Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach. Nowa moda uratuje rolników?
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Minister rolnictwa ma plan na uratowanie polskiego rynku warzyw?
      Już wkrótce 2 mld złotych na kolejne kredyty obrotowe dla rolników
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • i-eko i-logicznie
  • Pasja, biznes i żywność antyrakowa. To wydarzenie potwierdza siłę rolnictwa ekologicznego

Pasja, biznes i żywność antyrakowa. To wydarzenie potwierdza siłę rolnictwa ekologicznego

Zdrowa żywność - Zdrowa żywność 23 października 2025 07:34 Aktualizacja: 23 października 2025 14:38
22 i 23 października w muzeum w Szreniawie odbywa się 25. edycja renomowanej konferencji naukowej ROL-EKO. W tym roku jest ona pod hasłem „Rolnictwo ekologiczne - stan obecny i perspektywy rozwoju. Techniki, technologie, produkcja żywności”.
22 i 23 października w muzeum w Szreniawie odbywa się 25. edycja renomowanej konferencji naukowej ROL-EKO. W tym roku jest ona pod hasłem „Rolnictwo ekologiczne - stan obecny i perspektywy rozwoju. Techniki, technologie, produkcja żywności”.
Źródło: wiescirolnicze.pl
W świecie, w którym coraz głośniej mówi się o wpływie żywności na zdrowie człowieka, rolnictwo ekologiczne przestaje być niszą, a staje się świadomym wyborem. Ale co tak naprawdę pcha rolników w kierunku ekologii? I co - według naukowców i ekspertów - jest tu kluczowe? O tym m.in. dyskutowano podczas pierwszego dnia 25. jubileuszowej konferencji naukowej ROL-EKO, która odbywa się w murach muzeum w Szreniawie.
Spis treści:

    Pierwszy dzień konferencji ROL-EKO w Szreniawie udowodnił, że współczesne rolnictwo to znacznie więcej niż tylko uprawa ziemi. To swoiste pole bitwy, na którym rolnicy muszą walczyć z coraz większymi wyzwaniami klimatycznymi, ale i... twardą ekonomią.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z drugiej jednak strony - nie brakuje przy tym wszystkim pasji, innowacyjnych rozwiązań i coraz większej świadomości, że odpowiednie wybory - właśnie w kontekście systemów uprawy i hodowli - mają bezpośrednie przełożenie na zdrowie nas wszystkich. 

    Fundamenty konferencji ROL-EKO

    Przypomnijmy: konferencja naukowa ROL-EKO ma już swoją wieloletnią tradycję, jej korzenie sięgają 1999 roku. Jak przypominała Katarzyna Bartłomiejczak z Poznańskiego Instytutu Technologicznego, tegoroczna, jubileuszowa edycja ROL-EKO to tak naprawdę połączenie pięciu konferencji, które były organizowane przed laty w dawnym Przemysłowym Instytucie Maszyn Rolniczych w Poznaniu.

    Przez lata kameralne spotkania poświęcone ewoluowały w prawdziwe międzynarodowe, interdyscyplinarne forum. Od kilku lat ROL-EKO odbywa się w kształcie, który znamy dzisiaj - czyli jako swoista platforma dialogu między nauką a praktyką.

    Konferencja ROL-EKO 2025. Rolnictwo w obliczu suszy

    Konferencja była okazją do wymiany poglądów, ale przede wszystkim obfitowała w ciekawe wykłady - na różne tematy, kręcące się jednak wokół szeroko rozumianego rolnictwa zrównoważonego.

    Dr hab. Bogdan Chojnicki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w swoim ciekawym wykładzie odnośnie pozycji rolnictwa w obliczu zmian klimatycznych nie pozostawił złudzeń: zmiana klimatu nie jest odległą prognozą, a teraźniejszością, która już dziś redefiniuje zasady gry w produkcji żywności. Porównując atmosferę do cieniutkiej skórki na jabłku, obrazowo wyjaśnił, jak gazy cieplarniane tworzą wokół Ziemi coraz szczelniejszą "kołdrę". 

    Co ocieplenie oznacza dla rolnictwa?

    Jednym z rzekomych „zysków” ocieplenia jest wydłużenie sezonu wegetacyjnego. Naukowiec natychmiast ostudził jednak ten optymizm, przypominając o kluczowym problemie.

    - Zeszły rok, 2024, mieliśmy rekordowo ciepły. Rośliny mogły rosnąć. I tutaj się kończy dobra informacja. Bo brakowało wody. Rośliny szybko poszły w układ: zrzucam liście i czekam na następny lepszy czas - wyjaśniał obrazowo.

    Podkreślił przy tym, że wciąż działa fundamentalne prawo Liebiga (wzrost jest ograniczany przez najrzadszy zasób, dop. red.)

    - Może być cieplej, ale jeżeli nam zabraknie wody, to de facto można zastosować najlepsze techniki precyzyjnego rolnictwa, wszystkie możliwe warianty nawozowe i to po prostu nic nie daje - zaznaczał wprost.

    Podobnie jest z hodowlą zwierząt. Choć krowy mogą dłużej przebywać na pastwiskach, fale upałów powodują u nich ogromny stres, a gwałtowne opady stwarzają kolejne problemy.

    To nie koniec. Wyższa temperatura to także zaproszenie dla nowych szkodników i chorób.

    - One tu przychodzą, będą przychodzić i to widać w statystykach - podkreślał.

    Co przy tym wszystkim z retencją wody? Profesor był sceptyczny wobec myślenia o wszystkim w kontekście „zatrzymywania”.

    - Jak słyszę zatrzymywanie wody albo budowanie zbiorników, to ja do końca nie jestem przekonany, czy to jest akurat najmądrzejsze rozwiązanie, bo po pierwsze woda musi płynąć - zaznaczał.

    Ponownie użył błyskotliwej analogii, tym razem finansowej.

    - To jak z pieniędzmi. Możemy położyć pieniądze na stole i się w nie wpatrywać. Zgaśnie nam światło, zabraknie nam wody, wyłączą nam gaz. A pieniądz, jeżeli będzie leżał nam na stole, straci wartość - argumentował.

    Według profesora Chojnickiego celem nie jest więc budowa zbiorników, w których woda stoi, często bez dostępu dla roślin. Kluczem jest spowalnianie jej odpływu.

    - To, co my musimy zrobić w retencji, to tak naprawdę spowolnić wodę - zaznaczał.

    Jak to osiągnąć? Przez odtwarzanie naturalnych systemów, takich jak torfowiska i tereny leśne, które działają jak gąbka - hamują szybki spływ wody, pozwalając jej wsiąkać w glebę i stając się dostępną dla roślin.

    Czytaj też:
    Rewolucja w ochronie gleb? Jest nowa unijna dyrektywa. Co oznacza dla rolników?

    Konferencja ROL-EKO 2025. Ekoschematy, czyli zyski i straty rolnictwa węglowego

    Gdy wybrzmiały ostrzeżenia klimatyczne, na scenę wkroczył dr hab. inż. Tomasz Piskier, prof. Politechniki Koszalińskiej, który sprowadził dyskusję na poziom konkretnych, finansowych strat i zysków. Bez ogródek rozprawił się z podejściem do ekoschematów jako wyłącznie źródła dopłat. Jego wykład był lekcją dobrej praktyki rolniczej, w której z rolnikami najlepiej rozmawia się "przez kieszeń".

    Najmocniej wybrzmiał temat nawozów naturalnych. - Co śmierdzi w polu, jeżeli stosujemy gnojowicę i obornik? - pytał retorycznie, by po chwili odpowiedzieć: "śmierdzą pieniądze, które rolnicy tracą".

