Gorąca czekolada może pomóc schudnąć? Dlaczego jeszcze warto ją pić?
Jak przygotować kubek czekolady na gorąco?
składniki:
500 ml mleka (przygotowując gorącą czekoladę możemy zamiast mleka krowiego użyć niesłodzonego mleka kokosowego lub migdałowego)
pół szklanki śmietanki
4 łyżki cukru
150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam mleko i śmietankę. Dodaję cukier. Podgrzewam na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować. Staram się cały czas mieszać. Dodaję posiekaną czekoladę. Podgrzewam cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści, po czym stanie się gładka i kremowa. Można do niej dla smaku dodać odrobinę cynamonu, ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego. W wersji dla dorosłych można dodać szczyptę chilli. Czekoladę podaję w małych filiżankach lub kubeczkach. Można ją udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Gorąca czekolada jest jednym z najpopularniejszych zimowych napojów. I nic w tym dziwnego, w końcu nie tylko pysznie smakuje, ale także niesie ze sobą wiele niesamowitych korzyści.
Gorąca czekolada nie tylko pomaga utrzymać nam ciepło podczas mroźnych dni, ale również zwiększa ogólny stan naszego zdrowia. Sama czekolada jest bogata w potężne przeciwutleniacze, które zapobiegają chorobom serca, przedwczesnemu starzeniu się, a nawet mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Im ciemniejsza czekolada, tym silniejsze zawiera przeciwutleniacze. Ponadto gorąca czekolada od wielu lat jest lekiem na walkę ze złym nastrojem.
Pięć powodów, dla których warto pić gorącą czekoladę!
- Zwiększa moc mózgu - flawonoidy zawarte w gorącej czekoladzie zwiększają przepływ krwi i tlenu do mózgu, co pomaga lepiej myśleć.
- Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i wino – potwierdzają to badania Cornell University. Co więcej, picie gorącej czekolady jest jednym z najpyszniejszych sposobów na walkę ze starzeniem.
- Poprawia nastrój - ten smaczny napój pomaga zwalczać stres, lęk i depresję. Gorąca czekolada stymuluje uwalnianie endorfin, co pomaga poprawić nastrój i sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.
- Poprawia zdrowie tętnic - zdaniem naukowców, flawonoidy znajdujące się w gorącej czekoladzie są dobre dla zdrowia tętnic. Flawonoidy zmniejszają ryzyko chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie elastyczności naczyń krwionośnych.
- Pomaga schudnąć - prawidłowo przyrządzona gorąca czekolada jest pyszna i niskokaloryczna. Dodatkowym plusem jest to, że picie filiżanki gorącej niskokalorycznej czekolady, zapobiega spożyciu wysokokalorycznej żywności, takiej jak np. słodkie pączki, ciastka i ciasta.
Pijąc zdrową gorącą czekoladę pamiętajmy, aby robić to z umiarem. Czekolada zawiera cukry i tłuszcze nasycone, więc nie pozwalajmy sobie na więcej niż 2 filiżanki dziennie. Pamiętajmy, aby unikać dodawania do niej cukru. Im mniej cukru, tym lepiej dla naszego zdrowia.