Słowa prezydenta Francji wywołały oburzenie wśród rolników
    13 listopada 2025
    Newsy
    Za dwa dni upływa termin składania wniosków o wsparcie klęskowe
    13 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
    12 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności