Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ludzie kupują ich dżemy, nie patrząc na cenę [VIDEO]

Ludzie kupują ich dżemy, nie patrząc na cenę [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Zdrowa żywność 24 września 2022 18:00 Dorota Andrzejewska Aktualizacja: 26 września 2022 14:04
Ludzie kupują ich dżemy, nie patrząc na cenę [VIDEO]
Źródło: D. Andrzejewska
Gospodarują na małym areale i świetnie sobie radzą. Jak to robią?
Spis treści:

    Pracowici, z pozytywną energią i głowami pełnymi pomysłów - Elżbieta i Maciej Nowakowie z Modły Królewskiej pod Koninem to rolnicy, którzy świetnie sobie radzą, gospodarując na niewielkim areale. Jak to robią?

    Owocowy Raj - nieduże gospodarstwo z wieloma pomysłami

    Pani Elżbiecie, jako nastolatce marzyło się, by zostać ogrodniczką. W tym też kierunku się wyuczyła. Ale pojawił się problem, kto przejmie pałeczkę po rodzicach? Jej rodzina od kilku pokoleń zajmowała się sadownictwem. Pani Elżbieta była też emocjonalnie związana z miejscem, w którym się wychowywała. Nic w tym dziwnego. Gospodarstwo znajdujące się w miejscowości Modła Królewska w Wielkopolsce, położone jest w urokliwym miejscu, otoczone drzewami, a największą perełką jest stary, drewniany dom - istna kapsuła czasu. Gdy do niego się wejdzie, ma się wrażenie podróżowania w czasie. W budynku bowiem znajduje się mnóstwo rodzinnych pamiątek, starych zdjęć, obrazów, narzędzi wykorzystywanych w gospodarstwach domowych, które już dawno wyszły z użycia. Są tam też piękne, starodawne meble. Pani Elżbiecie było trudno to wszystko rzucić. Dlatego zdecydowała się na przejęcie gospodarstwa. I tak powstał Owocowy Raj.

    - W przeszłości absolutnie nie byłam przekonana do tego, by zajmować się sadownictwem. Pomysł na to gospodarstwo przyszedł, kiedy wróciłam po studiach. Moja wizja spodobała się rodzicom i zgodzili się na nią. A z biegiem czasu, pokochałam prawdziwie to co robię – opowiada Elżbieta Nowak.

    Rolnicy dysponują łącznym areałem wynoszącym 7 hektarów. Utrzymują się przede wszystkim z sadownictwa.

    - W głównej mierze nasza produkcja opiera się na czereśniach, które zajmują powierzchnię 3 ha, kolejno wiśnie 1,5 ha i śliwy. Te owoce generalnie są, jak na razie, naszym głównym źródłem utrzymania - opowiada Maciej Nowak.

    W planach jest inwestycja w krzewy malin.

    - Chcemy zmienić profil gospodarstwa o wprowadzenie nowej uprawy - malin. Mamy w tej chwili część pola przygotowaną pod jej uprawę, żeby wzbogacić asortyment i wykorzystać ten owoc do przetwórstwa – dodaje Maciej Nowak.

    Z uwagi na fakt, iż sadownicy pozyskują spore ilości towaru, współpracują z sieciami handlowymi, poprzez które dystrybuują m.in. sprzedają owoce.

    - Posiadamy także oczywiście sporo odbiorców indywidualnych, którzy, na własne potrzeby, mogą zaopatrzyć się w owoce u nas bezpośrednio w gospodarstwie. Ale w sezonie są to takie ilości, że nie bylibyśmy w stanie ich sprzedać na lokalnym rynku - zaznacza Maciej Nowak, sadownik z Modły Królewskiej.

    O jakich ilościach owocu pozyskiwanych rocznie mowa?

    - Generalnie w tym roku wielkość zbioru czereśni wyniosła 35 ton, a wiśni - 40 ton. Był to bardzo dobry rok pod względem plonowania. Choć nie ukrywam, że taka ilość towaru wiąże się też z problemem handlowym. Wiadomo, że jeśli towaru na rynku jest dużo, bo rok jest sprzyjający także dla innych sadowników, są trudności ze zbytem. Ale jakoś żeśmy sobie poradzili i możemy ten rok zaliczyć do bardzo dobrych – tłumaczy Maciej Nowak.

