Sezon 2024. Jak wybrać najlepszą odmianę pszenicy?
Przeczytaj ich komentarze.
Mateusz Hachuła
menager roślin zbożowych
RAGT
Każda z grup pszenicy ma kilka charakterystycznych cech, które kwalifikują odmiany. Rolnicy, wybierając odmiany, kierują się właśnie tą grupą, oczekując otrzymania określonych parametrów w zebranym plonie, pomijając niejednokrotnie swój udział w uzyskiwaniu określonych parametrów, poprzez nawożenie i ochronę. Bardzo istota jest tymczasem wysokość dawki azotu vs ilość uzyskanego plonu.
W związku z powyższym zachęcam, aby uprawiać odmiany sprawdzone z każdej grupy jakościowej w swoim gospodarstwie i regionie, uwzględniając zalecenia hodowców tych odmian.
Rafał Marcinkowski
hodowca pszenicy
Hodowla Roślin Strzelce
Wybierając odmiany pszenic powinniśmy wziąć pod uwagę szereg kryteriów. Najważniejsza cechą odmiany przy wyborze jest jej potencjał plonotwórczy. Kluczowe przy wyborze odmian o wysokim potencjale plonowania jest wybór form, które charakteryzują się istotnymi cechami niezbędnymi do zabezpieczenia wysokości oraz jakości plonu, w związku z powyższym bardzo dużą uwagę należy zwrócić na stopień zimotrwałości odmian, odporność na porost, odporność na choroby oraz wyleganie.
Podczas wyboru odmian bardzo dużą uwagę należy zwrócić również na profil glebowy gospodarstwa i w przypadku stanowisk słabszych oraz wadliwych wybierać formy odznaczające się podwyższoną tolerancją na suszę, formy przydatne do uprawy na mozaikach glebowych czy formy o podwyższonej tolerancji do wysiewu na stanowiskach zakwaszonych.
W doborze odmian ważne jest abyśmy zwrócili uwagę na płodozmian oraz termin siewu. W przypadku siewu w monokulturze należy wybrać odmiany o podwyższonej odporności na choroby podsuszkowe, natomiast w przypadku siewu po kukurydzy należy wybrać odmiany o podwyższonej odporności na fuzariozę kłosa. Gdy decydujemy się na siew opóźniony należy wybrać odmiany, które charakteryzują się dobrą zimotrwałością oraz szybkim wigorem wzrostu wiosennego, dzięki czemu będą mogły nadrobić zaległości rozwojowe spowodowane opóźnieniem siewu.
Sławomir Sikorski,
zastępca dyrektora ds. sprzedaży i marketingu
Poznańska Hodowla Roślin
Wybierając odmiany pszenicy, należy kierować się głównie przeznaczeniem uprawy. Warto uwzględnić warunki glebowe oraz klimatyczne danego regionu, aby dobrać odmiany najbardziej odporne na lokalne warunki uprawy.
Agnieszka Kidacka
Małopolska Hodowla Roślin
Przy wyborze odmiany do siewu zwraca się w przypadku pszenicy szczególną uwagę na kierunek uprawy. Inne są bowiem oczekiwania od odmian uprawianych z przeznaczeniem ziarna na cele młynarsko-piekarskie, a inne w przypadku uprawy na paszę. W pierwszym przypadku podstawowego znaczenia nabierają odpowiednie właściwości przemiałowe ziarna oraz wypiekowe mąki, decydujące o jakości ciasta i pieczywa oraz istotne znaczenie mają również korzystne cechy rolnicze. Należy również pamiętać że im wyższa grupa, tym większa szansa uzyskania ziarna o parametrach pożądanych w skupie.
W drugim przypadku oczekiwana będzie przede wszystkim wysoka plenność oraz korzystne inne cechy rolnicze np. zimotrwałość, a także zdrowotność, odporność na wyleganie czy porastanie ziarna.
W przypadku odmian pszenicy ozimej – zimotrwałość jest jedną z najważniejszych cech, która w największym stopniu wpływa na ryzyko uprawy. Wprawdzie w ostatnich latach zimy miały na ogół łagodny przebieg i nie notowano poważnych strat w zasiewach tego gatunku na skutek przemarznięcia roślin, ale raz na kilka lat zdarzają się okresy bardzo niskich temperatur w okresie zimy i wówczas ta cecha decyduje o plonowaniu gatunku. Podkreślić jednak należy, że rejestrowane w ostatnich latach odmiany pszenicy ozimej posiadają zadowalającą zimotrwałość.
Czytaj także: