Cukrownie za chwilę wystartują. Co działo się w nich przez ostatnie miesiące?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierwsze buraki do zakładów tych trafią z początkiem września.
Krajowa Grupa Spożywcza przygotowuje się na skup buraków
Ostatnie próby ruchowe przeprowadzane są w cukrowniach w całej Polsce. Nie inaczej jest w przypadku obiektów należących do Krajowej Grupy Spożywczej.
We wszystkich cukrowniach, jak zapewnia KGS, odbiory techniczne prowadzone są z udziałem komisji, w których uczestniczą przedstawiciele spółki. Zakres prac remontowych obejmował konserwacje, przeglądy, remonty bieżące i kapitalne, czyszczenie instalacji oraz wymianę zużytych elementów.
Już w połowie sierpnia zaawansowanie rzeczowe prac remontowych wynosiło od 95 do 100%.
- Wszystkie zadania zostaną zakończone przed rozpoczęciem kampanii – zapewnia Krajowa Grupa Spożywcza.
Remonty w cukrowniach przed gorącym sezonem
Jakie przedsięwzięcia udało się przeprowadzić w cukrowniach? W obiekcie Dobrzelin (woj. łódzkie) miały miejsce remont turbozespołu oraz wymiana układu sterowania skipu pieca wapiennego. Z kolei remont instalacji nawęglania, odbudowa sieci Profibus i remont pomp gazu saturacyjnego przeprowadzono w Kluczewie (woj. wielkopolskie).W Krasnym Stawie na Lubelszczyźnie miały miejsce remont podgrzewacza wody, odbudowa komina i wymiana dachu surowni oraz rurociągów soku dyfuzyjnego.
Na Kujawach, a konkretnie w cukrowni kruszwickiej przeprowadzono remont podnośnika kubełkowego cukru, rurociągów stacji dyfuzji, fragmentu taśmy przenośnika buraków oraz turbozespołu. W tym samym województwie, ale w cukrowni w Nakle miały miejsce: remont dwóch warników cukrzycy B, adaptacja generatora turbiny, remont rozdzielni elektrycznej, pras wysłodkowych oraz paczkarki.
Remont magazynu cukru w Tczewie, linii mycia buraków oraz stacji saturacji II to działanie, jakie wykonano na Pomorzu w ramach zakładu w Malborku.
W Werbkowice w woj. lubelskim zadecydowano o wymianie wymurówki pieca wapiennego, remoncie płuczki końcowej buraków, przekładni krajalnicy, rurociągów stacji wyparnej i ogrzewaczy oraz taśm transportu cukru.
- Podczas remontu pieca wapiennego w Werbkowicach zastosowano nowy magnezytowy materiał wymurówki – pierwsze takie rozwiązanie w historii spółki. Dzięki wyższej odporności na temperaturę zwiększy on trwałość i bezpieczeństwo procesu – podkreśla spółka.
Inwestycje w cukrowniach przed uruchomieniem produkcji cukru
To nie wszystko. Krajowa Grupa Spożywcza w ostatnich miesiącach ukończyła kilka kluczowych inwestycji. Oto one:
Dobrzelin – modernizacja stacji wyparnej, konwersja kotła węglowego na gazowy, rozbudowa stacji gotowania oraz montaż dodatkowego mieszadła
Kluczewo – modernizacja linii transportu cukru, budowa instalacji odsiarczania spalin oraz modernizacja urządzeń oceny jakości surowca
Krasnystaw – modernizacja transportu cukru, rozbudowa stacji odpylania spalin kotłowych
Kruszwica – budowa instalacji do oddzielania pyłu cukrowego, przygotowania do budowy silosu 50 000 ton i stacji segregacji cukru
Malbork – modernizacja infrastruktury wodno-ściekowej, nowe przepusty oraz elektromagnes zabezpieczający przenośniki
Nakło – budowa instalacji odsiarczania spalin kotłowych oraz modernizacja odpylania spalin
Werbkowice – budowa instalacji odsiarczania spalin, modernizacja stacji gotowania cukrzycy A oraz zakup nowej wirówki do cukrzycy B
Modernizacje instalacji oczyszczania spalin oraz zmiana rodzaju paliwa to odpowiedź na wymagania prawne, środowiskowe i oczekiwania odbiorców.
O przygotowaniach do nowego sezonu pochwaiła się także firma Pfeifer&Langen:
To właśnie zakład w Glinojecku ma ruszyć jako pierwszy w Polsce. To właśnie tam mają trafić pierwsze buraki do przerobu w tegorocznej kampanii. Jaka ona będzie? Szacuje się, że zbiory będą mniejsze z uwagi na ograniczony wysiew buraka w stosunku do areału sprzed roku.
- Tagi:
- cukier
- buraki cukrowe
- KGS
- plantatorzy