Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zgłaszają problemy z aplikacją suszową
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
      Przed nami kolejna fala opadów. Wiadomo, kiedy nastąpi zmiana w pogodzie
      To jedne z najbardziej lubianych iglaków. Miniaturki zachwycają pokrojem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ich cieszą silne mrozy. Wyprodukują wyjątkowy gatunek wina

Ich cieszą silne mrozy. Wyprodukują wyjątkowy gatunek wina

Uprawy - Inne uprawy 20 lutego 2025 13:00 Joanna Kamińska Aktualizacja: 20 lutego 2025 13:08
Zamarznięte winogrona wykorzystywane są do produkcji wina lodowego
Zamarznięte winogrona wykorzystywane są do produkcji wina lodowego
Źródło: Adobe Stock
Silne mrozy, które w ostatnich dniach panują w naszym kraju, są powodem do radości dla winiarzy. Właśnie prowadzą zbiory zamarzniętych winogron, z których wyprodukują wyjątkowy gatunek trunku. To wino lodowe – słodkie, rzadko spotykanie i drogie.
Spis treści:

    O zimowych zbiorach winogron, z których wyprodukowane zostaną wina lodowe, pisze „Rzeczpospolita”. Dziennik opisuje specyfikę ich produkcji i wyjaśnia, że to właśnie z niej wynikają wysokie ceny tych trunków. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Dobra wiadomość dla właścicieli działek i gmin. Rząd szykuje zmiany

    Mroźna zima umożliwi produkcję win lodowych

    Niespodziewane zjawiska pogodowe związane ze zmianami klimatycznymi, które coraz częściej nawiedzają wiele rejonów świata, są powodem do zmartwień dla producentów żywności. Nie inaczej sytuacja wygląda w przypadku winiarzy. Bez względu na lokalizację winnicy nieustannie obawiają się o swoje zbiory. Jedno groźne zjawisko w pogodzie może zniweczyć wiele miesięcy ich ciężkiej pracy.

    Z tego powodu producentów żywności cieszy typowa zima z siarczystym mrozem. To dzięki niej rośliny mogą we właściwy sposób przygotować się do sezonu wegetacyjnego.

    Czytaj też: Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium

    Jeszcze więcej powodów do radości mają producenci wina lodowego. Trunek ten mogą bowiem wytwarzać wyłącznie z winogron wysokiej jakości i to tylko pod warunkiem, że te zamarzną. Z powodu ciepłych zim w ostatnich latach nie ma jednak do tego zbyt wielu okazji. Radość z obecnych silnych mrozów jest więc wśród winiarzy w pełni uzasadniona. 

    Jak podaje „Rzeczpospolita”, wina lodowe są coraz chętniej produkowane w Polsce, mimo że odniesienie sukcesu w ich wytwarzaniu jest bardzo niepewne. Dodatkowo cały proces nie jest łatwy, a w jego efekcie otrzymuje się niewiele trunku. Na udaną produkcję win lodowych wpływa wiele czynników. Ponadto nie na wszystkie z nich winiarze mają realny wpływ. Biorąc to wszystko pod uwagę, nie dziwi, że wina lodowe trudno jest znaleźć w sprzedaży, a ich ceny należą do jednych z najwyższych.

    Czytaj też:
    Czego nie sadzić obok borówki amerykańskiej? Te rośliny jej zaszkodzą

    Tradycja produkcji win lodowych

    Wina lodowe produkowane są, jak już zostało wspomniane, z zamarzniętych owoców winorośli, a dokładnie z ich soku. Dojrzałe winogrona pozostawione zimą na krzewach najpierw się zasuszają, w efekcie czego zaczynają przypominać rodzynki. W czasie mrozów znajdująca się w nich woda zmienia się w lód, który w dalszej kolejności zostaje usunięty.

    Jak podaje „Rzeczpospolita”, wina lodowe są w Europie produkowane od wieków. Długa tradycja ich wytwarzania jest m.in. we Francji, gdzie noszą nazwę vin de glace, a także w Niemczech – tutaj są znane jako eiswein. Ponadto powstają też w krajach skandynawskich, w Austrii i Czechach oraz na Litwie. Na świecie ich produkcja odbywa się też w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, a od niedawna również w Chinach.

    W Polsce wina lodowe wytwarzane są od nieco ponad dziesięciu lat, a więc od niedawna. Decyzja o zajęciu się ich produkcją, nie jest łatwa. Wymaga od winiarzy podjęcia ryzyka. Owoce winorośli pozostawione zimą na krzewach mogą łatwo ulec zniszczeniu w wyniku nagłych i niekorzystnych zjawisk pogodowych. Mogą też – w sytuacji braku silnych mrozów – nie nadawać się do produkcji win lodowych.

    Czytaj też: Zapomnij o storczykach. Teraz ta tropikalna roślina króluje na parapetach 

    Źródło: rp.pl
    • Tagi:
    • winnica
    • alkohol
    • wino
    • zima
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Jak zbierać warzywa korzeniowe na zimę? Uważaj przy marchewce czy pietruszce

    30 sierpnia 2025
    Newsy

    Nadchodzi drastyczna zmiana pogody: Wraca mróz i śnieg. Gdzie będzie najgorzej?

    1 kwietnia 2025
    Inne uprawy

    Winnica Sabatówka produkuje na razie na własne potrzeby

    31 marca 2025
    Newsy

    Załamanie pogody w Polsce: We znaki znów da się śnieg i mróz. Nowe prognozy IMGW

    13 marca 2025
    Newsy

    Odczuwalne -22 stopnie. Kiedy mrozy odpuszczą? Najnowsza prognoza pogody

    17 lutego 2025
    Newsy

    Prognoza pogody do końca kalendarzowej zimy. Do kiedy mróz i śnieg?

    13 lutego 2025
    Owoce i warzywa

    Zimowe cięcie winorośli. Nie przegap terminu, a roślina obsypie się owocami

    10 lutego 2025
    Dla domu

    Wybudzanie pelargonii po zimie. Kiedy zacząć, by bujnie zakwitły?

    3 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Uprawy
    Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
    12 września 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
    12 września 2025
    Uprawy
    Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
    12 września 2025
    Inne uprawy
    Świętokrzyscy rolnicy stracili miliony złotych. Teraz chcą odszkodowań
    12 września 2025
    Uprawy
    Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
    12 września 2025
    Zboża
    Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
    12 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności