Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość
      Krowy mogą tracić mleko nawet o połowę? Zobacz, jak uratować wydajność w oborze
      Czy Twoje gospodarstwo może zasilać biogazownię? Sprawdź, ile zwierząt wystarczy
      Dziesiątki nowych przypadków. Ta choroba zwierząt wciąż rozszerza swój zasięg
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Szacowanie strat u rolników. Systemy informatyczne wyprą komisje gminne?
      Ekspert o tym, co robić, by uchronić się przed skutkami suszy i przymrozków
      Te rośliny wyglądają obłędnie i działają dobrze na glebę. Jak je komponować?
      Tego zabiegu w rzepaku nie można już absolutnie robić. KE zakazała
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
      Oprysk robi punktowo - tam, gdzie rozpoznaje szkodniki
      W porównaniu do maja 2024 wzrost wyniósł 90%! Ożywienie na rynku ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnik złożył wniosek o dopłaty obszarowe. Może go jeszcze zmienić?
      Polskie zboże za drogie? Zaskakujące wieści z rynku
      Dla tych dzieci rolników planowane są dopłaty. Chodzi nawet o 1.200 zł
      Ostatnie dni na wnioski o dopłaty bezpośrednie za 2025
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przyciąga wzrok bardziej niż lawenda. Królował w ogrodach babć, teraz wraca do łask
      Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?
      Pamiętaj o czerwcowym cięciu róż. Zakwitną nawet trzy razy w sezonie
      Mało znany krzew, bujnie kwitnący do września. Na rabaty i do donic
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Ceny żywca wołowego najwyższe w historii [PODCAST]

Ceny żywca wołowego najwyższe w historii [PODCAST]

i-eko i-logicznie - Zrównoważony chów zwierząt 19 października 2022 18:00 Dorota Andrzejewska, Mateusz Ermanowicz Aktualizacja: 21 października 2022 10:13
Ceny żywca wołowego najwyższe w historii  [PODCAST]
Źródło: M. Ermanowicz
- Jeżeli ktoś mówi, że dzisiaj produkcja żywca wołowego jest nieopłacalna, to znaczy, że albo ma trudne warunki w gospodarowaniu, albo nie do końca dobrze kalkuluje - mówi Jacek Zarzecki z PZHiPBM.
Spis treści:

    Produkcja bydła mięsnego w Polsce to przyszłościowy kierunek. Przemawia za tym wiele czynników: produkujemy coraz więcej bydła mięsnego, zdobywamy kolejne zagraniczne rynki zbytu na polską wołowiną i co najważniejsze - sami coraz chętniej po nią sięgamy.

    W jakim kierunku będzie rozwijał się sektor wołowiny? Czy producenci bydła poradzą sobie z coraz większą presją opinii publicznej w zakresie dobrostanu i wpływu hodowli zwierząt na klimat oraz środowisko? Jaka jest obecnie opłacalność prowadzenia takiego biznesu?

    Na te pytania odpowiada Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

    Producenci bydła mięsnego narzekać nie powinni. Borykają się, co prawda, ze wzrostami kosztów produkcji i, w pewnych rejonach Polski, niedoborami paszy, ale ceny oferowane przez skupy żywca są naprawdę przyzwoite.

    - Jeżeli ktoś mówi, że dzisiaj produkcja żywca wołowego jest nieopłacalna, to znaczy, że albo ma trudne warunki w gospodarowaniu, albo nie do końca dobrze kalkuluje. Dzisiaj widzimy, że cena żywca wołowego jest najwyższa w historii, bo jest ona wyższa od cen ubiegłorocznych o ponad 50% - mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

    Hodowlą krów mamek rasy limousine Jacek Zarzecki zajmuje się wspólnie z żoną od 12 lat. W tej chwili posiada 75 krów.

    - Moja hodowla bydła mięsnego opiera się głównie o użytki zielone, więc mam nadzieję, że jak najdłużej do końca października, czy do pierwszych śniegów krowy będą przebywać na pastwisku. Później przejdą z pastwiska do obory z wybiegiem, gdzie będą do wiosny – opowiada Jacek Zarzecki.

    W jego opinii ostatnie miesiące były sprzyjające dla producentów bydła.

    - To był dobry sezon dla hodowców i producentów żywca wołowego nie tylko pod względem ekonomicznym, ale także pod względem tego, że, mimo okresowej suszy, udało się zebrać dużo paszy. Mamy zapas na okres zimowy. Ale też są problemy, bolączki. Widzimy rosnące ceny nie tylko nawozów, paliwa, energii, ale i dodatków paszowych. To niewątpliwie będzie się odbijało na kondycji całego sektora. Dlatego myślę, że możemy być w tym zakresie delikatnymi optymistami - mówi Jacek Zarzecki.

    Prezes PZHiBM przekonuje, że sektor bydła mięsnego jest obecnie jednym z najbardziej stabilnych w branży rolnej.

    - Hodowla i chów bydła mięsnego, utrzymywanie opasów to jest dzisiaj ten element w rolnictwie, który daje możliwość alternatywnej działalności rolnikom, którzy chcą lub muszą zrezygnować z produkcji trzody chlewnej lub produkcji mleka. Jest to także szansa dla dwóch zawodowców. Producent bydła nie musi się zajmować tylko rolnictwem, ale może także pracować w innych sektorach gospodarki. I coraz częściej tak się dzieje. U nas często zwierzęta od miesiąca maja do miesiąca października przybywają na pastwiskach – opowiada Jacek Zarzecki.

    Są też takie hodowle, gdzie bydło przebywa na pastwiskach przez cały rok. Zimą jest tylko dokarmiane.

    - Chów otwarty, wypasy, wybiegi to w pewnej części odpowiedzi na to, czego oczekują konsumenci, a więc, żeby zwierzęta były chowane w jak najwyższym dobrostanie. I właśnie hodowla bydła mięsnego w Polsce to spełnia – przekonuje Jacek Zarzecki.

    Jacek Zarzecki jest przekonany, że polscy producenci bydła mięsnego w 90% spełniają obecnie najwyższe wymogi Unii Europejskiej, nie tylko w zakresie dobrostanu, ale także w zakresie ochrony środowiska.

    Aby otrzymać dopłaty dobrostanowe rolnicy musieli spełniać następujące warunki: zapewnić zwierzętom wypas, powiększyć powierzchnię bytową o 20% i wybieg w okresie jesienno - zimowym. W założeniach ekoschematu dobrostan, który miałby zacząć obowiązywać od przyszłego roku, kluczowy jest natomiast zapis mówiący o utrzymywaniu zwierząt bez uwięzi.

    - Jest to odpowiedź na oczekiwania społeczne, ale także na oczekiwania podmiotów, które eksportują z Polski żywy zwierzęta do innych krajów – komentuje Jacek Zarzecki.

    Szef PZHiPBM przypomina, że od 2023 roku producenci bydła, spełniający swym zwierzętom ponadstandardowe warunki utrzymania, będą otrzymywać nawet dwukrotnie wyższe dopłaty dobrostanowe.

    - Rolnicy widzą ogromną szansę w programie dobrostan zwierząt. Już dziś spełniają te warunki. A, zgodnie z założeniami nowej perspektywy finansowej, będą mogli liczyć na dopłaty ponad dwukrotnie wyższe niż do tej pory. Myślę, że będzie to spora zachęta finansowa do poprawy dobrostanu. Spowoduje to, że coraz więcej gospodarstw będzie skłonnych do spełniania lepszych warunków zwierzętom. Jeżeli do tego dodamy także możliwość wsparcia w ramach II filaru, czyli inwestycje poprawiające dobrostan zwierząt. To będzie naturalna kolej rzeczy, żeby tych gospodarstw będzie więcej - mówi Jacek Zarzecki.

    Z pewnością dopłaty dobrostanowe są sporą częścią składową przychodów, jakie trafiają do gospodarstw. Co robić, by te zyski jeszcze bardziej zwiększać?

    - Przede wszystkim trzeba przeanalizować warunki, które są możliwe do produkcji w każdym gospodarstwie. Mamy potężny rozrzut, jeżeli chodzi o gospodarstwa, które utrzymują bydło mięsne. W Polsce są to najczęściej gospodarstwa rodzinne, małe, które posiadają około 20 sztuk zwierząt. Posiadając bydło typowo mięsne warto sprzedawać do gospodarstw hodowlanych. Trzeba poza tym wziąć pod uwagę to, czy opieramy się na własnych użytkach zielonych, czy musimy kupować dużo paszy, czy jesteśmy samo samowystarczalni. Każdy rolnik dzisiaj powinien przede wszystkim usiąść z kartką i ołówkiem i przeanalizować, czy dana model prowadzenia gospodarstwa mu się opłaca czy nie, bo jeżeli bilans, ten ostateczny, wychodzi na minus, to znaczy, że trzeba coś zmienić, może system utrzymania bądź żywienia – mówi Jacek Zarzecki.

    • Tagi:
    • Jacek Zarzecki
    • dobrostan zwierząt
    • ekoschemat
    • wołowina
    • produkcja bydła
    • ceny żywca wołowego
    Dorota Andrzejewska, Mateusz Ermanowicz
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość

    11 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    Zostały tylko dwa tygodnie, aby wnioskować o 150 tys. zł.

    11 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    Międzyplony w ekoschematach. Jakie terminy i zasady obowiązują?

    5 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?

    4 czerwca 2025
    Bydło i mleko

    Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać

    30 maja 2025
    Bydło i mleko

    Rolnicy apelują o rezygnację z kontroli dobrostanowych w gospodarstwach

    29 maja 2025
    Hodowla

    Nowy nabór ARiMR 2025. Nawet 150 tys. zł na poprawę dobrostanu bydła i świń

    21 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Duże zmiany dla rolników od sierpnia. Takich plonów nie będzie można sprzedawać
    12 czerwca 2025
    Artykuł partnera
    Uprawa gleby
    Jakość gleb uprawnych coraz gorsza [FILM]
    12 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Czy Unia będzie mogła blokować dopłaty dla rolników? "Niebezpieczny precedens"
    12 czerwca 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
    14 kwietnia 2025
    Odnawialne źródła energii
    Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
    27 marca 2025
    Materiał promocyjny
    Odnawialne źródła energii
    Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
    19 marca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
    16 marca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Produkcja mleka z wykorzystaniem OZE
    26 lutego 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy