Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Ma największe stado kóz rasy karpackiej [VIDEO]

Ma największe stado kóz rasy karpackiej [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Zrównoważony chów zwierząt 9 października 2022 17:00 Dorota Andrzejewska, Mateusz Ermanowicz Aktualizacja: 10 października 2022 14:50
 Ma największe stado kóz rasy karpackiej [VIDEO]
Źródło: D. Andrzejewska
Marek Bańka hoduje kozy i produkuje pyszne sery. Sam zrobił mobilną dojarnię. Miejsce, w którym pracuje, zapiera dech w piersi!
Spis treści:
  • Kozy rasy karpackiej na Podhalu

Marek Bańka hoduje kozy i produkuje pyszne sery. Sam zrobił mobilną dojarnię.

Kozy rasy karpackiej na Podhalu

Jeśli chcecie zakochać się w kozach ras prymitywnych musicie koniecznie przyjechać na Podhale. To tam znajduje się ich najwięcej. Widoki stad wypasających się na górskich zboczach zapierają dech w piersiach, a rozmowa z ludźmi, którzy z prawdziwą pasją zajmują się ich produkcją, pozostaje w pamięci na długo. Poznajcie jednego z takich hodowców: Marka Bańkę - przedsiębiorczego i pracowitego górala z głową pełną pomysłów.

W Kluszkowcach, koło Nowego Targu w Małopolsce swoje gospodarstwo posiada 32 - letni Marek Bańka. Jego rodzina na własność posiada 5 hektarów, ale pod wypas zwierząt wykorzystuje również grunty należące do innych osób, łącznie około 30 hektarów.

- Tu ogólnie są słabe gleby, głównie jest to VI klasa. Większość pól z reguły jest przeznaczana na łąki i na koszenie na siano, a bardzo rzadko się trafi, żeby ktoś miał jakieś zboże. My ogólnie to nie mamy zboża - opowiada Marek Bańka.

Od 2017 roku głównie zajmuje się hodowlą kóz rasy karpackiej.

- To wtedy właśnie kupiłem stado tutaj z okolicznej miejscowości, od hodowców z Ochotnicy - mówi Marek Bańka.

Dlaczego właśnie ta rasa?

- No, powiem szczerze, bo mi się podoba. Ładne są te kozy, mają długą sierść, są rogate i dobrze znoszą trudne warunki, właśnie takie, jakie są dziś. Jest zimno, pada deszcz. One dobrze się sprawują w warunkach, jak tu występują na Podhalu - tłumaczy Marek Bańka.

Obecnie hodowca posiada 90 sztuk. Jest to największe stado kóz tej rasy zachowawczej w Polsce.

Duża odporność i zdrowotność, długowieczność oraz dobra plenność to cechy, które charakteryzują rasę karpacką.

- Kozy karpackie są ogólnie odporne na zimno, bo mają okrywę dość długą. Niekiedy nawet dochodzi do 30 cm. Dzięki temu mogą wytrzymywać na mrozach. Jednak są sytuacje, gdy trzeba je też ochronić przed niskim temperaturami i wiatrem. Trzeba mieć uwagę na to, że jest to rasa wytrzymała, ale nie na wszystko - tłumaczy Marek Bańka.

Gdy tylko aura na to pozwala, kozy przebywają na wolnym powietrzu.

- W zasadzie od kiedy tylko się da, to kozy wychodzą na pastwisko. Przeważnie to jest koniec kwietnia, jak aura pozwala. Przeważnie wychodzimy na św. Wojciecha i pasiemy do śniega, bo tu w zasadzie do namiotu mamy niedaleko, to jak pokurzy to można je zgonić, i od razu są schronione - opowiada Marek Bańka.

Namiot, o którym wspomina hodowca, to dość ciekawe rozwiązanie. Obiekt powstał w 2020 roku i póki co, jak przekonuje pan Bańka, świetnie się sprawuje.

- Dla mnie jest to udogodnienie, bo jest mi łatwiej tam zwierzęta nakarmić i wywieźć obornik. Namiot sprzyja też samym kozom, bo są w jednym stadzie, nie boją się - mówi Marek Bańka.

W okresie wiosenno - letnio - jesiennym kozy żywią się głównie tym, co znajduje się na pastwiskach. Zimą natomiast dominują siano i sianokiszonki.

- Oprócz tego jeszcze dajemy zboże. Staramy się, by te zwierzęta były w dobrej kondycji, dlatego w diecie znajdują się jeszcze jarzyny, marchewka oraz gałęzie cetyny jodłowej czy świerkowej. Dzięki temu, naszym zdaniem, te zwierzęta, bardzo dobrze się mają przez zimę, bo w ten sposób dostarczamy im witaminę C. Widzimy, że lubią je obgryzać. Jest to jest dla nich przysmak - mówi Marek Bańka.

Z uwagi na to, że Marek Bańka z Kluszkowiec, nie uprawia ziemi, a jego główna działalność polowa to koszenie traw, rolnik posiada dwie kosiarki, dwie zgrabiarki taśmowe oraz trzy ciągniki: tradycyjnego polskiego ursusa „30 – tkę”, „ruska” oraz nabyty w tym roku ciągnik marki John Deere.

Kozy rasy karpackiej nie cechują się wysoką mlecznością, dlatego rolnik średnio na dobę od sztuki (w sezonie) pozyskuje około 1,5 litra, a od całego stada maksymalnie 100 litrów. Jesienią jednak wydajność spada.

- W tym okresie jesiennym tego mleka jest mniej, bo około 40 litrów. Poza tym latem kozy dojone są dwa razy dziennie, a jesienią już tylko raz - tłumaczy Marek Bańka.

Wszystko odbywa się na pastwisku w mobilnej dojarni, którą rolnik zbudował sam.

- Do wejścia do dojarni kozy zachęcane są paszą treściwą. I przy okazji dojenia zjadają sobie ją. Ten obiekt jest na kołach, dlatego, w razie draki, można go przewieźć, gdyby na przykład było trzeba zmienić miejsce wypasu. Zdarza się, że w ciągu lata przechodzimy na inne pastwiska. Dzięki temu, że dojarnia jest na kołach, można podróżować nią – mówi Marek Bańka.

Mleko w całości przeznaczane jest na produkcję serów, głównie tych tradycyjnych podhalańskich.

- Robię też czasem takie sery świeże typu bundz z ziołami, twaróg, ricottę i niekiedy też odważam żętycę. Takie proste sery w zasadzie. Nie robimy serów dojrzewających, tylko właśnie takie tradycyjne, tak, jak na Podhalu się robi - mówi Marek Bańka.

Wielkość produkcji oczywiście jest uzależniona od ilości mleka. W sezonie w „Bacówce u Bańki” powstaje zatem od 30 do 40 serów typu oscypek, a jesienią od kilku do kilkunastu. Bacówka znajduje się tuż przy pastwiskach, dojarni i namiotu. Dzięki temu, gdy kozy już są po porannym doju i spokojnie się pasą, pan Marek przystępuje do pracy związanej z wytwarzaniem serów. A gdy już są gotowe, klienci – głównie turyści, zatrzymują się przy bacówce i chętnie je nabywają. Produkty pan Marek sprzedaje w ramach rolniczego handlu detalicznego.

- udaje mi się w miarę sprzedać to tutaj właśnie na szałasie. Dość nawet nie ma problemu z tą sprzedażą – opowiada.

Warto zaznaczyć, że „Bacówka u Bańki” to jedyna na Podhalu, gdzie powstają sery kozie.

- Z reguły w bacówkach robią sery owczo-krowie, a my tu zajmujemy się tylko i wyłącznie przetwórstwem mleka koziego – mówi Marek Bańka.

Pytamy, czy z takiej działalności można się utrzymać?

- Można, tylko trzeba troszeczkę się poruszać z rana. Trzeba mieć po prostu chęci, bo to jest praca codziennie. Trzeba się poświęcić tym zwierzętom i być takim pasjonatem. Trzeba to lubić, bo bez tego myślę, że ciężko byłoby codziennie wstawać, doić kozy i później robi te sery – zapewnia Marek Bańka.

Kozy rasy karpackiej odznaczają dużą odpornością i zdrowotnością, długowiecznością i dobrą plennością. Istotne znaczenie ma także doskonałe przystosowanie tych kóz do trudnych warunków środowiska, niewybredności w doborze pasz. Cechy te powodują, że kozy tej rasy są dobrze przystosowane do trudnych warunków bytowania i produkcji.
Kozy są zwierzętami ogólnoużytkowymi. Charakteryzuje je harmonijna budowa ciała i prawidłowo wykształcone wymię. Kozy mają kształtną głowę, długą szyję, są rogate, posiadają krótkie, cienkie rogi wzniesione ku górze i tyłowi. Posiadają bródkę i często "dzwonki" na szyi. Uszy długie, wąskie, ruchliwe. Na głowie u obu płci często występuje nad oczami charakterystyczna grzywka. Tułów kóz jest dobrze zbudowany, grzbiet równy, zad spadzisty.
Kozły charakteryzują się wielkimi rozłożystymi rogami z charakterystycznym spiralnym skrętem w kierunku ruchu wskazówek zegara oraz obfitą brodą i grzywą.
Są to zwierzęta o białym umaszczeniu, o półdługiej okrywie włosowej z możliwością wystąpienia podszytu puchowego, która na środku grzbietu rozdziela się, równomiernie opadając na obie strony tułowia, przypominając okrywę strzechową. Wydajność produkcji mleka waha się w granicach 400 – 500 kg za laktację. Średnia plenność to 160%. Dojrzewanie płciowe – wczesne umożliwiające krycie kóz w pierwszym roku życia z zastrzeżeniem, że masa ciała kozy musi wynosić co najmniej 75% masy kozy dorosłej, choć zaleca się pierwsze krycie kóz w wieku około 16 miesięcy.

Źródło: izoo.krakow.pl

Czytaj także: Hodują 500 kóz, produkują mleko i sery. Czy to się opłaca? [VIDEO]

  • Tagi:
  • kozy
  • dojarnia
  • bacówka
  • rasa karpacka
  • Podhale
  • rasy rodzime
Dorota Andrzejewska, Mateusz Ermanowicz
Podobne artykuły
Zdrowie

Czy warto mieć owcę jako kosiarkę? Jakie zalety? O czym trzeba pamiętać?

28 lutego 2025
Dla domu

Kochają przedszkole, bo są w nim kozy i owce [VIDEO]

25 grudnia 2024
Inne hodowle

W całej Polsce rośnie hodowla kóz. Nie zgadniecie, gdzie jest ich najwięcej

6 sierpnia 2024
Inne hodowle

Postawili na kozy i pszczoły, ale bezpowrotnie stracili 8 lat

6 kwietnia 2024
Inne hodowle

Zbudował żywy żłóbek. Są w nim koń, owce, kozy…

31 grudnia 2023
Zrównoważony chów zwierząt

Hodowla ras rodzimych zwierząt [STAWKI DOPŁAT, WYKAZ RAS]

21 maja 2023
Zrównoważony chów zwierząt

Hodowla zwierząt w trybie ekologicznym

8 maja 2023
Ekologia z certyfikatem

Kozie sery kupują w całej Polsce [VIDEO]

6 maja 2023
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
15 maja 2025
Prawo i finanse
Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
15 maja 2025
Bydło i mleko
Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
15 maja 2025
Najnowsze
i-eko i-logicznie
Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
14 kwietnia 2025
Odnawialne źródła energii
Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
27 marca 2025
Materiał promocyjny
Odnawialne źródła energii
Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
19 marca 2025
Odnawialne źródła energii
Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
16 marca 2025
Odnawialne źródła energii
Produkcja mleka z wykorzystaniem OZE
26 lutego 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy