Budyniowo-jagodowa tarta
                        
                    
                    Składniki na ciasto:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 150 g zimnego masła
 - 250 g mąki
 - 80 g cukru
 - 1 żółtko
 
Pozostałe składniki:
- 2 szklanki jagód
 - budyń waniliowy na 1 litr mleka
 - 5 łyżki cukru
 - 0,5 litra mleka
 - 150 g masła
 - masło do wysmarowania formy
 
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatam. Ciasto owinięte w folię wkładam na około 15 minut do lodówki. Formę do tarty smaruję masłem. Wylepiam ją schłodzonym ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem. Przykrywam je papierem do pieczenia i obciążam, np. suchą fasolą. Piekę w 180 stopniach C około 20-25 minut, po czym usuwam fasolę.
Dalej piekę aż ciasto będzie mieć złoty kolor (około 10 minut). 1 szklankę jagód zagotowuję z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru. Kartoflankę rozpuszczam w 1/4 szklanki zimnej wody i dolewam do gotujących się jagód. Gorącą masę wylewam na ciasto. Z mleka, reszty cukru i proszku budyniowego gotuję budyń. Do gorącego budynku dodaję masło i energicznie mieszam (można mikserem) aż masa będzie jednolita. Wylewam na masę jagodową. Na nią wysypuję owoce. Ostawiam do stężenia.
- Tagi:
 - tarta
 - przepis na tartę
 


