    Podawał przy tym konkretne przykłady strat - w kontekście pozostawienia obornika na polu bez przykrycia. Z pryzmy ulatniają się nie tylko substancje odorowe, ale przede wszystkim amoniak i woda.

    - To są po prostu tracone przez nas pieniądze - zanaczał profesor.

    Jak zaznaczał, ekoschemat nakazujący wymieszanie obornika z glebą w ciągu 12 godzin nie jest zwykłym urzędniczym wymysłem. Ma głęboki sens ekonomiczny.

    Według różnych wyliczeń wiosną, przy niższych temperaturach, straty składników pokarmowych z nieprzykrytego obornika mogą sięgnąć 40 proc. A jesienią, gdy jest jeszcze nieco cieplej, straty te mogą wynieść nawet 100 proc.

    To jednak nie wszystko. Ulatniający się amoniak tworzy pył zawieszony i przyczynia się do powstawania kwaśnych deszczy. Jak zaznaczył profesor, kwaśny deszcz to jednak nie tylko problem zakwaszenia gleby. 

    - Co jest dla nas najważniejsze, to uszkodzenie wosku na blaszce liściowej - tłumaczył.

    Uszkodzona warstwa ochronna sprawia, że roślina gwałtownie traci wodę, co jest zabójcze w okresach suszy.

    - Zamiast pomóc roślinie, to my tak naprawdę jej szkodzimy i to są pewne rzeczy oczywiste, tylko my o tym nie pamiętamy - dodawał.

    Konferencja ROL-EKO 2025. Rolnictwo ekologiczne a antyrakowa żywność

    Po solidnej dawce wiedzy o klimacie i ekonomii, prof. dr hab. Maria Rembiałkowska z SGGW przypomniała o nadrzędnym celu rolnictwa - produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności.

    Jej wykład był bezkompromisową obroną systemu ekologicznego, popartą twardymi dowodami naukowymi.

    - To, co jemy, w ogromnym stopniu decyduje o naszym zdrowiu, a na co dzień niestety o tym zapominamy - zaznaczała wprost.

    Powołując się na ogromną metaanalizę z 2014 roku, wykazała, że surowce ekologiczne zawierają o 20-50 proc. więcej prozdrowotnych polifenoli, znacznie mniej pestycydów (o 400 proc.!), toksycznego kadmu (o 50 proc.) oraz azotanów.

    Podobnie produkty odzwierzęce z chowu ekologicznego mają o 50% więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 i o 300-400 proc. mniej pozostałości antybiotyków. Prawdziwym przełomem okazały się jednak przytoczone przez nią wyniki badań francuskich naukowców na grupie blisko 70 tys. osób. Wykazały one, że regularna dieta ekologiczna (co najmniej 70 proc. produktów) obniża ogólne ryzyko zachorowania na nowotwory o 25 proc., w tym raka piersi o ponad 30 proc., a chłoniaka nieziarniczego - uwaga - aż o 86 proc.

    Konferencja ROL-EKO 2025. Głos rolników ekologicznych

    Podczas pierwszego dnia konferencji ROL-EKO odbyła się także ciekawa debata z udziałem samych praktyków - czyli rolników ekologicznych.

    Paneliści-rolnicy, czyli Anna Mikrut, Andrzej Nowak i Mariola Szymonik - byli zgodni: impulsem do zmiany rolnictwa na to ekologiczne nie są dopłaty, lecz osobista filozofia i troska o zdrowie.

    Dla Anny Mikrut, właścicielki ekologicznego gospodarstwa uprawiającego dynie, a na co dzień finansistki, droga do rolnictwa zaczęła się od osobistych doświadczeń.

    - Wywodzi się ono z dietetyki klinicznej i mojej pasji do zdrowego stylu życia - przyznała, zaznaczając, że dzięki zdrowej żywności osobiście przeszła ogromną metamorfozę.

    Andrzej Nowak, który od ponad 20 lat prowadzi ekologiczną plantację borówki amerykańskiej, zaznaczał, że przełomem było dla niego odkrycie bakterii probiotycznych w rolnictwie. Po zastosowaniu probiotyków zobaczył na swojej plantacji „wielki boom” i stwierdził, że „nie warto już stosować żadnej chemii”. 

    Mariola Szymonik, prezeska „Zagrody Szczęśliwych Zwierząt”, także zaznaczała, że podjęła swego czasu wyzwanie kierowania 230-hektarowym gospodarstwem, kierując się troską o zdrową żywność dla siebie, rodziny i pracowników.

    Podczas debaty dyskutowano również o relacjach z konsumentem, który jest coraz bardziej świadomy, ale wciąż niezwykle wrażliwy na cenę. Przedstawiciele nauki i ośrodków doradczych - dr inż. Tomasz Szablewski (UP Poznań) i Przemysław Lecyk (CDR) - apelowali m.in. o odważniejszą współpracę, podkreślając, że uczelnie i instytucje są otwarte na rozwiązywanie realnych problemów rolników.

    Mirosław Raba z EIT Food wskazał z kolei na trzy główne trendy w Europie: biotechnologię, dywersyfikację białka i rolnictwo regeneratywne. Polska ma tu ogromny potencjał.

    Debata była oczywiście o wiele szersza, jednak zakończyła się fundamentalną refleksją. 

    - Zrównoważony rozwój zaczyna się przede wszystkim w głowie człowieka – zaznaczał Andrzej Nowak. 

    To doskonałe podsumowanie pierwszego dnia ROL-EKO: konferencji, która udowadnia, że przyszłość polskiego rolnictwa zależy od harmonijnego połączenia wiedzy, mądrej ekonomii i autentycznej pasji.

    Czytaj też:
    Państwo chce podwoić te uprawy. "Ponad milion hektarów powierzchni"
    • Tagi:
    • rolnictwo ekologiczne
    • konferencja
    • ROL-EKO
    Jakub Nowak
    Skontaktuj się ze mną: [email protected]. Jestem redaktorem miesięcznika Wieści Rolnicze i portalu wiescirolnicze.pl, autorem materiałów publikowanych na YouTube. Zajmuję się tematyką techniki rolniczej, polskim ustawodawstwem oraz polityką rolną.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Takiej debaty o umowie Mercosur jeszcze nie było! Darmowa rejestracja

    9 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Zdrowa żywność

    Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe

    28 października 2025
    Prawo i finanse

    4 pułapki w ekoschematach, o których nikt głośno nie mówi. Naukowiec ujawnia całą prawdę

    24 października 2025
    Newsy

    Podsumowanie 90 dni rządów ministra Krajewskiego

    22 października 2025
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Przyszłość rolnictwa na wyciągnięcie ręki. Tu będą czołowi eksperci i liderzy branży agro

    20 października 2025
    Uprawy

    Poznaliśmy datę ważnego spotkania poświęconego ochronie roślin

    16 października 2025
    Analizy rynkowe

    Państwo chce podwoić te uprawy. "Ponad milion hektarów powierzchni"

    4 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Bez odpowiednich uprawnień, tych środków już nie kupisz
    12 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
    12 listopada 2025
    Analizy rynkowe
    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw
    12 listopada 2025
    Najnowsze
    Zdrowa żywność
    Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe
    28 października 2025
    Zdrowa żywność
    Spółdzielnia, która szanuje polskich rolników [VIDEO]
    7 października 2023
    Zdrowa żywność
    Marnotrawstwo jedzenia to strata finansowa i szkoda dla środowiska
    8 sierpnia 2023
    Zdrowa żywność
    Zielony Wulkan. Produkcja i zbiór ziół połączone z edukacją [VIDEO]
    27 maja 2023
    Zdrowa żywność
    Mało ziemi i kiepskie gleby. Co w takim razie robić? Działać! [VIDEO]
    12 października 2022
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności