Grzybowy gulasz z bazyliowym puree
Składniki:
- 1 kg mięsa gulaszowego
- 200 g leśnych grzybów (przynajmniej 1/3 porcji musi być suszonych)
- 2 cebule
- 1 por
- 1/3 szklanki oliwy
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 kg ziemniaków
- około 2 szklanek mleka
- 2 łyżki masła
- duża garść bazylii
- 3 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
2/3 porcji grzybów namaczam w 2 szklankach ciepłej wodzie. Resztę mielę na drobny proszek. Mięso kroję w większą kostkę. Mieszam z mąką, po czym wrzucam do rozgrzanego garnka (najlepiej z podwójnym dnem), wysmarowanego oliwą. Smażę je tak długo, aż się zarumieni. Zalewam grzybami razem z wodą i gotuję na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i podsmażam na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski por. Dodaję do mięsa i duszę, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Całość doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie gotuję w mleku (zamiast w wodzie) obrane ziemniaki z odrobiną soli i bazylią. Odcedzam (nie wylewam wszystkiego mleka - może się przydać). Usuwam gałązki bazylii (drobne listka mogą zostać w ziemniakach). Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaję masło i 2 żółtka. Dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt sztywna – dodaję odrobinę mleka od gotowania ziemniaków.
Usmażone mięso z grzybami przekładam do żaroodpornego okrągłego naczynia. Przygotowane puree układam równomiernie na przygotowanym gulaszu. Żółtko roztrzepuje z odrobiną mleka (od gotowania ziemniaków) i smaruje po ziemniakach. Całość posypuję zmielonymi grzybami wymieszanymi z bułką tartą. Wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Zobacz ceny warzyw potrzebnych do przyrządzenia tej potrawy - KLIKNIJ TUTAJ
Więcej przepisów na hotblog