    Agroturystyka w Modle Królewskiej

    Drugim rodzajem działalności jest agroturystyka, która została uruchomiona w 2009 roku. Rolnicy początkowo gościli wczasowiczów we wspomnianym, starym domku, ale z biegiem lat pod ten cel dostosowali inny obiekt znajdujący się na terenie posesji. A była to... stara obora. W tej chwili w budynku tym mieści się 15 miejsc noclegowych. Owocowy Raj cieszy się sporym zainteresowaniem wśród pensjonariuszy. Jest czysto, schludnie, a do tego blisko natury i zalewu, który powstał kilka lat temu i cieszy oko przyjezdnych. Dlatego na brak gości państwo Nowak nie narzekają.

    Rolnicy przyznają, że sadownictwo i agroturystyka pochłaniają sporo czasu, zwłaszcza latem. To właśnie wtedy ma miejsce zbiór owoców i w sadzie państwo Nowak spędzają wiele godzin, od świtu do zmierzchu.

    - Generalnie w połowie czerwca zaczynamy zbiór pierwszej odmiany czereśni. I jest to summit. Staramy się cały cykl zbioru przeprowadzić w jak najbardziej korzystnych warunkach. Mianowicie zrywamy owoc o możliwie, jak najwcześniejszej porze, jeżeli warunki pozwolą to jest godzina 5:00. Kończymy też możliwie jak najwcześniej, żeby, po zbiorze danej partii, nie trzymać tego owocu na słońcu. Momentalnie towar wędruje do chłodni. Jest jeszcze dodatkowo schładzany. Transport do odbiorców finalnych odbywa się również samochodem chłodnią, żeby jakby zminimalizować możliwość popsucia się tego owocu, żeby on był jędrny i jak najbardziej świeży - opowiada Maciej Nowak.

    Rolniczy handel detaliczny i przetwórstwo owoców

    Dodatkowo wokresie wakacyjnym, co nie dziwi, do Modły Królewskiej zjeżdża się najwięcej wczasowiczów. Latem jest więc co robić. Mimo to państwo Nowakowie zdecydowali się na jeszcze jen rodzaj działalności - małe przetwórstwo.

    - Zmusiła nas do tego troszkę sytuacja. W zeszłym roku zostało nam trochę owoców po głównych zbiorach, które dojrzały się dopiero później. Aby się nie zmarnowały, pomyśleliśmy, że zaczniemy robić przetwory z tego mamy. A w związku z tym, że że od dawien dawna robiliśmy dla siebie bardzo dużo przetworów, praktycznie nie kupowaliśmy nic gotowego, tylko właściwie z tego, co mieliśmy, przetwarzaliśmy, więc jakby mieliśmy receptury gotowe. Dlatego postanowiliśmy pokazać je innym i zaproponować trochę inną formę sprzedaży tego naszego owocu - mówi Elżbieta Nowak, właścicielka gospodarstwa Owocowy Raj.

    Państwo Nowakowie sprzedają przetwory w ramach rolniczego handlu detalicznego.

    - Przepisy nam to ułatwiają w tej chwili. Gdyby nie były tak sprzyjające, pewnie byśmy się nie zdecydowali na przetwórstwo. Natomiast rolniczy handel detaliczny jest na chwilę obecną w sam raz dla nas – mówi pani Elżbieta.

    W asortymencie państwa Nowaków znajdują się dżemy 100% naturalne na bazie owoców, cukru i pektyny, syropy do rozcieńczania z wodą, marynaty, suszymy owoce: jabłka i śliwki oraz powidła. Nieoceniona pomocą dla pani Eli jest jej mama, która nie dosyć, że dzieli się z nią swoimi świetnymi przepisami kulinarnymi sprzed lat, to jeszcze sama bierze udział w pracach.

    - To są też często przepisy, które jeszcze babcia wykorzystywała. Przekazała je mojej mamie, a teraz mama dała je mi. Mama dużo nam pomaga przy przetwórstwie - tłumaczy Elżbieta Nowak.

    W tym miesiącu mija rok, od chwili, gdy państwo Nowakowie zajmują się rolniczym handel detalicznym (RHD). Okres ten uznają za dobrze spożytkowany.

    - Myślę, że rozpoczęcie małego przetwórstwa w naszym gospodarstwo było dobrym pomysłem. Widzę duże zainteresowanie ze strony klientów. Sporo gości, którzy przyjeżdżają do naszej agroturystyki, widzą, że jest to nasz lokalny produkt. Kupują różne przetwory, nie patrząc specjalnie na cenę. Dla nich ważne jest to, że ten dżem czy sok powstał tutaj. Ufają nam i wierzą, że na pewno będzie dobry - zdradza pani Ela.

    Gdzie powstają pyszności pod marką Owocowy Raj? Początkowo rolnicy przygotowywali przetwory w domowej kuchni.

    - Rolniczy handel detaliczny to nam umożliwia. Pomieszczenie oczywiście było odebrane przez SANEPID - zaznacza pani Ela.

    W tej chwili produkcja ma miejsce w wydzielonym specjalnie do tego pomieszczeniu. - I tam sobie działamy w sezonie – dodaje pani Elżbieta.

    Rolnikom marzy się jednak dostosowane pod produkcję obiektu, który w tej chwili stoi pusty, nie jest zaadaptowany pod żadną działalność.

    - Mamy budynek, który chcielibyśmy przeznaczyć pod przetwórstwo. Wszystko jest kwestią tego, jak się wszystko będzie rozwijało. Wiadomo, że nie chcemy się rzucać na głęboką wodę. Ale nie zamykamy się na rozwój. Jeśli będzie szansa, na przykład skorzystania z dotacji, zrobimy to - mówi pani Elżbieta.

    Skracanie łańcucha dostaw od pola do stołu

    Model gospodarstwa państwa Nowaków idealnie wpisuje się w koncepcję strategii skracania łańcucha dostaw od pola do stołu. Dzięki temu, że wytwarzają u siebie produkt finalny i bezpośrednio z gospodarstwa sprzedają go klientom, wpływają pozytywnie na środowisko naturalne i klimat. W jaki sposób? Redukując koszty transportu do minimum oraz wykorzystując pozyskiwany produkt na tyle, ile się tylko da, ograniczając tym samym ilość odpadków.

    - W małym przetwórstwie cenne jest to, że można wykorzystywać owoce, które są niehandlowe. Nie chodzi o to, że to są owoce gorszej jakości czy na przykład pogniłe. Natomiast są owoce mniejsze, drobniejsze, które nie są handlowe, bo, jak wiemy, klienci kupują oczami. Natomiast właśnie mniejszy owoc spokojnie może być wykorzystany w przetwórstwie. I nie sprzedany świeży, może być sprzedany później zimą, zamknięty w słoiku. Myślę, że dzięki temu, choć w pewnym stopniu, przyczyniamy się do minimalizowania marnowania żywności – zaznacza Elżbieta Nowak.

    Czytaj także: Produkują w swoim gospodarstwie oleje i konkurują z molochami [VIDEO]

    • Tagi:
    • małe przetwórstwo
    • soki
    • przetwórstwo
    • iekoilogicznie
    • dżemy
    • owocowy raj
    • rolniczy handel detaliczny
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży

    5 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny skupu jaj - w maju widać wyraźne zmiany

    26 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Niesamowity boom w polskim sektorze rolno-spożywczym

    6 czerwca 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo ma mało czasu

    1 lutego 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo. Nabór w toku

    23 stycznia 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo. Nabór cały czas trwa

    17 stycznia 2024
    Prawo i finanse

    Nawet 500 tys. zł na małe przetwórstwo. Do kiedy trwa nabór?

    10 stycznia 2024
    Prawo i finanse

    Małe przetwórstwo - dziś wystartował nabór!

    3 stycznia 2024
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Rekordowa inwestycja w polskim gospodarstwie. Są największą taką farmą na świecie
    17 września 2025
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Newsy
    Czy "Locha plus" wróci? "Ten program pomógł ratować wiele gospodarstw rodzinnych"
    17 września 2025
    Najnowsze
    Artykuł sponsorowany
    Odnawialne źródła energii
    Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
    27 sierpnia 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności