Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Ceny żywca wołowego najwyższe w historii [PODCAST]

Ceny żywca wołowego najwyższe w historii [PODCAST]

i-eko i-logicznie - Zrównoważony chów zwierząt 19 października 2022 18:00 Dorota Andrzejewska, Mateusz Ermanowicz Aktualizacja: 21 października 2022 10:13
Ceny żywca wołowego najwyższe w historii  [PODCAST]
Źródło: M. Ermanowicz
- Jeżeli ktoś mówi, że dzisiaj produkcja żywca wołowego jest nieopłacalna, to znaczy, że albo ma trudne warunki w gospodarowaniu, albo nie do końca dobrze kalkuluje - mówi Jacek Zarzecki z PZHiPBM.
Spis treści:

    Produkcja bydła mięsnego w Polsce to przyszłościowy kierunek. Przemawia za tym wiele czynników: produkujemy coraz więcej bydła mięsnego, zdobywamy kolejne zagraniczne rynki zbytu na polską wołowiną i co najważniejsze - sami coraz chętniej po nią sięgamy.

    W jakim kierunku będzie rozwijał się sektor wołowiny? Czy producenci bydła poradzą sobie z coraz większą presją opinii publicznej w zakresie dobrostanu i wpływu hodowli zwierząt na klimat oraz środowisko? Jaka jest obecnie opłacalność prowadzenia takiego biznesu?

    Na te pytania odpowiada Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

    Producenci bydła mięsnego narzekać nie powinni. Borykają się, co prawda, ze wzrostami kosztów produkcji i, w pewnych rejonach Polski, niedoborami paszy, ale ceny oferowane przez skupy żywca są naprawdę przyzwoite.

    - Jeżeli ktoś mówi, że dzisiaj produkcja żywca wołowego jest nieopłacalna, to znaczy, że albo ma trudne warunki w gospodarowaniu, albo nie do końca dobrze kalkuluje. Dzisiaj widzimy, że cena żywca wołowego jest najwyższa w historii, bo jest ona wyższa od cen ubiegłorocznych o ponad 50% - mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

    Hodowlą krów mamek rasy limousine Jacek Zarzecki zajmuje się wspólnie z żoną od 12 lat. W tej chwili posiada 75 krów.

    - Moja hodowla bydła mięsnego opiera się głównie o użytki zielone, więc mam nadzieję, że jak najdłużej do końca października, czy do pierwszych śniegów krowy będą przebywać na pastwisku. Później przejdą z pastwiska do obory z wybiegiem, gdzie będą do wiosny – opowiada Jacek Zarzecki.

    W jego opinii ostatnie miesiące były sprzyjające dla producentów bydła.

    - To był dobry sezon dla hodowców i producentów żywca wołowego nie tylko pod względem ekonomicznym, ale także pod względem tego, że, mimo okresowej suszy, udało się zebrać dużo paszy. Mamy zapas na okres zimowy. Ale też są problemy, bolączki. Widzimy rosnące ceny nie tylko nawozów, paliwa, energii, ale i dodatków paszowych. To niewątpliwie będzie się odbijało na kondycji całego sektora. Dlatego myślę, że możemy być w tym zakresie delikatnymi optymistami - mówi Jacek Zarzecki.

    Prezes PZHiBM przekonuje, że sektor bydła mięsnego jest obecnie jednym z najbardziej stabilnych w branży rolnej.

    - Hodowla i chów bydła mięsnego, utrzymywanie opasów to jest dzisiaj ten element w rolnictwie, który daje możliwość alternatywnej działalności rolnikom, którzy chcą lub muszą zrezygnować z produkcji trzody chlewnej lub produkcji mleka. Jest to także szansa dla dwóch zawodowców. Producent bydła nie musi się zajmować tylko rolnictwem, ale może także pracować w innych sektorach gospodarki. I coraz częściej tak się dzieje. U nas często zwierzęta od miesiąca maja do miesiąca października przybywają na pastwiskach – opowiada Jacek Zarzecki.

    Są też takie hodowle, gdzie bydło przebywa na pastwiskach przez cały rok. Zimą jest tylko dokarmiane.

    - Chów otwarty, wypasy, wybiegi to w pewnej części odpowiedzi na to, czego oczekują konsumenci, a więc, żeby zwierzęta były chowane w jak najwyższym dobrostanie. I właśnie hodowla bydła mięsnego w Polsce to spełnia – przekonuje Jacek Zarzecki.

    Jacek Zarzecki jest przekonany, że polscy producenci bydła mięsnego w 90% spełniają obecnie najwyższe wymogi Unii Europejskiej, nie tylko w zakresie dobrostanu, ale także w zakresie ochrony środowiska.

    Aby otrzymać dopłaty dobrostanowe rolnicy musieli spełniać następujące warunki: zapewnić zwierzętom wypas, powiększyć powierzchnię bytową o 20% i wybieg w okresie jesienno - zimowym. W założeniach ekoschematu dobrostan, który miałby zacząć obowiązywać od przyszłego roku, kluczowy jest natomiast zapis mówiący o utrzymywaniu zwierząt bez uwięzi.

    - Jest to odpowiedź na oczekiwania społeczne, ale także na oczekiwania podmiotów, które eksportują z Polski żywy zwierzęta do innych krajów – komentuje Jacek Zarzecki.

    Szef PZHiPBM przypomina, że od 2023 roku producenci bydła, spełniający swym zwierzętom ponadstandardowe warunki utrzymania, będą otrzymywać nawet dwukrotnie wyższe dopłaty dobrostanowe.

    - Rolnicy widzą ogromną szansę w programie dobrostan zwierząt. Już dziś spełniają te warunki. A, zgodnie z założeniami nowej perspektywy finansowej, będą mogli liczyć na dopłaty ponad dwukrotnie wyższe niż do tej pory. Myślę, że będzie to spora zachęta finansowa do poprawy dobrostanu. Spowoduje to, że coraz więcej gospodarstw będzie skłonnych do spełniania lepszych warunków zwierzętom. Jeżeli do tego dodamy także możliwość wsparcia w ramach II filaru, czyli inwestycje poprawiające dobrostan zwierząt. To będzie naturalna kolej rzeczy, żeby tych gospodarstw będzie więcej - mówi Jacek Zarzecki.

    Z pewnością dopłaty dobrostanowe są sporą częścią składową przychodów, jakie trafiają do gospodarstw. Co robić, by te zyski jeszcze bardziej zwiększać?

    - Przede wszystkim trzeba przeanalizować warunki, które są możliwe do produkcji w każdym gospodarstwie. Mamy potężny rozrzut, jeżeli chodzi o gospodarstwa, które utrzymują bydło mięsne. W Polsce są to najczęściej gospodarstwa rodzinne, małe, które posiadają około 20 sztuk zwierząt. Posiadając bydło typowo mięsne warto sprzedawać do gospodarstw hodowlanych. Trzeba poza tym wziąć pod uwagę to, czy opieramy się na własnych użytkach zielonych, czy musimy kupować dużo paszy, czy jesteśmy samo samowystarczalni. Każdy rolnik dzisiaj powinien przede wszystkim usiąść z kartką i ołówkiem i przeanalizować, czy dana model prowadzenia gospodarstwa mu się opłaca czy nie, bo jeżeli bilans, ten ostateczny, wychodzi na minus, to znaczy, że trzeba coś zmienić, może system utrzymania bądź żywienia – mówi Jacek Zarzecki.

    • Tagi:
    • Jacek Zarzecki
    • dobrostan zwierząt
    • ekoschemat
    • wołowina
    • produkcja bydła
    • ceny żywca wołowego
    Dorota Andrzejewska, Mateusz Ermanowicz
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?

    9 sierpnia 2025
    Ekonomika

    Stabilne dostawy mleka, wysokie ceny mięsa – prognozy dla rynku

    29 lipca 2025
    Przepisy

    Po tym wezwaniu rolnik będzie miał siedem dni na reakcję. Idą zmiany w prawie

    27 lipca 2025
    Przepisy

    Bez tego certyfikatu ARiMR może odmówić dopłat. Jest nowa data! Zmiany od 2025?

    25 lipca 2025
    Drób

    W jakich warunkach utrzymuje się kury w Europie? Jak wypada Polska?

    16 lipca 2025
    Drób

    Mercosur to poważne zagrożenie dla europejskich producentów drobiu

    11 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja

    10 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Jeszcze masz czas na złożenie tego wniosku. Ale dodatkowe dni naboru szybko miną

    6 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Powtórki z "piątki dla zwierząt" nie będzie. Jak minister obroni polską żywność?
    17 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
    17 sierpnia 2025
    Przepisy
    Rolnicy oddadzą swoje zniszczone pola, a w zamian otrzymają dobre grunty z KOWR?
    17 sierpnia 2025
    Najnowsze
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności