Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • i-eko i-logicznie
  • Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe

Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe

Zdrowa żywność - Zdrowa żywność 28 października 2025 06:07 Aktualizacja: 28 października 2025 06:52
- Jest taka kultowa praca badawcza z Meksyku, gdzie dzieci żyjące w czystym środowisku (...) potrafiły narysować prawidłowo ludzika. Natomiast dzieci, które żyły w środowisku skażonym mocno pestycydami chemicznymi, nie potrafiły takiego rysunku zrobić - ponieważ miały zakłócony rozwój psychomotoryczny - opowiadała na konferencji ROL-EKO prof. dr hab. Maria Rembiałkowska.
- Jest taka kultowa praca badawcza z Meksyku, gdzie dzieci żyjące w czystym środowisku (...) potrafiły narysować prawidłowo ludzika. Natomiast dzieci, które żyły w środowisku skażonym mocno pestycydami chemicznymi, nie potrafiły takiego rysunku zrobić - ponieważ miały zakłócony rozwój psychomotoryczny - opowiadała na konferencji ROL-EKO prof. dr hab. Maria Rembiałkowska.
Źródło: wiescirolnicze.pl
Żywność ekologiczna to nasza polisa na zdrowie. Prof. dr hab. Maria Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, podczas swojego wykładu na konferencji ROL-EKO, przedstawiła dowody naukowe, które jasno pokazują, że to, co ląduje na naszym talerzu, ma fundamentalne znaczenie dla naszego organizmu. Okazuje się, że dieta, złożona z produktów ekologicznych, może obniżyć np. ryzyko chłoniaków aż o 76 proc.!
Spis treści:

    - To, co jemy, w ogromnym stopniu decyduje o naszym zdrowiu, a na co dzień niestety o tym zapominamy - tymi słowami prof. Maria Rembiałkowska rozpoczęła swoje wystąpienie, podczas konferencji ROL-EKO, która odbywała się niedawno.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak zaznaczała w swoim wystąpieniu, rolnictwo ekologiczne to nie tylko trend, ale przede wszystkim ściśle zdefiniowany system produkcji, oparty zresztą na solidnych podstawach prawnych (jak np. rozporządzenie parlamentu europejskiego 848/2018 czy polska ustawa z czerwca 2022 roku).

    Żywność ekologiczna. Fundamenty, które leczą glebę i... człowieka

    Przypomnijmy: rolnictwo ekologiczne to produkcja, która unika syntetycznych pestycydów i nawozów mineralnych. Zamiast tego rolnicy ekologiczni stosują kompost, obornik, nawozy zielone oraz naturalne minerały, jak dolomit czy kreda. Absolutnie zakazane są organizmy modyfikowane genetycznie (GMO), a w hodowli zwierząt antybiotyki stosuje się sporadycznie, "tylko gdy życie zwierzęcia jest zagrożone".

    I to właśnie te metody produkcji, zdaniem naukowców, bezpośrednio przekładają się na jakość żywności, a co za tym idzie - na nasze zdrowie. Mówiła o tym wprost, podczas konferencji, profesor.

    Najmocniejszym argumentem w arsenale prof. Rembiałkowskiej były dane z ogromnej metaanalizy zrealizowanej już w 2014 roku (objęła ona prawie 350 publikacji naukowych). Wyniki tego badania do dziś stanowią punkt odniesienia dla naukowców i konsumentów. Co wykazały?

    Według danych w surowcach pochodzenia ekologiczne stwierdzono m.in.:

    • o 20-50 proc. więcej polifenoli - czyli związków o działaniu antyrakotwórczym i przeciwzapalnym
    • o 6-20 proc. więcej witaminy C, która wspiera odporność
    • o 20-40 proc. więcej karotenoidów
    • aż o 400 proc. mniej chemicznych pestycydów
    • o 50 proc. mniej kadmu - czyli toksycznego metalu ciężkiego uszkadzającego nerki i układ krążenia
    • o 30-80 proc. mniej azotanów i azotynów, które w nadmiarze mogą prowadzić do nowotworów przewodu pokarmowego

    - Polifenole mają ogromne funkcje prozdrowotne, praktycznie bez nich po prostu nie moglibyśmy funkcjonować - tłumaczyła profesor.

    Z kolei zagrożenia związane z chemią rolną zilustrowała poruszającym przykładem.

    - Jest taka kultowa praca badawcza z Meksyku, gdzie dzieci żyjące w czystym środowisku (...) potrafiły narysować prawidłowo ludzika. Natomiast dzieci, które żyły w środowisku skażonym mocno pestycydami chemicznymi, nie potrafiły takiego rysunku zrobić - ponieważ miały zakłócony rozwój psychomotoryczny - mówiła przedstawicielka środowiska naukowego.

    Żywność ekologiczna. Zdrowsze tłuszcze i mniej antybiotyków

    Różnice nie kończą się na produktach roślinnych. Jak wykazała prof. Rembiałkowska, ekologiczne produkty odzwierzęce zawierają o około 50 proc. więcej prozdrowotnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. CLA, EPA i DHA).

    - Mają silne działanie prozdrowotne, czyli przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i hamujące również choroby Alzheimera i Parkinsona, a także ADHD, czyli plagi współczesnego świata - zaznaczała.

    Jednocześnie w produktach ekologicznych jest o 300 do 400 procent mniej pozostałości syntetycznych antybiotyków.

    Profesor przytoczyła alarmujące dane, według których z powodu antybiotykooporności na świecie umiera rocznie 700 tys. ludzi, a do 2050 roku ma to być główna przyczyna umieralności, wyprzedzając nawet nowotwory.

    Żywność ekologiczna. Mniej chemii w przetwórstwie

    Kolejną przepaścią dzielącą oba systemy jest liczba dodatków do żywności. W produkcji ekologicznej dozwolonych jest około 50 substancji pochodzenia naturalnego. Tymczasem w konwencjonalnej, według różnych liczeń, jest aż 518 podstawowych, różnych dodatków: jak konserwanty, barwniki, stabilizatory itd., choć jak mówiła profesor, inne analizy wskazują nawet na ponad 600. Wiele z nich, jak barwniki czy niektóre słodziki, ma udowodnione działanie alergizujące, a nawet potencjalnie rakotwórcze.

    Rolnictwo ekologiczne i zdrowa żywność. Dane naukowe

    Czy to wszystko oznacza, że regularni konsumenci żywności ekologicznej są zdrowsi? Odpowiedź brzmi tak - o ile wspomniana żywność przeważa w naszym jadłospisie. Regularność takiego jedzenia jest po prostu kluczowa.

    - Regularna konsumpcja musi być rozumiana jako co najmniej 70 proc. diety. Niestety, zjedzenie jednego jabłka ekologicznego na tydzień nie rozwiązuje nam sprawy - mówiła obrazowo profesor SGGW.

    Badania naukowe dowiodły ponadto, że dieta ekologiczna wiąże się z niższą zachorowalnością na szereg chorób.

    U kobiet w ciąży i dzieci zaobserwowano mniejsze ryzyko stanu przedrzucawkowego, wrodzonej wady prącia u chłopców (tzw. spodziectwa), alergii skórnych czy zapalenia ucha środkowego. U dorosłych regularne spożywanie żywności ekologicznej koreluje z niższą częstotliwością występowania nadwagi i otyłości, syndromu metabolicznego, czy chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 (szczególnie u mężczyzn).

    Prawdziwym przełomem okazała się jednak praca francuskich naukowców, którzy na grupie prawie 70 tys. osób wykazali, że dieta ekologiczna obniża ogólne ryzyko zachorowania na nowotwory aż o 25 proc. ogółem. Jeszcze większe efekty są w przypadku konkretnych chorób. W przypadku chłoniaków chodzi aż o 76 proc.

    - Nowotworu piersi (...) ponad 30 proc. mniej, a chłoniaka nieziarniczego 86 proc. mniej" - cytowała wprost wyniki tych badań prof. Rembiałkowska.

    Przyznawała przy tym, że wspomniane badanie spotkało się swego czasu z krytyką, jednak zaznaczała, że ostatecznie wspomniana grupa naukowców, którą sama zna zresztą osobiście, "wybroniła się ze wszystkich zarzutów".

    Wnioski z wykładu były jednoznaczne: żywność ekologiczna ma korzystny - i duży - wpływ na nasze zdrowie.

    Czytaj też:
    4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę
    • Tagi:
    • zdrowa żywność
    • żywność ekologiczna
    • rolnictwo ekologiczne
    Jakub Nowak
    Skontaktuj się ze mną: [email protected]. Jestem redaktorem miesięcznika Wieści Rolnicze i portalu wiescirolnicze.pl, autorem materiałów publikowanych na YouTube. Zajmuję się tematyką techniki rolniczej, polskim ustawodawstwem oraz polityką rolną.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zdrowa żywność

    Pasja, biznes i żywność antyrakowa. To wydarzenie potwierdza siłę rolnictwa ekologicznego

    23 października 2025
    Analizy rynkowe

    Państwo chce podwoić te uprawy. "Ponad milion hektarów powierzchni"

    4 października 2025
    Przepisy

    Będą zmiany w prawie. Chodzi m.in. o producentów żywności ekologicznej

    10 września 2025
    Przepisy

    Do tego rolnictwa nie powinno się dopłacać? "Rolnik ma zarabiać a nie żyć z dotacji"

    6 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Chcesz zostać inspektorem rolnictwa ekologicznego? Ogłoszono termin egzaminu

    4 marca 2025
    Newsy

    BioFach Norymberga – największe targi na świecie

    14 lutego 2025
    Prawo i finanse

    Rolnictwo ekologiczne szansą na dopłaty. Jakie wymogi musi spełniać?

    30 stycznia 2025
    Ekologia z certyfikatem

    Rolnicy ekologiczni przestawiają się na produkcję konwencjonalną

    7 października 2024
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Zdrowa żywność
    Pasja, biznes i żywność antyrakowa. To wydarzenie potwierdza siłę rolnictwa ekologicznego
    23 października 2025
    Zdrowa żywność
    Spółdzielnia, która szanuje polskich rolników [VIDEO]
    7 października 2023
    Zdrowa żywność
    Marnotrawstwo jedzenia to strata finansowa i szkoda dla środowiska
    8 sierpnia 2023
    Zdrowa żywność
    Zielony Wulkan. Produkcja i zbiór ziół połączone z edukacją [VIDEO]
    27 maja 2023
    Zdrowa żywność
    Mało ziemi i kiepskie gleby. Co w takim razie robić? Działać! [VIDEO]
    12 października 2022
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności