Ile buraków rolnicy wysieją w tym roku?
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego prognozuje tegoroczne plony. Na jaką skalę zostanie zakontraktowana produkcja? Ile wyprodukujemy cukru?
W poprzednich latach plantatorzy buraka cukrowego, gdy sprzyjały warunki, wyjeżdżali w pole już w marcu. W związku z tym, że tegoroczna zimna aura nie sprzyjała pracom w terenie, wysiewy buraków cukrowych miały miejsce głównie w kwietniu. I są w tej chwili we wszystkich rejonach kraju prawie na ukończeniu. - Przy dobrych warunkach pogodowych powinny trwać nie dłużej niż do 20 kwietnia - zaznacza Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego.
Czytaj także: Wzrosną koszty produkcji buraków cukrowych KLIK
Część plantatorów, którym zmarzły oziminy - tam, gdzie jest to możliwe ze względu na zastosowane środki ochrony roślin - jeszcze decyduje się na dodatkowy siew buraka cukrowego.
- Szacujemy, że koncerny cukrownicze mogą zakontraktować około 210 tys. ha, co przy średnich plonach buraków oznacza, że w kampanii 2016/17 zostanie wyprodukowane w Polsce około 2 miliony ton cukru - zaznacza KZPBC.
Czytaj także: Masz zakwaszoną glebę? Trzeba wapnować! KLIK
Warto wspomnieć, że w kwietniu rozpoczęły się prace nad ogólnokrajowym porozumieniem branżowym, wyznaczającym ramy współpracy plantatorów buraków cukrowych z przetwórcami na najbliższe lata, po zakończeniu kwotowania. Na pierwszym spotkaniu z producentami cukru ustalono tematy, które muszą się znaleźć w tym dokumencie. Następne spotkanie odbędzie się 14 kwietnia 2016 r.
Jesli chodzi o podsumowania kampanii buraczanej 2015/2016 ogółem buraki uprawiano na 171,4 tys. ha. W ostatecznym podsumowaniu wyniki okazały się nie tak złe, jak można się było spodziewać z uwagi na suszę. Średni plon buraków wyniósł 54,6 t/ha, przy średniej polaryzacji 17,67% i plonie technologicznym cukru 8,54 t/ha. Ogółem wyprodukowano 1 464 tys. t cukru, w tym 42 tys. ton usługowo dla cukrowni z innych państw UE. Z kampanii 2014/15 na kampanię 2015/16 przeniesiono 321 tys. ton cukru, co razem daje produkcję cukru w 2015/16 na poziomie 1785 tys. ton. Przypominamy, że kwota cukru dla Polski wynosi 1405 tys. ton.