Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Grzybowy gulasz z bazyliowym puree

Grzybowy gulasz z bazyliowym puree

Dla domu - Hotblog 19 września 2023 13:16 Redakcja Aktualizacja: 19 września 2023 13:37
Grzybowy gulasz z bazyliowym puree
Źródło: hotblog
W lasach pojawiły się pierwsze grzyby. Podpowiadamy co zrobić ze znalezionymi zbiorami
Spis treści:
    • 1 kg mięsa gulaszowego
    • 200 g leśnych grzybów (przynajmniej 1/3 porcji musi być suszonych)
    • 2 cebule
    • 1 por
    • 1/3 szklanki oliwy
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • sól i świeżo zmielony pieprz
    • 1 kg ziemniaków
    • około 2 szklanek mleka
    • 2 łyżki masła
    • duża garść bazylii
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki bułki tartej

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    2/3 porcji grzybów namaczam w 2 szklankach ciepłej wodzie. Resztę mielę na drobny proszek. Mięso kroję w większą kostkę. Mieszam z mąką, po czym wrzucam do rozgrzanego garnka (najlepiej z podwójnym dnem), wysmarowanego oliwą. Smażę je tak długo, aż się zarumieni. Zalewam grzybami razem z wodą i gotuję na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i podsmażam na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski por. Dodaję do mięsa i duszę, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Całość doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie gotuję w mleku (zamiast w wodzie) obrane ziemniaki z odrobiną soli i bazylią. Odcedzam (nie wylewam wszystkiego mleka - może się przydać). Usuwam gałązki bazylii (drobne listka mogą zostać w ziemniakach). Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaję masło i 2 żółtka. Dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt sztywna – dodaję odrobinę mleka od gotowania ziemniaków.

    Usmażone mięso z grzybami przekładam do żaroodpornego okrągłego naczynia. Przygotowane puree układam równomiernie na przygotowanym gulaszu. Żółtko roztrzepuje z odrobiną mleka (od gotowania ziemniaków) i smaruje po ziemniakach. Całość posypuję zmielonymi grzybami wymieszanymi z bułką tartą. Wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

    Zobacz ceny warzyw potrzebnych do przyrządzenia tej potrawy - KLIKNIJ TUTAJ

    Więcej przepisów na hotblog

    Źródło: hotblog
    • Tagi:
    • danie obiadowe
    • pomysł na obiad
    • grzybowy gulasz
    • przepis
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    23 października 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    W grudniu mija ważny termin dla rolników. Spis tych zwierząt jest obowiązkowy
    8 grudnia 2025
    Uprawy
    Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
    8 grudnia 2025
    Przepisy
    ARiMR ostrzega: Masz czas do połowy grudnia. Bez tego wpisu można być zablokowanym
    8 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Pieczarki faszerowane rybą
    7 grudnia 2025
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności