Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zrezygnował z trzody chlewnej i z bydła. Z czym wiąże przyszłość?

Zrezygnował z trzody chlewnej i z bydła. Z czym wiąże przyszłość?

Hodowla - Drób 5 listopada 2020 07:39 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 5 listopada 2020 12:49
1 komentarzy
Zrezygnował z trzody chlewnej i z bydła. Z czym wiąże przyszłość?
W rozwinięciu produkcji bardzo pomogło mu również to, że znajomi, okoliczni rolnicy udostępnili mu swoje kontakty.
Spis treści:

    - W okolicy jest kilku rolników, którzy mają drób. Zmotywowali mnie do tego, by spróbować. Trzoda chlewna bowiem i bydło średnio mi się opłacały - przyznaje Robert Drost, właściciel fermy drobiu.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

     

    Robert Drost z Żużeli w województwie opolskim od 6 lat zajmuje się produkcją drobiu. Prowadzi gospodarstwo wraz z żoną od 2000 roku. Ma 66 ha, 62 to grunty własne, 4 ha są dzierżawione. Kiedyś zajmował się produkcją trzody chlewnej i bydła, ale ostatecznie ją zlikwidował i od 6 lat prowadzi chów drobiu. Dwa stare budynki inwentarskie zostały odnowione, przerobione - utrzymywana jest w nich kaczka pekin (ok. 9 tys. sztuk w każdym rzucie). - Te rzuty są „na zakładkę” - są duże kaczki i małe kaczki w osobnych budynkach - mówi właściciel fermy.

    Po 5 latach, w 2019 roku powstał nowy obiekt - tu utrzymywane są kaczki (po 14-15 tys. sztuk w jednym rzucie) lub brojler kurzy (po 30 tys. sztuk), w zależności od koniunktury.

    ZOBACZ TEŻ - DOBRA TEMPERATURA W KURNIKU - JAKIE PRZYNOSI EFEKTY?

    Jak ocenia gospodarz, zaplecze maszynowe jest kompletne. Posiada dwa ciągniki rolnicze marki New Holland, przyczepy i wszystkie maszyny do uprawy roślin. - W ostatnich latach, przez to że większy nacisk kładziemy na hodowlę, z pewnych maszyn musieliśmy zrezygnować. Sprzedaliśmy kombajny, ponieważ były już stare, trzymanie ich nie było ekonomicznie uzasadnione. Teraz, jeśli chodzi o zbiory roślin, korzystamy z usług. Zaplecze maszynowe tyczy się tylko uprawy i pielęgnacji roślin - mówi Robert Drost.

    Ukończył studia rolnicze na Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Dlaczego postawił na drób? - Tu, w okolicy, jest kilku rolników, którzy mają drób, zajmują się nim już od lat. Oni mi po prostu podpowiedzieli, zmotywowali do tego, by spróbować. Trzoda chlewna bowiem i bydło średnio mi się opłacały - przyznaje. Stanęli z żoną przed dylematem. - Albo obrabiamy tylko pole i idziemy gdzieś do pracy, bo 60 hektarów ziemi to nie jest dziś na tyle dużo, żeby z tego można było żyć, albo zajmujemy się czymś innym, czyli hodowlą. Moja żona i tak jest nauczycielem, więc na co dzień pracuje w szkole. Ja po ukończeniu studiów miałem możliwość pójść gdzieś do pracy, ale doszliśmy do wniosku, że będziemy się starać robić coś swojego. Po zlikwidowaniu trzody i bydła zostaliśmy przy drobiu - dodaje.

    Co jeszcze pomogło mu w zdobyciu doświadczenia? - To mam po rodzicach. Już jako mały chłopiec robiłem z ojcem na polu, przy świnkach, przy bydle i tak się w tym urosło. Kiedyś co prawda to było bardziej opłacalne niż dzisiaj i było z tego dużo frajdy. Dlatego też wybrałem technikum rolnicze, potem studia w tym kierunku i tak zostało do dzisiaj - uśmiecha się.

    W rozwinięciu produkcji bardzo pomogło mu również to, że znajomi, okoliczni rolnicy udostępnili mu swoje kontakty. - Mojej produkcji nie wzięli za konkurencyjną dla siebie. Podpowiedzieli, gdzie można kupić paszę, gdzie jest lepsza, gdzie gorsza - przyznaje Robert Drost.
     

    • Tagi:
    • gospodarstwo
    • kurczęta
    • kaczki pekin
    • chów drobiu
    • ferma drobiu
    • rolnik
    • kaczki
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Newsy

    Te opłaty wzrosną o ponad 15 procent. Podwyżka obejmie również rolników

    25 października 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak przygotować kury do zimy, by nie spadła nieśność?

    15 października 2025
    Ekonomika

    Coraz więcej rolników to milionerzy? Nie do końca. Zaskakujące dane

    7 października 2025
    Sylwetki

    Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji

    5 października 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Katastrofa na rynku bydła
    13 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
    13 listopada 2025
    Drób
    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur
    13 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur
    13 listopada 2025
    Drób
    Duże zagrożenie u sąsiada Polski. Kolejne ogniska groźnej choroby
    13 listopada 2025
    Drób
    Polska znaczącym producentem gęsiny w Unii Europejskiej
    13 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności