Rolada wieprzowa z chrzanem
Składniki:
- 6 kotletów wieprzowych
- 3 łyżeczki startego chrzanu
- 6 łyżek białego sera (bardzo gęstego)
- 2 łyżki bułki tartej
- około 12 cienko krojonych plastrów surowej szynki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso wieprzowe rozbijam na niezbyt cienki plaster. Przyprawiam według gustu. Ser mieszam z chrzanem i bułką tartą, doprawiam solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładam serowo-chrzanowy farsz, po czym zawijam mięso w roladkę, która owijam w plastry szynki. Układam ciasno w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Zapiekam przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, od czasu do czasu smarując je powstałym przy pieczeniu sosem. Jeśli jest go zbyt mało - można użyć wody. Jeśli mięso zamierzamy piec na patelni lub w garnku, trzeba je wcześniej związać.
Inne pyszne przepisy znajdziesz TUTAJ