Maślane pierniczki
Święta tuż, tuż. kto jeszcze nie upiekł pierników? Podsyłamy przepis na pyszne, maślane pierniczki.
Składniki:
- 1 litr maślanki,
- 1 kg cukru,
- 500 g masła (może być użyta też dobrej jakości margaryna),
- 1 łyżka smalcu,
- 4 paczki przyprawy do pierników,
- 1 opakowanie cynamonu,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki kawy (mielonej),
- 300 ml miodu,
- 4 jajka,
- ok. 1,5 kg mąki,
- 2 łyżki amoniaku
Przygotowanie:
Cukier i maślankę gotuję do momentu, aż powstanie lekko brązowy syrop. Dodaję margarynę, smalec, przyprawy, kakao, kawę i miód. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijam z 4 łyżkami cukru na kogel-mogel. Do syropu dodaję mąkę i jajka. Wszystko dokładnie mieszam dodając amoniak. Ciasto powinno być luźne i klejące. Najlepiej przykryć je płócienną ściereczką. Kiedy pozostawiam je na ok. 24 godziny, ciasto gęstnieje i twardnieje, dzięki czemu łatwiej jest je rozwałkować i wykroić pierniczki. Jeśli nie mam na to czasu, do pieczenia pierników przystępuję od razu po wyrobieniu ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne - podsypuję mąką. Wycinam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach. Piekę je ok. 15 minut w 180 stopniach.