Wrong placement 67b8233d-51c6-43db-baef-f4f9660eb420
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Grzybowy gulasz z bazyliowym puree

Grzybowy gulasz z bazyliowym puree

Dla domu - Hotblog 19 września 2023 13:16 Redakcja Aktualizacja: 19 września 2023 13:37
Grzybowy gulasz z bazyliowym puree
Źródło: hotblog
W lasach pojawiły się pierwsze grzyby. Podpowiadamy co zrobić ze znalezionymi zbiorami
Spis treści:
    • 1 kg mięsa gulaszowego
    • 200 g leśnych grzybów (przynajmniej 1/3 porcji musi być suszonych)
    • 2 cebule
    • 1 por
    • 1/3 szklanki oliwy
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • sól i świeżo zmielony pieprz
    • 1 kg ziemniaków
    • około 2 szklanek mleka
    • 2 łyżki masła
    • duża garść bazylii
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki bułki tartej

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    2/3 porcji grzybów namaczam w 2 szklankach ciepłej wodzie. Resztę mielę na drobny proszek. Mięso kroję w większą kostkę. Mieszam z mąką, po czym wrzucam do rozgrzanego garnka (najlepiej z podwójnym dnem), wysmarowanego oliwą. Smażę je tak długo, aż się zarumieni. Zalewam grzybami razem z wodą i gotuję na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i podsmażam na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski por. Dodaję do mięsa i duszę, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Całość doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie gotuję w mleku (zamiast w wodzie) obrane ziemniaki z odrobiną soli i bazylią. Odcedzam (nie wylewam wszystkiego mleka - może się przydać). Usuwam gałązki bazylii (drobne listka mogą zostać w ziemniakach). Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaję masło i 2 żółtka. Dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt sztywna – dodaję odrobinę mleka od gotowania ziemniaków.

    Usmażone mięso z grzybami przekładam do żaroodpornego okrągłego naczynia. Przygotowane puree układam równomiernie na przygotowanym gulaszu. Żółtko roztrzepuje z odrobiną mleka (od gotowania ziemniaków) i smaruje po ziemniakach. Całość posypuję zmielonymi grzybami wymieszanymi z bułką tartą. Wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

    Zobacz ceny warzyw potrzebnych do przyrządzenia tej potrawy - KLIKNIJ TUTAJ

    Więcej przepisów na hotblog

    Źródło: hotblog
    • Tagi:
    • danie obiadowe
    • pomysł na obiad
    • grzybowy gulasz
    • przepis
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    22 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
    28 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
    28 czerwca 2025
    Technika
    Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
    28 czerwca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Kwitnie tam, gdzie inne rośliny sobie nie poradzą. Będzie zdobić ogród wiele lat
    28 czerwca 2025
    Dla domu
    Jak często kosić trawę? Co robić, by mieć zielony dywan w ogrodzie?
    28 czerwca 2025
    Dla domu
    Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
    27 czerwca 2025
    Dla domu
    Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
    27 czerwca 2025
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
    26 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności