Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zrezygnował z trzody chlewnej i z bydła. Z czym wiąże przyszłość?

Zrezygnował z trzody chlewnej i z bydła. Z czym wiąże przyszłość?

Hodowla - Drób 5 listopada 2020 07:39 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 5 listopada 2020 12:49
1 komentarzy
Zrezygnował z trzody chlewnej i z bydła. Z czym wiąże przyszłość?
W rozwinięciu produkcji bardzo pomogło mu również to, że znajomi, okoliczni rolnicy udostępnili mu swoje kontakty.
Spis treści:

    - W okolicy jest kilku rolników, którzy mają drób. Zmotywowali mnie do tego, by spróbować. Trzoda chlewna bowiem i bydło średnio mi się opłacały - przyznaje Robert Drost, właściciel fermy drobiu.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

     

    Robert Drost z Żużeli w województwie opolskim od 6 lat zajmuje się produkcją drobiu. Prowadzi gospodarstwo wraz z żoną od 2000 roku. Ma 66 ha, 62 to grunty własne, 4 ha są dzierżawione. Kiedyś zajmował się produkcją trzody chlewnej i bydła, ale ostatecznie ją zlikwidował i od 6 lat prowadzi chów drobiu. Dwa stare budynki inwentarskie zostały odnowione, przerobione - utrzymywana jest w nich kaczka pekin (ok. 9 tys. sztuk w każdym rzucie). - Te rzuty są „na zakładkę” - są duże kaczki i małe kaczki w osobnych budynkach - mówi właściciel fermy.

    Po 5 latach, w 2019 roku powstał nowy obiekt - tu utrzymywane są kaczki (po 14-15 tys. sztuk w jednym rzucie) lub brojler kurzy (po 30 tys. sztuk), w zależności od koniunktury.

    ZOBACZ TEŻ - DOBRA TEMPERATURA W KURNIKU - JAKIE PRZYNOSI EFEKTY?

    Jak ocenia gospodarz, zaplecze maszynowe jest kompletne. Posiada dwa ciągniki rolnicze marki New Holland, przyczepy i wszystkie maszyny do uprawy roślin. - W ostatnich latach, przez to że większy nacisk kładziemy na hodowlę, z pewnych maszyn musieliśmy zrezygnować. Sprzedaliśmy kombajny, ponieważ były już stare, trzymanie ich nie było ekonomicznie uzasadnione. Teraz, jeśli chodzi o zbiory roślin, korzystamy z usług. Zaplecze maszynowe tyczy się tylko uprawy i pielęgnacji roślin - mówi Robert Drost.

    Ukończył studia rolnicze na Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Dlaczego postawił na drób? - Tu, w okolicy, jest kilku rolników, którzy mają drób, zajmują się nim już od lat. Oni mi po prostu podpowiedzieli, zmotywowali do tego, by spróbować. Trzoda chlewna bowiem i bydło średnio mi się opłacały - przyznaje. Stanęli z żoną przed dylematem. - Albo obrabiamy tylko pole i idziemy gdzieś do pracy, bo 60 hektarów ziemi to nie jest dziś na tyle dużo, żeby z tego można było żyć, albo zajmujemy się czymś innym, czyli hodowlą. Moja żona i tak jest nauczycielem, więc na co dzień pracuje w szkole. Ja po ukończeniu studiów miałem możliwość pójść gdzieś do pracy, ale doszliśmy do wniosku, że będziemy się starać robić coś swojego. Po zlikwidowaniu trzody i bydła zostaliśmy przy drobiu - dodaje.

    Co jeszcze pomogło mu w zdobyciu doświadczenia? - To mam po rodzicach. Już jako mały chłopiec robiłem z ojcem na polu, przy świnkach, przy bydle i tak się w tym urosło. Kiedyś co prawda to było bardziej opłacalne niż dzisiaj i było z tego dużo frajdy. Dlatego też wybrałem technikum rolnicze, potem studia w tym kierunku i tak zostało do dzisiaj - uśmiecha się.

    W rozwinięciu produkcji bardzo pomogło mu również to, że znajomi, okoliczni rolnicy udostępnili mu swoje kontakty. - Mojej produkcji nie wzięli za konkurencyjną dla siebie. Podpowiedzieli, gdzie można kupić paszę, gdzie jest lepsza, gdzie gorsza - przyznaje Robert Drost.
     

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • kurczęta
    • kaczki pekin
    • chów drobiu
    • ferma drobiu
    • rolnik
    • kaczki
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Te terminy mają kluczowe znaczenie, by otrzymać wypłaty z KRUS

    12 grudnia 2025
    Uprawa gleby

    Przełomowa technika może pomóc rolnikom. Stawką zwiększenie plonów

    9 grudnia 2025
    Newsy

    Rozjuszony byk zaatakował rolnika. Mężczyzna nie żyje

    25 listopada 2025
    Przepisy

    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach

    15 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
    25 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
    25 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności