Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
      Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
      ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
      ARiMR: Im szybciej rolnicy złożą wnioski, tym prędzej będą wypłacone im środki
      Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
      " Pół miliarda euro tylko w ramach jednego programu rozwoju obszarów wiejskich"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
      Imponujące pnącze o bujnych kwiatach. Może zdobić ogród przez kilkadziesiąt lat
      Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
      Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Ich cieszą silne mrozy. Wyprodukują wyjątkowy gatunek wina

Ich cieszą silne mrozy. Wyprodukują wyjątkowy gatunek wina

Uprawy - Inne uprawy 20 lutego 2025 13:00 Joanna Kamińska Aktualizacja: 20 lutego 2025 13:08
Zamarznięte winogrona wykorzystywane są do produkcji wina lodowego
Zamarznięte winogrona wykorzystywane są do produkcji wina lodowego
Źródło: Adobe Stock
Silne mrozy, które w ostatnich dniach panują w naszym kraju, są powodem do radości dla winiarzy. Właśnie prowadzą zbiory zamarzniętych winogron, z których wyprodukują wyjątkowy gatunek trunku. To wino lodowe – słodkie, rzadko spotykanie i drogie.
Spis treści:

    O zimowych zbiorach winogron, z których wyprodukowane zostaną wina lodowe, pisze „Rzeczpospolita”. Dziennik opisuje specyfikę ich produkcji i wyjaśnia, że to właśnie z niej wynikają wysokie ceny tych trunków. 

    Czytaj też: Dobra wiadomość dla właścicieli działek i gmin. Rząd szykuje zmiany

    Mroźna zima umożliwi produkcję win lodowych

    Niespodziewane zjawiska pogodowe związane ze zmianami klimatycznymi, które coraz częściej nawiedzają wiele rejonów świata, są powodem do zmartwień dla producentów żywności. Nie inaczej sytuacja wygląda w przypadku winiarzy. Bez względu na lokalizację winnicy nieustannie obawiają się o swoje zbiory. Jedno groźne zjawisko w pogodzie może zniweczyć wiele miesięcy ich ciężkiej pracy.

    Z tego powodu producentów żywności cieszy typowa zima z siarczystym mrozem. To dzięki niej rośliny mogą we właściwy sposób przygotować się do sezonu wegetacyjnego.

    Czytaj też: Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium

    Jeszcze więcej powodów do radości mają producenci wina lodowego. Trunek ten mogą bowiem wytwarzać wyłącznie z winogron wysokiej jakości i to tylko pod warunkiem, że te zamarzną. Z powodu ciepłych zim w ostatnich latach nie ma jednak do tego zbyt wielu okazji. Radość z obecnych silnych mrozów jest więc wśród winiarzy w pełni uzasadniona. 

    Jak podaje „Rzeczpospolita”, wina lodowe są coraz chętniej produkowane w Polsce, mimo że odniesienie sukcesu w ich wytwarzaniu jest bardzo niepewne. Dodatkowo cały proces nie jest łatwy, a w jego efekcie otrzymuje się niewiele trunku. Na udaną produkcję win lodowych wpływa wiele czynników. Ponadto nie na wszystkie z nich winiarze mają realny wpływ. Biorąc to wszystko pod uwagę, nie dziwi, że wina lodowe trudno jest znaleźć w sprzedaży, a ich ceny należą do jednych z najwyższych.

    Czytaj też:
    Czego nie sadzić obok borówki amerykańskiej? Te rośliny jej zaszkodzą

    Tradycja produkcji win lodowych

    Wina lodowe produkowane są, jak już zostało wspomniane, z zamarzniętych owoców winorośli, a dokładnie z ich soku. Dojrzałe winogrona pozostawione zimą na krzewach najpierw się zasuszają, w efekcie czego zaczynają przypominać rodzynki. W czasie mrozów znajdująca się w nich woda zmienia się w lód, który w dalszej kolejności zostaje usunięty.

    Jak podaje „Rzeczpospolita”, wina lodowe są w Europie produkowane od wieków. Długa tradycja ich wytwarzania jest m.in. we Francji, gdzie noszą nazwę vin de glace, a także w Niemczech – tutaj są znane jako eiswein. Ponadto powstają też w krajach skandynawskich, w Austrii i Czechach oraz na Litwie. Na świecie ich produkcja odbywa się też w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, a od niedawna również w Chinach.

    W Polsce wina lodowe wytwarzane są od nieco ponad dziesięciu lat, a więc od niedawna. Decyzja o zajęciu się ich produkcją, nie jest łatwa. Wymaga od winiarzy podjęcia ryzyka. Owoce winorośli pozostawione zimą na krzewach mogą łatwo ulec zniszczeniu w wyniku nagłych i niekorzystnych zjawisk pogodowych. Mogą też – w sytuacji braku silnych mrozów – nie nadawać się do produkcji win lodowych.

    Czytaj też: Zapomnij o storczykach. Teraz ta tropikalna roślina króluje na parapetach 

     

    Źródło: rp.pl
    • Tagi:
    • winnica
    • alkohol
    • wino
    • zima
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Nadchodzi drastyczna zmiana pogody: Wraca mróz i śnieg. Gdzie będzie najgorzej?

    1 kwietnia 2025
    Inne uprawy

    Winnica Sabatówka produkuje na razie na własne potrzeby

    31 marca 2025
    Newsy

    Załamanie pogody w Polsce: We znaki znów da się śnieg i mróz. Nowe prognozy IMGW

    13 marca 2025
    Newsy

    Odczuwalne -22 stopnie. Kiedy mrozy odpuszczą? Najnowsza prognoza pogody

    17 lutego 2025
    Newsy

    Prognoza pogody do końca kalendarzowej zimy. Do kiedy mróz i śnieg?

    13 lutego 2025
    Owoce i warzywa

    Zimowe cięcie winorośli. Nie przegap terminu, a roślina obsypie się owocami

    10 lutego 2025
    Dla domu

    Wybudzanie pelargonii po zimie. Kiedy zacząć, by bujnie zakwitły?

    3 lutego 2025
    Uprawy

    Co robią rolnicy zimą? To nie do końca czas na urlop

    30 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Pomoc unijna
    Więcej czasu na złożenie wniosku o dopłaty. Minister potwierdza
    11 maja 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    9 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Nawożenie
    Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
    8 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Kiedy należy zacząć zwalczać mączniaka prawdziwego i czym?
    5 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy