Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek. Maciej Maciejewski o uprawie pieczarek

Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek. Maciej Maciejewski o uprawie pieczarek

Uprawy - Inne uprawy Dec. 17, 2023, 7 a.m. Adrianna Grygiel
Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek. Maciej Maciejewski o uprawie pieczarek
Źródło: AG
Pan Maciej uprawia pieczarki, odkąd ukończył szkołę rolniczą. Czy jest to opłacalny interes? Jakie trudności napotykają producentów? Jak wygląda produkcja przed świętami Bożego Narodzenia?
Spis treści:

    Pieczarki są najczęściej uprawianymi grzybami na świecie. Wykorzystywane są do przygotowania wielu dań, zwłaszcza tych świątecznych. Jak taki biznes wygląda od wewnątrz? Pan Maciej Maciejewski mieszka w Bachorzewie (powiat jarociński, województwo wielkopolskie), posiada pieczarkarnie i pracuje na powierzchni 2,5 tysiąca metrów.

    Interes założył ojciec. Przygoda z pieczarkami od lat 80. 

    - Ojciec w latach 80. postawił taką małą pieczarkarnię. Ja ukończyłem szkołę rolniczą i po nim to wszystko przejąłem. Robiłem także inne rzeczy - był sad i szparagarnia. Natomiast pieczarki były od zawsze i przy tym zostałem. 

    Uprawa pieczarek to dział specjalny produkcji rolnej. Na jakiej zasadzie prowadzi się taką działalność?

     - Generalnie, to tak jak uprawy pod osłonami, bo to odbywa się na małej powierzchni - tylko siedem tuneli. Za to metrów wychodzi bardzo dużo, bo pieczarki są hodowane na regałach. Każdy regał ma pięć półek.

    Różne gatunki pieczarek. Jakie hodowane są w Bachorzewie?

    Istnieją różne gatunki pieczarek. Jednak w sprzedaży dostępne są głównie dwie odmiany: mniejsza pieczarka dwuzarodnikowa (biała) oraz troszkę większa i ciemniejsza pieczarka portobello (brązowa). Pan Maciej aktualnie uprawia białą pieczarkę.

    - Próbowaliśmy kiedyś z brunatną, ale mamy problemy ze zbytem tego gatunku. Dobrze sprzedaje nam się za to biała pieczarka, bo robimy eksport. Pracujemy dla firmy holenderskiej, która swoją siedzibę ma w Wolsztynie. Nasz towar trafia więc na całą Europę, a także na Skandynawię. 

    Maciej bez problemu sprzedaje także swoje grzyby lokalnie. Każdy może podjechać do Bachorzewa i kupić produkt.

    - Na eksport kierujemy 80-90% pieczarek. Reszta idzie na krajowy rynek - hurtownie, sklepy i restauracje. 

    Jak uprawia się pieczarki?

    Maciej hoduje pieczarki na sztucznym podłożu.

    - To kostki o wymiarach 30x40 i wadze 20 kg. Na jedną halę kładziemy półtora tira, czyli około 1800 sztuk takiego podłoża. To jakieś 35 ton. Podłoże przyjeżdża do nas z województwa opolskiego. Współpracujemy z firmą Kania, która produkuje to podłoże, tak długo, jak my uprawiamy pieczarki.

    Okres od momentu ułożenia podłoża do wyrośnięcia pierwszych grzybów to około 3 tygodnie.

    Pan Maciej opowiedział, jak wygląda cały proces.

    - Trzeba otworzyć kostkę, która jest we folii. Następnie nakładamy okrywę torfową. Przez cztery dni dolewamy wody, a potem trzy dni czekamy. Kolejnym krokiem jest wykonanie szoku termicznego - pod wpływem zmiany temperatury grzybnia przestaje się rozrastać i zaczyna tworzyć owocniki. Po około 10 czy 11 dniach zaczynamy zbierać - wyjaśnia Maciej i dodaje - Generalnie powinniśmy zbierać trzy rzuty. Jednak ostatnio nam się nie udaje, bo wchodzą choroby. Rzut trwa tydzień i polega na tym, że wychodzą wszystkie grzyby. Musimy je wtedy zebrać do zera i za tydzień są już następne. W naszej pieczarkarni nie stosujemy żadnych środków chemicznych, pomijając oczywiście środki do dezynfekcji pustych hal uprawowych. 

    Problemy hodowców pieczarek. Czy taki interes się opłaca?

    Choroby pieczarek, to chyba jeden z największych problemów hodowców, który przynosi im duże straty - zwłaszcza finansowe.

    - Cały czas uważamy. Te choroby głównie przenoszone są przez małe muszki. Po ostatniej infekcji zdezynfekowaliśmy całą pieczarkarnie. W środku mamy naklejone lepy na muchy, a także lampy owadobójcze. Niestety, czasami, jakaś mucha dostanie się do środka. Wystarczy, że usiądzie na takiej pieczarce i koniec - mówi Maciej. 

    Czy branża pieczarkowa jest opłacalna?

    - Oczywiście różnie to bywa. Ostatnio, by powstrzymać chorobę, musiałem zatrzymać produkcję. Niestety, straty są wtedy duże. Założenie jednej hali to dość spory wydatek, mówimy tu o około 50 tysiącach. Dodatkowo ceny wszystkiego poszły w górę a nasz towar relatywnie mniej - tłumaczy rozmówca. 

    Maciej twierdzi, że nieciekawa jest też sytuacja na rynku.

    - Hodowcy pieczarek ze wschodnich regionów Polski, w wyniku agresji Rosji na Ukrainę, zaczęli wysyłać swoje produkty na zachód Europy zamiast do Rosji jak robili to wcześniej i zaniżyli nam - hodowcom z zachodu Polski ceny. Zdarza się więc, że muszę dołożyć do interesu. Mimo wszystko, mam ten zakład już wiele lat i staram się, by dalej prężnie działał. 

    Produkcja przed świętami Bożego Narodzenia. Pieczarkarnia to nie fabryka śrubek

    W okresie świątecznym wiele osób kupuje pieczarki, by wykorzystać je do przygotowania najróżniejszych potraw. W związku z tym, zapotrzebowanie na ten produkt jest znacznie większe. Jednak Pan Maciej przez cały rok uprawia taką samą ilość.

    - To prawda, że rynek przed świętami - czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocnymi - jest bardziej chłonny. Niektóre pieczarkarnie zakładają na ten czas więcej pieczarek, bo na giełdzie jest wyższa cena. Ja tak nie robię. Pieczarka to żywy organizm i takiej produkcji nie da się zatrzymać. To nie jest fabryka śrubek, że można zgasić światło i powiedzieć - “Idziemy do domu, jutro będziemy pracować” - wyjaśnia Maciej i dodaje - Wszystkie pieczarki należy zebrać, więc potem wychodzi na to, że zamiast na pasterkę to trzeba iść do pieczarkarni i to samo w święta. My staramy się ustawiać uprawy tak, by raczej w święta i niedziele nie pracować. Co prawda, przed świętami mamy z jednej strony trochę łatwiej. Jest duży zbyt i grzyby sprzedają się bardzo szybko.

    Przeczytaj także: Szkody w wyniku klęsk żywiołowych. Do kiedy wnioski o rekompensaty?

    • Tagi:
    • pieczarki
    • pieczarkarnia
    Adrianna Grygiel
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

    April 7, 2025
    Hotblog

    Królik w marchewce i pieczarkach

    Oct. 31, 2024
    Prawo i finanse

    Czy zużyte podłoże popieczarkowe będzie zakwalifikowane jako biomasa?

    March 25, 2024
    Hotblog

    Międzynarodowy Dzień Pizzy

    Feb. 9, 2024
    Owoce i warzywa

    Pieczarki na pizzy - gdzie kupisz najtańsze?

    Feb. 9, 2021
    Drób

    Słynie z produkcji jajek

    Jan. 31, 2021
    Owoce i warzywa

    Pieczarki - ceny i przepis na sylwestrowy stół

    Dec. 29, 2020
    Sylwetki

    Oto Wielkopolscy Rolnicy Roku!

    July 16, 2020
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zając się gospodarstwem [VIDEO]
    May 18, 2025
    Drób
    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami
    May 18, 2025
    Prawo i finanse
    O tę pomoc hodowcy mogą się starać jedynie do 31 maja - informuje ARiMR
    May 18, 2025
    Najnowsze
    Uprawa gleby
    Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
    May 18, 2025
    Inne uprawy
    Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
    May 17, 2025
    Uprawy
    Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
    May 17, 2025
    Choroby i szkodniki
    Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
    May 16, 2025
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    May 15, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy