Już niedługo rusza kampania buraczana. Tak przygotowują się do niej cukrownie

Plantatorzy ze szczególną uwagą przypatrują się burakom cukrowym na polach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W niektórych rejonach w uprawach pojawia się groźny szkodnik - skośnik buraczak.
Eksperci wskazują, że ilości opadów, które w lipcu znacząco przekroczyły średnią wielolecia, sprzyjają rozwojowi chwościka buraka oraz brunatnej plamistości liści.
Cukrownie już niedługo zaczną skupować buraki
A co, tuż przed rozpoczęciem kampanii buraczanej dzieje się w cukrowniach? W zakładach przetwórczych mają miejsce prace modernizacyjne. W niektórych obiektach pojawiają się nowe elementy wyposażenia. Cukrownię Glinojeck w woj. mazowieckim wyposażono w nowy dyfuzor.
Zakład należący do Pfeifer&Langen wkrótce odda do użytku nową wieżę ekstrakcyjną, która, według zapewnień przetwórcy, podniesie efektywność przerobu i obniży zużycie energii. Nowy dyfuzor pozwoli obniżyć zużycie energii cieplnej o 15 procent.
- Nowa instalacja to przede wszystkim wyższa efektywność całego procesu produkcyjnego. Dzięki lepszym parametrom technicznym możemy optymalnie zaplanować przebieg kampanii i zapewnić płynny odbiór buraków od naszych plantatorów - wyjaśnia Łukasz Mówiński, kierownik cukrowni Glinojeck.
Cukrownie w Polsce unowocześniają się
Modernizacja w Glinojecku to element szerszego programu rozwoju realizowanego przez Pfeifer & Langen Polska S.A. Spółka zbudowała trzy elektrociepłownie gazowe w cukrowniach wielkopolskich, zastępujące kotłownie węglowe. W cukrowni Glinojeck prócz już istniejącej biogazowni oddano do użytkowania farmę fotowoltaiczną.
- Tagi:
- buraki cukrowe