Ich cieszą silne mrozy. Wyprodukują wyjątkowy gatunek wina

O zimowych zbiorach winogron, z których wyprodukowane zostaną wina lodowe, pisze „Rzeczpospolita”. Dziennik opisuje specyfikę ich produkcji i wyjaśnia, że to właśnie z niej wynikają wysokie ceny tych trunków.
Czytaj też: Dobra wiadomość dla właścicieli działek i gmin. Rząd szykuje zmiany
Mroźna zima umożliwi produkcję win lodowych
Niespodziewane zjawiska pogodowe związane ze zmianami klimatycznymi, które coraz częściej nawiedzają wiele rejonów świata, są powodem do zmartwień dla producentów żywności. Nie inaczej sytuacja wygląda w przypadku winiarzy. Bez względu na lokalizację winnicy nieustannie obawiają się o swoje zbiory. Jedno groźne zjawisko w pogodzie może zniweczyć wiele miesięcy ich ciężkiej pracy.
Z tego powodu producentów żywności cieszy typowa zima z siarczystym mrozem. To dzięki niej rośliny mogą we właściwy sposób przygotować się do sezonu wegetacyjnego.
Czytaj też: Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium
Jeszcze więcej powodów do radości mają producenci wina lodowego. Trunek ten mogą bowiem wytwarzać wyłącznie z winogron wysokiej jakości i to tylko pod warunkiem, że te zamarzną. Z powodu ciepłych zim w ostatnich latach nie ma jednak do tego zbyt wielu okazji. Radość z obecnych silnych mrozów jest więc wśród winiarzy w pełni uzasadniona.
Jak podaje „Rzeczpospolita”, wina lodowe są coraz chętniej produkowane w Polsce, mimo że odniesienie sukcesu w ich wytwarzaniu jest bardzo niepewne. Dodatkowo cały proces nie jest łatwy, a w jego efekcie otrzymuje się niewiele trunku. Na udaną produkcję win lodowych wpływa wiele czynników. Ponadto nie na wszystkie z nich winiarze mają realny wpływ. Biorąc to wszystko pod uwagę, nie dziwi, że wina lodowe trudno jest znaleźć w sprzedaży, a ich ceny należą do jednych z najwyższych.
Tradycja produkcji win lodowych
Wina lodowe produkowane są, jak już zostało wspomniane, z zamarzniętych owoców winorośli, a dokładnie z ich soku. Dojrzałe winogrona pozostawione zimą na krzewach najpierw się zasuszają, w efekcie czego zaczynają przypominać rodzynki. W czasie mrozów znajdująca się w nich woda zmienia się w lód, który w dalszej kolejności zostaje usunięty.
Jak podaje „Rzeczpospolita”, wina lodowe są w Europie produkowane od wieków. Długa tradycja ich wytwarzania jest m.in. we Francji, gdzie noszą nazwę vin de glace, a także w Niemczech – tutaj są znane jako eiswein. Ponadto powstają też w krajach skandynawskich, w Austrii i Czechach oraz na Litwie. Na świecie ich produkcja odbywa się też w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, a od niedawna również w Chinach.
W Polsce wina lodowe wytwarzane są od nieco ponad dziesięciu lat, a więc od niedawna. Decyzja o zajęciu się ich produkcją, nie jest łatwa. Wymaga od winiarzy podjęcia ryzyka. Owoce winorośli pozostawione zimą na krzewach mogą łatwo ulec zniszczeniu w wyniku nagłych i niekorzystnych zjawisk pogodowych. Mogą też – w sytuacji braku silnych mrozów – nie nadawać się do produkcji win lodowych.
Czytaj też: Zapomnij o storczykach. Teraz ta tropikalna roślina króluje na parapetach